Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ματωμένη Πατριαρχεία ΜΕ ΤΟΝ Πέτρο Κωσταρά ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Ματωμένη Πατριαρχεία 
ΜΕ ΤΟΝ Πέτρο Κωσταρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές









Αγαπητέ κύριε Κωσταρά, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο  σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Ματωμένη Ηλέκτρα». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;   

Απάντηση: Πράγματι το βιβλίο μου θα βρεθεί μέσα σε έναν ωκεανό από άλλα εξίσου καλά, καλύτερα, το ίδιο καλά ή και χειρότερα βιβλία. Αυτό που θα το κάνει κυρίως να ξεχωρίσει και αυτό οφείλεται κυρίως στον κάπως πιο αναρχικό, δικό μου, τρόπο γραφής, είναι η δομή του μυθιστορήματος, η οποία, εκτός κι αν βρεθεί κάτι που θα με διαψεύσει, είναι πρωτότυπη και ξεχωριστή. Δεν θέλω να τη μαρτυρήσω, αλλά όταν την ανακαλύψει ο αναγνώστης θα εκπλαγεί σίγουρα. Επίσης πολλά στοιχεία του βιβλίου προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα, τα οποία φρόντισα να τα μεταφέρω με όσο το δυνατόν πιο σύγχρονο τρόπο γινόταν. Τέλος η θεματολογία, η οποία σχετίζεται με ζητήματα Πατριαρχίας είναι άλλος ένας λόγος που θα κάνει τον αναγνώστη να διαβάσει το μυθιστόρημά μου. 





Μιλήστε μας για το βιβλίο. Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε; 
Απάντηση: Θέλω ο άνθρωπος που θα διαβάσει μέχρι και την τελευταία λέξη το βιβλίο μου, να θέσει τα ερωτήματα στον εαυτό του που θα του έρθουν εκείνη τη στιγμή και να αφεθεί στις απαντήσεις. Η αλήθεια είναι πάντα μέσα μας, είναι εκείνη η φωνή που μάθαμε να αγνοούμε και ήρθε η στιγμή να της δώσουμε σημασία. 




Πιστεύετε ότι το θέμα της πατριαρχίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα; Έχουν χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά βίας ενάντια σε γυναίκες μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον; 
Απάντηση: Πιστεύω πως η εικόνα που έχουμε μέσω της γρήγορης ενημέρωσης λόγω του διαδικτύου, μας δείχνει πως είναι χειρότερα τα πράγματα. Ωστόσο επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι, τουλάχιστον θέλω να το πιστεύω, προς το χειρότερο, απλώς στις μέρες μας δεν μένει σχεδόν τίποτα κρυφό κι αυτό είναι καλό, διότι μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Ο άνθρωπος έχει πια περισσότερο φωνή, όχι αυτή που του αξίζει πραγματικά, όμως σε σχέση με το παρελθόν ακούγεται πλέον. 

Κάνατε  πρώτη παρουσίαση το βιβλίο σας στο Λογοτεχνικό φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού στις 14 Μαΐου στην Αθήνα. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας από το φεστιβάλ. 
Απάντηση: Καταρχάς να πω ότι λατρεύω γενικά τα φεστιβάλ, διότι σου δίνεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα να γνωρίσεις καινούργιο κόσμο που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα. Όσο αφορά το Λογοτεχνικό φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, η ατμόσφαιρα ήταν μοναδικοί και το ίδιο και οι συγγραφείς του. Το μπράβο ανήκει φυσικά στον εκδοτικό οίκο και τον κύριο Σωτήρχο. 







Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα;
Απάντηση: Ως άνθρωπος και έχοντας από τη φύση μου αρκετά αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση επηρεάζομαι στο έπακρο με όσα συμβαίνουν γύρω μου. Αφουγκράζομαι πολύ την ψυχολογία και τις δυσκολίες των συνανθρώπων μου. Διανύουμε μια περίοδο στην οποία η Πατριαρχία δέχεται πια σκληρή κριτική και από τους ίδιους τους άντρες. Θα πρέπει τελικά όλοι να αναρωτηθούμε, μήπως δεν είναι και τόσο στη φύση μας η Πατριαρχία, μήπως οι άνθρωποι αναζητούμε από τη φύση μας την ένωση των δυνάμεων ανεξαρτήτου φύλου και οποιονδήποτε άλλων πεποιθήσεων;


Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση: Μπροστά σε κάθε κίνδυνο να χαμογελάνε και να μην φοβούνται. Ο φόβος τρέφει το τέρας, ενώ το χαμόγελο τον αποδυναμώνει και τον κάνει, ίσως, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και φίλο σου. 


Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας
 https://www.universepaths.com/bivliopoleio
Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740