Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Το ρίξιμο των ζαριών ΜΕ ΤΗΝ Ισαβέλλα Πρίτσα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Το ρίξιμο των ζαριών
ΜΕ ΤΗΝ Ισαβέλλα Πρίτσα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητή κύρια Πρίτσα, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο  σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Τα εβένινα ζάρια». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;   
 Αποτελεί γεγονός πως καθημερινά εκδίδονται καινούργια βιβλία. Ειδικά στον Ελλαδικό χώρο υπάρχει πληθώρα εκδοτικών οίκων και αξιόλογων συγγραφέων, οι οποίοι απευθύνονται σε όλα τα αναγνωστικά γούστα.
  Όσον αφορά το δικό μου βιβλίο προφανώς απευθύνεται σε ένα κοινό που προτιμά τη λογοτεχνία φαντασίας και τις νουβέλες. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει πως έφηβοι και παιδιά προτιμούν τη λογοτεχνία του φανταστικού, εντούτοις μπορεί να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
    Σαφώς μια ιστορία με πρωταγωνιστή το Χάρο έχει ενδιαφέρον ως προς την οπτική της. Εξερευνά ζητήματα όπως ο θάνατος, η ψυχή, η μετεμψύχωση που απασχολούν αρκετούς ανθρώπους, αν όχι όλους, ακόμα και εκείνους που δεν διαβάζουν κατά κόρον λογοτεχνία φαντασίας. Πέραν τούτου αυτή η νουβέλα κάνει αναφορά και στις τοξικές σχέσεις, στη μοναχικότητα και στην αναζήτηση του σκοπού της ζωής, αλλά με έναν περισσότερο παραμυθικό τρόπο.
   Σίγουρα το να διαβάσει κανείς τα «Εβένινα ζάρια» θα τον οδηγήσει σε σκέψεις και θεωρώ θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Άλλωστε η λογική της νουβέλας αυτό υπαγορεύει. Μία σύντομη ιστορία, ενδιαφέρουσα και ευχάριστη, που μπορεί κανείς να τελειώσει σε λίγη ώρα.
   Ουσιαστικά αυτό που προσθέτει η δική μου ιστορία σε αυτή τη λογική είναι η θεματική της. Επιλέγοντάς την κάποιος έχει στα χέρια του μια ιστορία για το Θάνατο, ως μορφή και ως κατάσταση, ενώ μέσα σε ένα απόγευμα μπορεί να ολοκληρώσει αυτή την ιστορία και να χαθεί στον κόσμο της.



Μιλήστε μας για το βιβλίο. Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε; 
 Τα «εβένινα ζάρια» είναι ένα βιβλίο το οποίο έγραψα με αφορμή τη διάκρισή μου στο διαγωνισμό Larry Niven 2022, όπου ως βραβείο υπήρχε η έκδοση μίας νουβέλας φαντασίας. Πάντοτε ήθελα να γράψω ιστορίες με πρωταγωνιστή το Θάνατο, μία μορφή απόκοσμη και συνάμα ενδιαφέρουσα.
  Δεν είναι πολλοί συγγραφείς που αναφέρονται άμεσα στην προσωποποίηση του θανάτου, ωστόσο εμένα μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οπτική για να ειπωθεί μια ιστορία.
  Στη συγκεκριμένη νουβέλα ακολουθούμε δύο παράλληλες ιστορίες, δύο ανθρώπων που συναντήθηκαν με το Χάρο και έκαναν κάποια συμφωνία μαζί του. Ακολουθούμε τις ζωές τους, τις σκέψεις τους και τα όνειρά τους. Επειδή συνήθως, αν αναφερθεί ο Χάρος, θεωρείται ως μια ψυχρή και ανηλεής μορφή, αυτό που ήθελα να μεταδώσω είναι πως όλα μπορούν να είναι διαφορετικά απ’ ό,τι φαίνονται και παράλληλα να εισάγω δόσεις dark humor και να χτίσω μια ιστορία που να θυμίζει παραμύθι για ενήλικες.




Το εξώφυλλο παρουσιάζει μια γυναίκα να ρίχνει κάρτες ταρώ, το βιβλίο λέγεται, «Τα εβένινα ζάρια», όπως είχανε και άλλα βιβλία σας παρόμοιες θεματικές. Ποια είναι η δικιά σας σχέση και η σχέση του βιβλίου με αυτά; 
 
  Αποτελεί γεγονός πως η πλειοψηφία των βιβλίων που έχω γράψει κάνει αναφορά σε μαγικά αντικείμενα, όπως μαγικά νομίσματα που πραγματοποιούν ευχές (Δύο μικρά νομίσματα), καλειδοσκόπια που σου δείχνουν το μέρος που θα ήθελες να πας (Αποσπερίτης), βιβλιοθήκες με τετράδια που γράφεις την ιστορία του κόσμου (Carpe Noctem) και άλλα πολλά.
  Στα «εβένινα ζάρια» ουσιαστικά βλέπουμε στο εξώφυλλο πως μια γυναίκα, ίσως η πρωταγωνίστρια, ρίχνει τα ταρώ. Συνήθως οι άνθρωποι που πιστεύουν στα ταρώ ρίχνουν τα χαρτιά για να μάθουν τη μοίρα τους. Ως εικόνα θεώρησα πως είναι συμβολική για να αποδώσει το ότι το συγκεκριμένο βιβλίο έχει να κάνει με το αναπόφευκτο της μοίρας και πως η πρωταγωνίστρια ρίχνει τα χαρτιά για να της αποκαλυφθεί κάτι, ένα πεπρωμένο που δε μπορεί να του ξεφύγει.
   Κάτι που θα χαρακτήριζε δηλαδή την ιστορία είναι η φράση «alea iacta est», δηλαδή «ο κύβος ερρίφθη». Πως όταν ρίξεις τα ζάρια το πεπρωμένο σου έχει σφραγιστεί, όπως και όταν ρίχνεις μια τράπουλα ταρώ.
    Όσο για την σχέση μου με την τράπουλα ταρώ ομολογώ πως έχω στη συλλογή πάνω από ενενήντα τράπουλες, τις οποίες επιλέγω με βάση την εικονογράφησή τους, καθότι πέραν της συγγραφικής μου ιδιότητας είμαι κατά βάση εικαστικός. Κάποτε είχα δημιουργήσει κι εγώ τη δική μου τράπουλα κι εύχομαι μια μέρα να γράψω μια ιστορία που να τη συνοδεύει κάποια τράπουλα ταρώ που έχω δημιουργήσει και λειτουργεί επικουρικά ως προς την ερμηνεία της.






Κάνατε  πρώτη παρουσίαση το βιβλίο σας στο Λογοτεχνικό φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού στις 14 Μαΐου στην Αθήνα. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας από το φεστιβάλ. 
 Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ παρουσιάζω βιβλία μου κάθε χρόνο, συνήθως με τη βοήθεια καλών φίλων και αξιόλογων συνεργατών. Αυτή τη φορά η παρουσίαση μου ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για μένα καθώς μίλησε ένας καθηγητής μου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο κύριος Μανώλης Μεραμπελιώτης, κάτι που με συγκίνησε αρκετά ομολογώ.
   Επίσης αφηγήθηκε αποσπάσματα βιβλίων μου ο κύριος Γρηγόρης Καλογιάννης, ένας συνεργάτης και φίλος ελπίζω, τον οποίο θαύμαζα για χρόνια για τις αφηγήσεις ιστοριών που έκανε και ποτέ δεν περίμενα πως θα γνωρίσω από κοντά και θα αφηγείται και δικές μου ιστορίες. Φυσικά έκανε και δραματική αφήγηση του μονόπρακτου που έγραψα για λογαριασμό της ανθολογίας «Σαίξπηρ στο διάστημα», κάτι πρωτόγνωρο για μένα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έγραφα θεατρικό κείμενο και δη επιστημονικής φαντασίας.
   Παράλληλα η φίλη μου Αλεξία Σκαρμούτσου, διακεκριμένη ψυχολόγος, είπε πολύ συγκινητικά πράγματα για μένα και πραγματικά όταν οι φίλοι σου σε στηρίζουν στα πονήματά σου σου δίνουν αντοχή και σθένος, καθώς δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, και τα «μπράβο» χάνονται μέσα στο πλήθος χαιρέκακων κριτικών.
   Τέλος ήταν μια σημαντική βραδιά καθώς, πέραν της λογοτεχνικής ανάλυσης των ιστοριών μου που προσέφερε, η φίλη μου Γιώτα Ζιάμπα είχε την παρουσίαση του δικού της βιβλίου, του πρώτου της βιβλίου, στην οποία είχα τη χαρά να συμμετάσχω.
  Ουσιαστικά πέραν τούτου ένα φεστιβάλ λογοτεχνίας είναι αρκετά σημαντικό. Κάθε χρόνο γνωρίζω νέους συγγραφείς ή ξανασυναντώ παλιούς φίλους που λόγω απόστασης είναι δύσκολο να βρω μες στη χρονιά. Παράλληλα μπορώ να προμηθευτώ βιβλία και να συζητήσω με τους συγγραφείς τους. Γι’ αυτό και κάθε χρονιά ξοδεύω μυθικά ποσά σε νέες λογοτεχνικές αγορές.
   Μακάρι τέτοιου είδους φεστιβάλ να συνέβαιναν πιο συχνά ώστε να γνωρίζουν οι άνθρωποι νέες ιστορίες και τους συγγραφείς που κρύβονται πίσω τους.





Έχετε εκδώσει και άλλα βιβλία στις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Μιλήστε μας και για αυτά.
Ουσιαστικά τη στιγμή που μιλάμε έχω γράψει εννιά προσωπικά βιβλία κι ένα audiobook, εκ των οποίων τα έξι κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Παράλληλα έχω συμμετοχή με διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά κείμενα σε έντεκα ανθολογίες, εκ των οποίων εννιά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
  Η «Μικρή Άρκος» ένα βιβλίο τσέπης, που απέσπασε το δεύτερο βραβείο επιστημονικής φαντασίας στα βραβεία Larry Niven 2020, που έγραψα με την Αναστασία Δημακοπούλου και τον Στέφανο Ματέεβ Λιναρδή, αναφέρεται στο πώς έγινε μαζική δηλητηρίαση σε κάποιον διαστημικό σταθμό και στα γεγονότα που ακολούθησαν. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ενδιαφέρον καθώς η συγγραφική διαδικασία είχε ως εξής, οι τρεις συγγραφείς, λέγαμε από μία πρόταση ο καθένας διαδοχικά παίζοντας έτσι ένα λογοτεχνικό παιχνίδι, που αποτέλεσμά του ήταν αυτή η ιστορία επιστημονικής φαντασίας.
    Τα «δύο μικρά νομίσματα» είναι μια ιστορία που έχει να κάνει με ένα steampunk κόσμο όπου ένας συγγραφέας συναντά αυτή που πίστευε πως ήταν η μούσα του, η οποία καταλήγει να είναι μια νεαρή μάγισσα, και μαζί προσπαθούν να ξεφορτωθούν δύο μαγικά νομίσματα. Σίγουρα έχει τη λογική και το ύφος των ταινιών του Μιγιαζάκι και των βιβλίων του Πράτσετ, στοιχεία ρομαντισμού και χιούμορ. Στο σύμπαν αυτής της ιστορίας υπάρχει και το βιβλίο μου «Αποσπερίτης», από τις Εκδόσεις Ελκυστής, αλλά και η νουβέλα «Μη φοβάσαι απόψε» που κυκλοφορεί ως audiobook δωρεάν στο διαδίκτυο.
   Η επόμενη ιστορία μου, είναι το «το Χρυσό κρεμμύδι είναι καλύτερο», στο οποίο ο αναγνώστης εισάγεται στο μυαλό της Λόλας, μιας κοπέλας η οποία παίζει ένα VR παιχνίδι, καθώς το σώμα της βρίσκεται παγωμένο σε έναν κρυογονικό θάλαμο σε κάποιο διαστημόπλοιο, το οποίο παιχνίδι σύντομα μετατρέπεται σε κάτι ακραία βίαιο και επικίνδυνο όπου όλοι προσπαθούν να σκοτώσουν τους συμπαίκτες τους και τον αλγόριθμο του παιχνιδιού, σε κάτι που θυμίζει «Battle Royale» και «Αγώνες Πείνας».
     Η «Sarabande» είναι μια περιπέτεια σκοτεινού τρόμου, που ακολουθεί μία μουσικό η οποία καθημερινά βιώνει υπνική παράλυση, η οποία σταματά απότομα μετά από μια επικίνδυνη γνωριμία. Αυτή η ιστορία εκτυλίσσεται στο ίδιο σύμπαν με το μυθιστόρημά μου «Η ανατομία ενός καλλιτέχνη», από τις Εκδόσεις Ελκυστής.
        Η νουβέλα «Η κατσαρίδα της άμμου» είναι μια ιστορία δυστοπική και σαρκαστική, με αρκετές αναφορές στο παιχνίδι dungeons and dragons, όπου ξεκινά καθώς ο κόσμος καταστρέφεται σε ένα πυρηνικό πόλεμο και η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να βρει κάποιο καταφύγιο αλλά και να αξιολογήσει τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή  όταν όλα διαλύονται. Αναφέρεται αρκετά σε σουρρεάλ στιγμές αλλά και στην τοξικότητα και τη φθορά των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά με ένα πιο αισιόδοξο πρίσμα.
   Τέλος τα «δύο μικρά νομίσματα» είναι η τελευταία μου ιστορία, που έχει να κάνει με το πεπρωμένο, το θάνατο και τα όνειρα που μετατρέπονται σε εφιάλτες. Είναι η δεύτερη μου προσπάθεια σε κάτι που θυμίζει παραμύθι για ενήλικες ( η πρώτη ήταν το «Carpe Noctem» από τις Εκδόσεις Γλαρόλυκοι).
    Οι περισσότερες απ’ αυτές τις ιστορίες είναι νουβέλες, 80-90 σελίδων, που μπορεί να διαβάσει κανείς ακόμα και σε μία μέρα και όπως αναφέρθηκε ήδη, όλες τους ανήκουν στη λογοτεχνία του φανταστικού και απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες.
Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
  Θα ήθελα να τους ευχηθώ να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι, με υγεία και ευτυχία και πάνω απ’ όλα όμορφες αναγνώσεις.


Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας
https://www.universepaths.com/product-page/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%B2%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1



Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740