Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας ΜΕ ΤΗΝ Μαρία Ιωάννου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας

ΜΕ ΤΗΝ Μαρία Ιωάννου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές





Αγαπητή κυρία Ιωάννου, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο  Γοργόνα στον Καθρέφτη. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει; 




Απάντηση

Καλή μέρα και σε σας στις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές! Πιστεύω ότι η Γοργόνα στον Καθρέφτη συνδυάζει πολύ όμορφα τα ρεαλιστικά στοιχεία, όπως αναγνωρίσιμες καταστάσεις και σύγχρονη εποχή, με τα στοιχεία του παραμυθιού, όπως μάγισσες, μεταμόρφωση, φαντάσματα, φυλαχτά, ρομαντική ιστορία. Επίσης, ασχολείται με σοβαρά ερωτήματα που απασχολούν όλους και όλες μας, δηλαδή ερωτήματα που αφορούν τη ζωή, το θάνατο, την αγάπη αλλά και την αποδοχή απρόσμενων γεγονότων που αλλάζουν την πορεία της ζωής του ανθρώπου.Τίποτε από αυτά όμως δεν τίθεται με τρόπο διδακτικό ή αποφθεγματικό, που να κουράζει τον αναγνώστη ή την αναγνώστρια. Τα διδάγματα ή ερωτήματα βγαίνουν μέσα από την πλοκή, που είναι ευχάριστη, και είναι γραμμένα με τρόπο ευανάγνωστο, όχι βαρύ. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του βιβλίου.








Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 



Απάντηση

Στο πρώτο απόσπασμα, η Ελάιζα, που μιλά στο πρώτο πρόσωπο, βρίσκεται ένα βράδυ με τη φίλη της την Άσλυ, που είναι μάγισσα. 

Καθόμαστε στο σαλονάκι μου, με μοναδικό μας φως τα αναμμένα κεριά. Έχω πολλά και τα ανάβω συχνά.

Η Άσλυ κοιτάζει στον μεγάλο καθρέφτη πάνω από το τζάκι.

«Δεν είμαστε μόνες μας», λέει.

Την κοιτάζω.

«Τι εννοείς;»

«Είναι εκεί». Μου δείχνει τον καναπέ, εμείς καθόμαστε στο χαλί στο δάπεδο. Η καρδιά μου χτυπά δυνατά. Η Άσλυ έχει δει τη δεκαοχτάχρονη Ελάιζα. Νιώθω λίγο να φοβάμαι. 

«Τη βλέπεις συνέχεια;» Ρωτά η Άσλυ.

«Όχι. Εσύ την έχεις ξαναδεί;»

«Την έχω ξαναδεί, ναι.»

Το φάντασμα μας αγριοκοιτάζει, και μετά εξαφανίζεται.

«Έφυγε», λέω.

«Είναι στον καθρέφτη τώρα». Παρατηρεί η Άσλυ.

Κοιτάζω προσεχτικά στον καθρέφτη. Στην αρχή δεν βλέπω τίποτα, ύστερα τσακώνω μια γρήγορη σκιά: είναι η σκιά που είδα τότε, την πρώτη φορά που διαισθάνθηκα το φάντασμα!

«Ο καθρέφτης είναι το κρησφύγετο της». Μου εξηγεί η Άσλυ.



Το δεύτερο απόσπασμα αφορά τον Τζέηντεν, τον νεαρό συμφοιτητή της Ελάιζα, τον οποίο εκείνη έχει παρατήσει γιατί νιώθει αμφιβολίες για τη σχέση τους. Είναι Χριστούγεννα και ο Τζέηντεν είναι μόνος του στη Νέα Υόρκη. 

Απελπισμένος, ο Τζέηντεν φορά το δερμάτινο σακάκι του, και βγαίνει έξω στο χιόνι. 

Διασχίζει το κάμπους και μετά παίρνει τους δρόμους. Περνά από λεωφόρους και πάρκα, προσπαθώντας να μην σκέφτεται και να μην τον νοιάζει. Περπατά και δεν τον νοιάζει. Το χιόνι πέφτει.

Το χιόνι πέφτει.

Ο Τζέηντεν είχε ακούσει ότι η ερωτική ζήλεια και η σεξουαλική εμμονή μπορούν να τρελάνουν κάποιον, και τώρα μπορεί να πιστοποιήσει ότι αυτό ισχύει και είναι αλήθεια.

Ακούει τους τροχούς του αυτοκινήτου που έρχεται πίσω του, και μετά ακούει το αυτοκίνητο που σταματά. Ο δρόμος είναι τελείως έρημος και σιωπηλός. Τι μπορεί να συμβαίνει; Γυρίζει.








Πιστεύεται ότι είναι η συγγραφή στάση ζωής; Είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας; 




Απάντηση

Ναι, αρκετά, διότι γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όταν ήμουν δύο χρονών, παρατηρούσα τους άλλους που έγραφαν και μπορούσα να αντιληφθώ τι έκαναν. Έτσι επινόησα δικά μου σύμβολα για να γράφω ιστορίες (τα οποία σύμβολα δυστυχώς μετά ξεχάστηκαν). Μικρή έγραφα παραμύθια και περιπέτειες, τα οποία εικονογραφούσα. Μετά που τέλειωσα τη νομική σχολή, σπούδασα αγγλική φιλολογία, όπου έχω και διδακτορικό. Μου αρέσει τόσο να γράφω όσο και να διαβάζω. Τώρα εκτός από μυθιστορήματα και φιλολογικές μελέτες, έχω δικό μου μπλογκ στο Facebook, με τίτλο The Lipstick Papers.







Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου σας, για να μπορέσουν να το γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι αναγνώστες. 



Απάντηση

Δεν μπορώ να πω πάρα πολλά, γιατί υπάρχει μια ανατροπή και σασπένς, που δεν πρέπει να γνωρίζεις όταν διαβάζεις πρώτη φορά το βιβλίο. Πρόκειται για την ιστορία της Ελάιζα, μιας νεαρής και όμορφης κοπέλας, η οποία στα δεκαοχτώ βιώνει ένα τραυματικό γεγονός, που την αφήνει ευάλωτη και με τη ζωή της κομματιασμένη για πάντα. Αρχίζοντας ξανά, πρέπει να μάθει να αποδέχεται αυτό που της συνέβηκε, και να κοιτάζει μπροστά. Υπάρχουν δύο άντρες στη ζωή της, ο ένας περίπου στην ίδια ηλικία, ο άλλος κατά πολύ νεότερος. Η επιλογή που πρέπει να κάνει μεταξύ τους θα κρατήσει τους φίλους αναγνώστες σε αγωνία, και θα δείξει στην ίδια την Ελάιζα τρόπους να μάθει να αγαπά, να αγωνίζεται και τρόπους να αποδέχεται.









Το θέμα του βιβλίου σας είναι πολύπλευρο. Είναι ένα ψυχολογικό δράμα με στοιχεία μυστηρίου και στοιχεία wicca. Γιατί επιλέξατε να γράψετε κάτι σχετικό και γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;




Απάντηση

Πολύ σωστή και εύστοχη παρατήρηση για το είδος του βιβλίου! Νομίζω Η Γοργόνα στον Καθρέφτη περιέχει όλα τα στοιχεία που είπατε, και το έγραψα έτσι διότι με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί και η δική μου φαντασία. Μου αρέσει να αναλύω, με έλκει το παραμύθι, το μυστήριο, το υπερφυσικό και το wicca. Στην Αγγλία έζησα στην Κορνουάλη, όπου το μυστηριώδες και το υπερφυσικό είναι μέρος της καθημερινότητας και ο κόσμος πιστεύει πολύ στα φαντάσματα και στις μάγισσες. Αν δεν κάνω λάθος, η Κορνουάλη θεωρείται ότι λειτουργεί σαν Πύλη προς άλλες διαστάσεις, και επίσης είναι η περιοχή όπου ζει ο αρχιμάγος/ αρχιμάγισσα της Αγγλίας, διότι εκεί βρίσκεται η βάση των μαγισσών. Γενικά στην Αγγλία οι μάγισσες και οι μάγοι είναι αποδεκτοί και η μαγεία αποτελεί ενδιαφέρον μέρος της πραγματικότητας. Όσο για τον τίτλο, εκφράζει δύο στοιχεία του μυθιστορήματος. Το ένα είναι η ικανότητα της Ελάιζα να μεταμορφώνεται σε γοργόνα και το άλλο είναι το μοτίβο του καθρέφτη, που παίζει σημαντικό ρόλο στο βιβλίο.







Είσαστε από εκείνους τους συγγραφείς που πάντοτε κουβαλάνε μαζί τους ένα μπλοκάκι για να καταγράφουν άμεσα κάθε καινούργια ιδέα;


Απάντηση

Για να πω την αλήθεια, όχι. Αυτό καμιά φορά σημαίνει ότι κάποιες ιδέες μπορεί να ξεχαστούν και να χαθούν, αλλά εξακολουθώ απλά να τις αναπτύσσω σιγά σιγά όπως τις σκέφτομαι. Η ιδέα για την Ταχυδαχτυλουργό, ένα μυθιστόρημα που έχω γράψει αλλά ακόμα δεν έχω δαχτυλογραφήσει, ήρθε μια νύχτα σε όνειρο.







Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 

Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 


 


Απάντηση

Προσωπικά το βρίσκω πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ διότι δεν μου αρέσει να περιορίζομαι και λατρεύω το shopping. Ακόμα και όταν έχω λίγα ή και καθόλου χρήματα, μου αρέσει να χαζεύω τις βιτρίνες ή να πάω για ένα καφέ. Επίσης, λατρεύω να πηγαίνω στο κομμωτήριο και στην αισθητικό. Γι αυτό η καραντίνα με έχει δυσκολέψει αφάνταστα. Η λογοτεχνία φυσικά μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους, προσφέροντας ψυχαγωγία και ένα τρόπο να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, θέλω να πιστεύω ότι η λογοτεχνία βοηθά τους ανθρώπους να σκέφτονται, διευρύνει το μυαλό και την αντίληψη, ούτως ώστε να μην πανικοβάλλονται και να μην πιστεύουν όλα όσα τους θέλουν οι άλλοι να πιστεύουν. Ελπίζω ότι η λογοτεχνία μας μαθαίνει να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας ούτως ώστε να σκεφτόμαστε ελεύθερα.








Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 



Απάντηση

Εγώ ευχαριστώ. Στους φίλους αναγνώστες θα πω ότι ελπίζω να επιλέξετε να διαβάσετε τη Γοργόνα στον Καθρέφτη και να τη βρείτε όμορφη. Καλή δύναμη τις δύσκολες αυτές μέρες, και καλή ανάγνωση!



Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα το βιβλίο από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο στο παρακάτω link 

https://www.universepaths.com/product-page/%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85