Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Ανάδρομη Αμφιλύκη ΜΕ ΤΗ Βασιλική Δραγούνη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Ανάδρομη Αμφιλύκη
ΜΕ ΤΗ Βασιλική Δραγούνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές









Αγαπητή κυρία Δραγούνη, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο  σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Ανάδρομη Αμφιλύκη». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;   

Απάντηση
Καλημέρα σας. Η Αμφιλύκη, ως γνωστόν, είναι το σημείο εναλλαγής φωτός και σκότους. Η «Ανάδρομη Αμφιλύκη», με θεματολογία που αντλείται από την μυθολογία και την αρχετυπική ψυχολογία, δεν διστάζει να βουτήξει στον ωκεανό των ποικίλων συναισθημάτων της γυναικείας ζωής. Δεν διστάζει να περιγράψει το θάρρος και την αποφασιστικότητα της ευαίσθητης γυναικείας φύσης, διερευνώντας θέματα όπως δημιουργία του εαυτού ή κοινωνικούς περιορισμούς που βλάπτουν την ευτυχία και αναπαριστώντας κυρίαρχα συναισθήματα σε διάφορες φάσεις και σταυροδρόμια της ζωής, προκαλώντας στον αναγνώστη βαθιές αρχετυπικές αντιδράσεις.

Επιλέξετε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 
Απάντηση
«Κάποια φορά, κοίταξε τον επίχρυσο καθρέφτη στο σαλόνι
και την έπιασε να τον παρατηρεί με μια μελαγχολία
που μόνο ένα πνεύμα μπορεί να εκδηλώσει.
Εκεί ήταν λοιπόν, απεικονισμένη στο γυαλί,
με τα αντικείμενα του δωματίου να αντανακλούν
μέσα από εκείνη.
Προσπάθησε να αγγίξει την εικόνα στον καθρέφτη
και σε ένα δευτερόλεπτο είχε φύγει.»

Μιλήστε μας για το βιβλίο. Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε; 
Απάντηση
Το βιβλίο διεισδύει στον ψυχικό κόσμο διαφορετικών γυναικείων προσωπικοτήτων, εμπνευσμένων κυρίως από ελληνίδες θεές, αναλύοντας κάθε τους ουσιαστικό κίνητρο, κάθε τους σκέψη ή πράξη. 
Αυτοί οι τύποι χαρακτήρων ενσωματώνουν τις ιδέες, τις αξίες, τα χαρακτηριστικά και τους φόβους που συμβολίζουν την παγκόσμια γυναικεία εμπειρία. Η κατανόησή τους μας προσφέρει μια θαυμάσια εικόνα για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία όχι μόνο των γυναικών στη ζωή μας, αλλά και του εαυτού μας - ο καθένας μας μπορεί να είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών χαρακτήρων ή μια ξεκάθαρη ενσάρκωση ενός συγκεκριμένου. Αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι είμαστε ή ποιοι μπορεί να γίνουμε, ποιοι δεν θέλουμε να είμαστε και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εγγενή μας φύση.





Αναφέρετε ότι κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι τα γυναικεία αρχέτυπα - μητέρα, κοπέλα, ερωμένη, βασίλισσα, κυνηγός, σοφός, μύστης. Αναλύστε μας τι ακριβώς εννοείται. 
 
Απάντηση
Τα γυναικεία αρχέτυπα είναι ισχυρά συμπαντικά σύμβολα που αποτελούν τη βάση όλων των ενστικτωδών προτύπων συμπεριφοράς. Στο βιβλίο ενυπάρχουν πολλά διαφορετικά γυναικεία αρχέτυπα και το καθένα από αυτά αποτελεί μία μοναδική έκφραση γυναικείας ενέργειας. Για παράδειγμα, η μητέρα είναι ανιδιοτελής, συμπονετική, προσανατολισμένη στη σχέση και βρίσκει χαρά στο να φροντίζει τους άλλους. Η νεαρή κοπέλα είναι το σύμβολο των νέων ξεκινημάτων, δημιουργική, αθώα και γεμάτη απορία. Η ερωμένη είναι μαγνητική, αισθησιακή, ευμετάβλητη κι αναζητά  προσοχή και πάθος. Η βασίλισσα αγωνίζεται σε έναν κόσμο ανδρών, είναι εξαιρετική στα επιτεύγματα και θέλει έναν σύντροφο να την σέβεται και να την στηρίζει. Η γυναίκα-κυνηγός λατρεύει τη φύση και είναι παρορμητική, μοναχική και αυτάρκης. Η σοφή γυναίκα λατρεύει να κρατά την ενέργεια σε ροή και τα πράγματα τακτοποιημένα, είναι πνευματική και συγκεντρωμένη στη στιγμή. Τέλος, η γυναίκα-μύστης εμπιστεύεται τη φωνή της και δεν χρειάζεται την έγκριση των άλλων. Είναι σε επαφή με τη διαίσθησή της και το σκοτάδι της. Αισθάνεται άνετα με την ιδέα του θανάτου και μπορεί να είναι τρομακτική για κάποιους επειδή δεν έχει φίλτρο. Είναι κάποια που θέλει να μεταδώσει τη σοφία της και να αφήσει μια κληρονομιά.
Καθένας μας μπορεί να ενσωματώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά αυτών των αρχέτυπων ανά πάσα στιγμή, αλλά συνήθως ελκύουμε με συνέπεια ένα ή δύο που αντικατοπτρίζουν καλύτερα την εγγενή ενέργεια και την προσωπικότητά μας. Το ωραίο με τα γυναικεία αρχέτυπα είναι ότι μπορούμε να αναδείξουμε την ατμόσφαιρα τους όποτε το χρειαζόμαστε. Κατανοώντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του καθενός, συμπεριλαμβανομένης και της σκιερής πλευράς του, μπορούμε να κατευθύνουμε την ενέργειά μας στο αρχέτυπο που αντηχεί περισσότερο σε εμάς, ανάλογα με το πού βρισκόμαστε στη ζωή μας και τι χρειαζόμαστε.
 
Θα κάνετε πρώτη παρουσίαση το βιβλίο σας στο Λογοτεχνικό φεστιβάλ όψεις του Φανταστικού στις 14 Μαΐου στην Αθήνα. Μιλήστε μας για αυτό και για την εμπειρία σας από το φεστιβάλ. 
Απάντηση

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ανάδρομη Αμφιλύκη» θα γίνει στις 14 Μαΐου στην Αθήνα, στα πλαίσια του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού», όπως είχε γίνει και με όλα τα προηγούμενα βιβλία μου από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές: «Κυρτά Κάτοπτρα», «Ρωγμές στο προσωπείο», «Η άλλη», «Φαινότυπος». Εκτός από την «Ανάδρομη Αμφιλύκη» θα παρουσιάσω επίσης και την μικρο-νουβέλα μου επιστημονικής φαντασίας «Happy Valentine», η οποία κέρδισε το 2ο βραβείο Larry Niven 2022, στην κατηγορία διήγημα. 
Οι «Όψεις του Φανταστικού» είναι το ιδανικό φεστιβάλ για όλους όσους  αγαπούν με πάθος την λογοτεχνία του φανταστικού, η οποία ως γνωστόν είναι ένα είδος με δική του μορφή και δικά του σύμβολα, που δημιουργούν νέους, αλληγορικούς κόσμους, παράλληλους με τους πραγματικούς, με προβολές στο μέλλον.  

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να ενσωματώνουν και να ανταποκρίνονται σε αρχετυπικές εικόνες με τρόπο που είναι εντελώς πέρα από τον συνειδητό τους έλεγχο. Αν ρίξουμε μια ματιά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης - από τα βιβλία μέχρι την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα - τα αρχέτυπα υπάρχουν παντού. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο διαδεδομένη, αλλά εξηγεί και τους ποικίλους βαθμούς ενέργειας καθώς και τις διαφορές προσωπικότητας μεταξύ των γυναικών.
Ωστόσο, επειδή όπως είπα και στην αρχή η Αμφιλύκη είναι το αμυδρό φως κατά την διάρκεια εναλλαγής της ημέρας με τη νύχτα και το αντίστροφο, καμία συζήτηση για τα γυναικεία αρχέτυπα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την εξερεύνηση και της σκοτεινής πλευράς τους. Η σκιά είναι η πιο σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων ενστίκτων μας. Μέσα σε κάθε αρχέτυπο, υπάρχει ένα δίκαιο κίνητρο που μπορεί να γίνει άδικο αν δεν διοχετευθεί κατάλληλα. Η κατανόηση επομένως της σκιάς είναι εξίσου σημαντική με την κατανόηση του ίδιου του αρχέτυπου.
Σας ευχαριστώ πολύ. 

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας
 https://www.universepaths.com/bivliopoleio
Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740