Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΑΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΑΛΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές





Αγαπητέ κύριε Γεωργαλή, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο  Robin Hood: Η αλήθεια πίσω από τον μύθο. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει; 



Απάντηση


Καλημέρα σας και ευχαριστώ για την πρόσκληση. Κατά κύριο λόγο τα νέα βιβλία που κατακλύζουν την αγορά είναι μυθιστορήματα. Το βιβλίο μου απέχει κατά πολύ από ένα μυθιστόρημα, αφού είναι μία έρευνα για την πραγματική ταυτότητα του Robin Hood με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας του τελευταίους οχτώ αιώνες. Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που θα ενδιαφερθούν για το αν ήταν αποκύημα φαντασίας κάποιου βάρδου ή ποιητή ή αν οι πράξεις του βασίστηκαν σε ιστορικά γεγονότα. Όσοι γοητεύονται από μεσαιωνικούς μύθους, θρύλους και ιστορικές αναζητήσεις προσώπων και γεγονότων, πιστεύω θα το βρουν ενδιαφέρον. 






Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 



Απάντηση


Ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα είναι σχετικά με τις ηθικές αρχές και τις ιπποτικές αρετές που πρέσβευε ο Άγγλος ήρωας.


«Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά που επιδεικνύει ο Robin Hood, όταν συναντάει καλούς γαιοκτήμονες και ιππότες, ζητώντας από τους συντρόφους του να μην τους ληστεύουν. Με τον όρο καλό, δεν εννοεί φτωχό αλλά έντιμο και με τον όρο ιππότη, αυτόν που ζει σύμφωνα με τον ιπποτικό κώδικα και κατέχει όλες τις ιπποτικές αρετές…  Το ότι εναντιώνεται και πολεμάει τον σερίφη του Nottingham, τον πρίγκιπα Ιωάννη και άλλα όργανα του κράτους, δεν σημαίνει πως εναντιώνεται στον ιπποτικό κώδικα αφού ουδέποτε τους παραδέχθηκε ως «Κύριους» του και ορκιζόταν υποταγή και αφοσίωση στον νόμιμο βασιλιά του, στον οποίο δεν διστάζει να γονατίσει όταν τον συναντάει.»


Ωστόσο ως πιο σημαντικό κεφάλαιο θεωρώ αυτό που αναφέρω τα στοιχεία και τις απόψεις των μελετητών όσον αφορά την πραγματική ταυτότητα του Robin Hood. 


«Από το 1261 και έπειτα, συναντάμε συχνά ονομασίες όπως Robehod και Little John σε αρκετές δίκες στην Αγγλία, αφού οι εγκληματίες τις υιοθετούσαν ως ψευδώνυμα, γεγονός που μας δείχνει πως ο Robin Hood ήταν ήδη γνωστός εκείνη την εποχή. Σε μεσαιωνικά έγγραφα συναντάμε συνεχώς τα ονόματα Robin και Robert ενώ και το επώνυμο Hood δεν ήταν σπάνιο. Μέχρι το 1300, μπορούμε να βρούμε οχτώ άντρες που τους δόθηκε το ψευδώνυμο Robin Hood μεταξύ του Hampshire και York, από τους οποίους, οι πέντε κατηγορούταν για παράνομες πράξεις...  Ο Robert Hood παντρεύτηκε την Matilda το 1316 στο Wakefield και το 1322 κλήθηκε να πολεμήσει ως τοξότης, στο πλευρό του Simon de Balderstone, στην μάχη του Boroughbridge. Τότε, ο Robert Hode κηρύχτηκε ως παράνομος επειδή υποστήριξε τον Thomas, κόμη του Lancaster, ο οποίος επαναστάτησε ενάντια στον Edward II. Το 1335 τον βρίσκουμε στο δικαστήριο του Wakefield, με την κατηγορία «αντίσταση στον λόρδο του φέουδου», ενώ το 1357, το σπίτι του στο Bichill, καταγράφεται ως η κατοικία που άνηκε στον Robert Hood.

     Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να αναφέρω είναι ότι οι τοξότες στην μάχη του Boroughbridge το 1322, ήταν οι πρώτοι που ήταν ντυμένοι με το χρώμα πράσινο του Lincoln, χρώμα που συσχετίζεται με τον Robin Hood σχεδόν σε όλες τις ιστορίες. Επίσης εκείνη την περίοδο ο Sir Geffrey Lutteral του Barnsdale, παρήγαγε ενδυμασίες με αυτό το χρώμα και γνωριζόταν με τον Robert Hood.»








Πιστεύεται ότι είναι η συγγραφή στάση ζωής; Είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας;




Απάντηση


Η συγγραφή είναι κάτι που βοηθάει την έρευνα μου. Είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιώ για να αποτυπώσω τα στοιχεία που συλλέγω. Είναι μια απολαυστική διαδρομή όπου ξεκινάς από το απόλυτο μηδέν με μία λευκή σελίδα και δεν ξέρεις πότε θα φτάσεις αλλά και πιο θα είναι το τέλος.






Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου σας, για να μπορέσουν να το γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι αναγνώστες. 



Απάντηση


Η μελέτη μου για την πραγματική ταυτότητα του Robin Hood είναι χωρισμένη σε τρία μεγάλα κεφάλαια και σε πολλά βασικά για την ιστορία υποκεφάλαια. Στο πρώτο μέρος ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες για την εποχή που ζούσε ο Robin Hood, για τις περιοχές που έδρασε αλλά και για το τι οδήγησε στην διάδοση του μύθου. Θα συναντήσει πληροφορίες για βασικά σημεία του μύθου που είναι γνωστά όπως η ικανότητα του στο τόξο, το φιλανθρωπικό στοιχείο αλλά και για τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ομάδας των παρανόμων που έδρασαν πλάι του. Στο δεύτερο μέρος παραθέτω και αναλύω όλες τις επικρατέστερες θεωρίες που έχουν βάση ως προς την πραγματική ταυτότητα του Robin Hood αλλά και τον θάνατο του. Επιπρόσθετα ο αναγνώστης μπορεί να βρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό όσον αφορά τις αρχικές μπαλάντες που επιζούν μέχρι και σήμερα αλλά και λογοτεχνικά έργα που σημάδεψαν και πρόσθεσαν στοιχεία στον μύθο του στους μετέπειτα αιώνες. Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον κινηματογραφικό Robin Hood όπου και υπάρχει μια λεπτομερής καταγραφή των εμφανίσεων του, στην μεγάλη αλλά και την μικρή οθόνη.









Επιλέξατε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του Robinκαι από ότι έχετε δηλώσει ετοιμάζετε και άλλα βιβλία για εκείνη την εποχή. Είναι μια εποχή που σας συναρπάζει;




Απάντηση


Ο μεσαίωνας έχει κάτι το μυστηριώδες, κάτι το οποίο οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό από την έλλειψη καταγραφής των γεγονότων της εποχής. Αν η αναζήτηση για την πραγματική ταυτότητα του Robin Hood ήταν δύσκολη, τα εμπόδια που συναντάω ως προς την πραγματική ταυτότητα του Βασιλιά Αρθούρου είναι ακόμα μεγαλύτερα αφού ανατρέχω επτά αιώνες πίσω. Ο Robin Hood ζούσε στην «εύθυμη» Αγγλία, ενώ ο Αρθούρος στην «σκοτεινή» Βρετανία. 






Είσαστε από εκείνους τους συγγραφείς που πάντοτε κουβαλάνε μαζί τους ένα μπλοκάκι για να καταγράφουν άμεσα κάθε καινούργια ιδέα;



Απάντηση


Αν και πάντα έχω μαζί μου ένα μπλοκάκι για να κρατάω σημειώσεις, το βασικό κομμάτι της έρευνας μου είναι διαφορετικό. Δεν βασίζεται τόσο στην έμπνευση αλλά στην έρευνα και η μέθοδος που ακολουθώ είναι συνήθως διαφορετική από τους υπόλοιπους συγγραφείς. 








Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 

Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 




Με προσοχή, όπως ελπίζω όλοι μας και με υπομονή μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Αντιμετωπίζουμε όλοι την ίδια καταιγίδα και συλλογικά, σεβόμενος ο ένας τον άλλον, θα βγούμε πιο δυνατοί. Εγώ προσωπικά εκμεταλλεύομαι τον εγκλεισμό, μελετώντας για την έρευνα που πραγματοποιώ όσον αφορά τον Βασιλιά Αρθούρο και τους ιππότες της στρογγυλής τραπέζης. Υπομονή σε όλους, μπόρα είναι και θα περάσει. Ως είθισται, στην συνέχεια ακολουθεί το ουράνιο τόξο. 






Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 




Απάντηση


Θεωρώ πως με την ενασχόληση με το διάβασμα και την λογοτεχνία ο καθένας μπορεί να ταξιδέψει σε χιλιάδες μέρη. Ένα καλό βιβλίο έχει την δυνατότητα να δώσει φτερά στο πνεύμα και την φαντασία και να οδηγήσει σε κόσμους που δεν είχες φανταστεί καν πως υπάρχουν. Αν αυτή δεν είναι η καλύτερη θεραπεία, τότε ποια είναι;










Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 



Απάντηση


Να τους ευχηθώ αρχικά μια ευτυχισμένη και δημιουργική Χρονιά, με αγάπη και ηρεμία και να τους ευχαριστήσω για την στήριξη όχι μόνο προς σε εμένα και το βιβλίο μου αλλά και για την αγάπη τους για την λογοτεχνία η οποία κρατάει ζωντανή τους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία. 






Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα το βιβλίο από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μας στο παρακάτω lnk 



https://www.universepaths.com/product-page/robin-hood-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AE