Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας ΜΕ ΤΟΝ Ανδρέα Ζαρμακούπη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας

ΜΕ ΤΟΝ Ανδρέα Ζαρμακούπη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές







Αγαπητέ κύριε Ζαρμακούπη, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Στα γρανάζια της συνομωσίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει; 


Απάντηση


Η ιστορία του βιβλίου μου διαδραματίζεται σε έναν κόσμο steampunk. Ωστόσο, δεν έχω επικεντρωθεί τόσο σε περιγραφές για την τεχνολογία του ατμού και τα λοιπά τεχνολογικά επιτεύγματα αυτού του κόσμου. Επικεντρώθηκα περισσότερο στο σενάριο, την πλοκή, την δράση, τους χαρακτήρες και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.


Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορούν να το απολαύσουν και όσοι δεν είναι μυημένοι στο λογοτεχνικό είδος steampunk. Διότι, δε θα χαθούν μέσα σε πολλές λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούν διάφορες εφευρέσεις και τεχνολογικά μέσα στον κόσμο μου.


Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σε εκείνους που τους αρέσει να διαβάζουν ιστορίες με φανταστικούς κόσμους, μυστηρίου και με σκηνές μάχης πάνω σε αερόπλοια ή σε ατμομηχανές.







Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 



Απάντηση


Με το πρώτο απόσπασμα θα ήθελα να δείξω την ιεραρχία αυτών των ατόμων που κυβερνούν στον κόσμο μου.


Στο συμβούλιο των λόρδων της Βρετανίας, επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση. Το κεντρικό θέμα αυτής της αναταραχής, δεν ήταν ο θάνατος του Βαρόνου Έρνεστ Ρος, αλλά το άτομο το οποίο τον σκότωσε.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε τίτλο ευγενείας σε έναν χωριάτη!» φώναξε ένας Μαρκήσιος.

«Κανονικά θα έπρεπε να τον τιμωρήσουμε!» αναφώνησε ένας άλλος, που είχε τον τίτλο του Δούκα, ξεσηκώνοντας επευφημίες στην αίθουσα.

«Σιωπή!» φώναξε με βαριά φωνή ο Βασιλιάς. «Ο χωριάτης αυτό, ο χωριάτης εκείνο… Φτάνει πια! Ξαφνικά μου γίνατε όλοι ευγενείς και γαλαζοαίματοι. Όλοι σας είστε χωριάτες για μένα! Με ακούτε να γκρινιάζω ή να κλαίγομαι γι’ αυτό; Όχι!» συνέχισε ο Βασιλιάς.

Ύστερα, έκανε μία παύση για να αφουγκραστεί το κλίμα που είχε διαμορφωθεί πια στην αίθουσα. Επικρατούσε απόλυτη ησυχία.

«Όσοι από εσάς θεωρείτε ακόμα ότι δεν αξίζει τον τίτλο του, μπορείτε να του τον πάρετε ακολουθώντας τους κανόνες του Παιχνιδιού» συμπλήρωσε ο Βασιλιάς και έπειτα γύρισε προς την γραμματέα του, η οποία κρατούσε τα πρακτικά της συνεδρίασης. «Να αποσταλεί αμέσως το νέο οικόσημο στον Ιππότη Τόμας Μίλλερ, καθώς και τα στοιχεία για τη νέα του κατοικία» ολοκλήρωσε ο Βασιλιάς.

Αμέσως μετά, σηκώθηκε αργά από τον θρόνο του και βγήκε από την αίθουσα.


Στο δεύτερο απόσπασμα θα ήθελα να σας περιγράψω ένα μικρό κομμάτι από μία σκηνή δράσης.


Τα «αυτόματα», πειραματικά ανδροειδή, ύψους τριών και πάνω μέτρων, κατασκευάστηκαν προς το τέλος του πολέμου, χρησιμοποιώντας ως πηγή ενέργειας τον υπεράνθρακα. Πλήρως μηχανοποιημένα, είχαν προγραμματιστεί να επιτίθενται εναντίον άλλων μηχανικών θορύβων. Επειδή, όμως, δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τους εχθρούς από τους συμμάχους, εγκαταλείφθηκαν σε διάφορες στρατιωτικοποιημένες περιοχές.

Τα κανόνια ήχησαν από όλες τις πλευρές του τρένου. Ύστερα, εκρήξεις άρχισαν να ακούγονται από τις μπάλες και τις οβίδες που έσκαγαν. Μία φλεγόμενη κόλαση δημιουργούνταν, ακολουθώντας την πορεία του Κέρβερου.

Μέσα από τις φλόγες, ξεπετάγονταν πλέον τα αυτόματα. Ο Τζον, έπιασε το κανόνι του και με τους μοχλούς του, γύρισε την περιστρεφόμενη πλατφόρμα όπου βρισκόταν. Η δική του δουλειά, ήταν να κρατάει το δρόμο καθαρό για τον Τόμας. Σημάδεψε και έριξε. Η οβίδα έσκασε ακριβώς πάνω σε ένα αυτόματο, διαλύοντάς το σε κομμάτια. Το σημάδι του έπρεπε να είναι τόσο ακριβές, ώστε να μη διαλύσει τις ράγες. Αμέσως, οι άνδρες του, οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από την εξέδρα, ξαναγέμισαν το κανόνι.

Τα πλαϊνά κανόνια έριχναν ασταμάτητα. Άνοιξαν και άλλες μικρότερες μπουκαπόρτες και τα πολυβόλα ξεκίνησαν να ηχούν. Τα αυτόματα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν, καθώς καταστρέφονταν από τη μεγάλη συνολική οπλική δύναμη του τρένου.

Ένα αυτόματο πετάχτηκε μπροστά από τον Τόμας. Ο Τζον δεν μπορούσε να κάνει κάτι, διότι δεν είχε καλό οπτικό πεδίο σε εκείνο το σημείο. Ωστόσο, ο Τόμας δεν πτοήθηκε. Τα σαγόνια της σκυλόμορφης «μούρης» του τρένου άρπαξαν τον εισβολέα. Τότε, ο Τόμας τράβηξε έναν μοχλό και τα σαγόνια έκλεισαν δυνατά, κομματιάζοντας έτσι το αυτόματο.







Πιστεύεται ότι είναι η συγγραφή στάση ζωής; Είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας; 



Απάντηση


Μου αρέσει η συγγραφή και θέλω όταν έχω χρόνο να γράφω όσο μπορώ. Θέλω αυτές οι ιστορίες που σκέφτομαι να παίρνουν μορφή πάνω σε μία λευκή κόλλα χαρτί. Ειδικά όταν περνάω ώρες πάνω από τον υπολογιστή και γράφω, η κούραση που έχω μετά, είναι πραγματική απόλαυση για μένα.


Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφή επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής μου. Αρκετές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου, ενώ κάνω κάτι άλλο, να αφαιρούμαι, σκεπτόμενος μία νέα ιστορία που θα ήθελα να γράψω ή την συνέχεια κάποιας άλλης ιστορίας που γράφω ήδη.


Προσωπικά δεν θα χαρακτήριζα την συγγραφή ως στάση ζωής. Δεν κάνω κάτι διαφορετικό από τους συνανθρώπους μου που δεν είναι συγγραφείς. Δεν μπορώ να διαχωρίσω τον τρόπο που ζω με αυτόν των υπολοίπων. Θα την χαρακτήριζα όμως ως μία εσωτερική ανάγκη, μία ανάγκη να αποτυπώσω και να εκφράσω αυτά που σκέφτομαι και φαντάζομαι.







Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου σας, για να μπορέσουν να το γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι αναγνώστες. 




Απάντηση


Θα παραθέσω αυτούσιο το κείμενο από το οπισθόφυλλο, νομίζω ότι περιγράφει πολύ εύστοχα την υπόθεση του βιβλίου μου χωρίς να κάνει κάποιο spoiler.


Δέκα χρόνια μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου, ο Τόμας Μίλλερ εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ στο Λονδίνο. Η ζωή του όμως θα ανατραπεί, όταν μία υπόθεση εξαφάνισης θα τον φέρει αντιμέτωπο με έναν κόσμο του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε.

Έναν κόσμο γεμάτο μυστικά, διαπλοκές και διαφθορά.

Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει σε εναέριες και υποβρύχιες πόλεις, στις αχανείς ζούγκλες της Αφρικής και στην αφιλόξενη Ανταρκτική. Θα τον προσγειώσει στην σκληρή πραγματικότητα και θα τον αναγκάσει να ξεπεράσει τους φόβους του.

Ένα ταξίδι στο οποίο θα γνωρίσει νέους φίλους και σκληροτράχηλους εχθρούς.

Μία ιστορία όπου ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ με PTSD, ένας πρώην εκτελεστής, ένας ιδιότροπος πλούσιος και η γραμματέας του, μία κατάσκοπος και ένας σιωπηλός πολεμιστής καλούνται να σώσουν τον κόσμο. Αλλά για να το επιτύχουν, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους.







Το βιβλίο διαδραματίζεται στον κόσμο του steampunk. Το steampunk είναι ένα είδος που σας συναρπάζει;



Απάντηση


Το steampunk είναι ένα από τα αγαπημένα μου λογοτεχνικά είδη. Μου αρέσουν οι εικόνες με τις ατμομηχανές, τα αερόπλοια και τις πόλεις που αιωρούνται στον ουρανό. Από μικρός ενθουσιαζόμουν εύκολα με ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια που διαδραματίζονταν σε έναν τέτοιο κόσμο.








Είσαστε από εκείνους τους συγγραφείς που πάντοτε κουβαλάνε μαζί τους ένα μπλοκάκι για να καταγράφουν άμεσα κάθε καινούργια ιδέα;




Απάντηση


Όχι δεν κουβαλάω μαζί μου κάποιο μπλοκάκι. Η αλήθεια είναι όμως πως αν μου έρθει κάποια ιδέα ή έμπνευση σταματάω ό,τι και να κάνω και σημειώνω σε κάποιο χαρτάκι επιτόπου αυτό που σκέφτηκα. Δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα δεν είμαι καθόλου οργανωτικός, με αποτέλεσμα να βρίσκω συχνά ξεχασμένα χαρτάκια με ιδέες που είχα σκεφτεί χρόνια πριν. Φοβάμαι ότι πολλές ιδέες μου χάθηκαν μαζί με τα χαρτάκια που δεν βρήκα ποτέ.






Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 

Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 



Απάντηση


Επειδή είμαι εσωστρεφής άνθρωπος, η καραντίνα δεν με επηρέασε ιδιαίτερα. Τουλάχιστον στον ψυχολογικό τομέα.


Η λογοτεχνία είναι από μόνη της ένα φάρμακο για κάθε κατάσταση. Ένα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδέψει σε άλλους κόσμους είτε φανταστικούς είτε πραγματικούς. Να σε κάνει να ξεχάσεις τα προβλήματα σου και μερικές φορές να σε βοηθήσει να τα ξεπεράσεις.


Πιστεύω ότι σε αυτήν την παγκόσμια συγκυρία, ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει μία πολύτιμη συντροφιά σε πολλούς συνανθρώπους μας.






Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 


Απάντηση


Ελπίζω οι αναγνώστες να απολαύσουν το ταξίδι σε έναν διαφορετικό κόσμο που θα βιώσουν διαβάζοντας το βιβλίο μου.


Σας ευχαριστώ πολύ.




Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα το βιβλίο από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μας στην παρακάτω διεύθυνση. 



https://www.universepaths.com/product-page/%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B6%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7