Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας ΜΕ ΤΟΝ Σωκράτη Μπουζούκα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας

ΜΕ ΤΟΝ Σωκράτη Μπουζούκα 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές





Αγαπητέ κύριε Σωκράτη Μπουζούκα, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο Η έσχατη πανδημία των τελευταίων ημερών του κόσμου. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει; 



Απάντηση

Καλημέρα και σε εσάς και στους φίλους αναγνώστες. Πιστεύω ότι κάθε βιβλίο είναι μοναδικό. Έτσι και το δικό μου βιβλίο αν και μικρό είναι μοναδικό. Η ιστορία εξελίσσεται σαν ταινία και είναι πρωτότυπη.




Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 


Απάντηση

Ξεκίνησε να τους δίνει ψωμί και κρασί για να κοινωνήσουν μαζί του για τελευταία φορά. Προσεύχονταν δυνατά ενώ ένας ένας στον κύκλο που ήταν έπαιρνε ένα κομμάτι ψωμί και ένα πλαστικό ποτήρι κρασί. Έτσι είχε κάνει Ο Χριστός στον μυστικό δείπνο. Ή περίπου αφού εκεί ο Χριστός δεν έδινε σε πλαστικό ποτήρι το κρασί. Το Ίδιο έκανε τώρα και ο θρησκευτικός του ηγέτης. Πολλοί τον κατηγορούσαν ότι ήταν ένας απλό απατεώνας, λαοπλάνος και θεομπαίχτης.



Όλα έδειχναν όπως πίστευε ότι το τέλος του κόσμου έρχονταν γρήγορα. Τα σημάδια είχαν αρχίσει εδώ και δεκαετίες. Μόνο όσοι διάβαζαν τη Βίβλο καλά γνώριζαν τι ακριβώς πλησίαζε. Τους είπε ότι το πρώτο σημάδι που έδινε η Αποκάλυψη ήταν η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αυτό είχε γίνει το 1948. Το δεύτερο σημάδι ήταν περίπου σαράντα χρόνια μετά στα τελευταία χρόνια του ψυχρού πολέμου. Και το έγραφε ξεκάθαρα. Μιλούσε για ένα λουλούδι που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδή ή αλλιώς ως compositae asteraceae. Το αναφέρει η αποκάλυψη ως μέγα αστέρα του τρίτου σαλπίσματος. Αυτό το φυτό το λένε άψινθος. Στα ουκρανικά λέγεται Τσέρνομπιλ. 

Άλλο σημάδι ήταν ότι οι πόλεμοι δεν σταμάτησαν ποτέ. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχε η ανθρωπότητα ένα σωρό πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου παρά τις φωνές για μια παγκόσμια ειρήνη. Η πείνα και η αδικία υπήρχαν ακόμα επάνω στην Γη. Ο Θεός έπαψε να μας δίνει ευκαιρίες. Σταμάτησε να μας συγχωρεί. Η οργή του σύντομα θα ξεσπούσε. Και θα ξεσπούσε με άσχημο και άμεσο τρόπο. Το γνώριζε αφού μέσω του αγίου πνεύματος ο Θεός τον προειδοποίησε.





Πιστεύεται ότι είναι η συγγραφή στάση ζωής; Είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας; 



Απάντηση 

Η συγγραφή μπήκε στην ζωή μου τα τελευταία 3 χρόνια. Αν και παλιότερα ήθελα να γράψω απλά δεν έβρισκα κάποια καλή ιστορία. Πιστεύω ότι είναι στάση ζωής πια αφού με βοηθάει να ξεφεύγω από την ρουτίνα και με κάνει χαρούμενο.






Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου σας, για να μπορέσουν να το γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι αναγνώστες. 


Απάντηση

Η υπόθεση του βιβλίο μου γεννήθηκε την περίοδο της Μεγάλης εβδομάδας του 2020. Η ιστορία είναι ότι πίσω από μια πανδημία κρύβεται μια παραθρησκευτική-παραχριστιανική ομάδα που ακολουθει τυφλά τον προφήτη της. Μάλιστα για να τους αναγκάσει να κάνουν το θέλημα του πραγματοποιεί ένα θαύμα. Στόχος του είναι να έρθει το τέλος του κόσμου μέσω μιας πανδημίας ώστε να έρθει σύντομα η Δευτέρα παρουσία του Χριστού όπως λέει στους πιστούς του. Ο σκοπός του όμως είναι άλλος. Έτσι με την βοήθεια των ακολούθων του καταφέρνει να σπείρει στον κόσμο έναν ιό. Το πως απέκτησε τον ιό, τι θαύμα έκανε και τον πραγματικό σκοπό του το αφήνω να το ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου μου.  







Το βιβλίο σας έχει μια ιδιαίτερη θεματική καθώς μιλάει για μια πανδημία που προκλήθηκε για θρησκευτικούς λόγους. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με ένα τέτοιο θέμα;



Απάντηση

Η απάντηση στην ερώτηση σας είναι απλή. Η θρησκεία αποτελεί βασικό ρόλο στην ζωή πολλών ανθρώπων στη Γη. Όμως πολλά εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα του Θεού και των θρησκειών. Ας θυμηθούμε την επίθεση με αέριο στο μετρό του Τόκιο από μέλη παραθρησκευτικής ομάδας Aum Shinrikyo τον Μάρτιο του 1995. Ακόμα και σήμερα χιλιάδες άτομα που ήταν θύματα αυτής της επίθεσης υποφέρουν από προβλήματα υγείας. 

Άλλο παράδειγμα είναι ο ISIS που προσπάθησε να φτιάξει ολόκληρη χώρα που θα επικρατούσε ο νόμος του Κορανίου. 

Την περίοδο του πρώτου lockdown υπήρχαν κάποιες φωνές που έλεγαν ότι όλο αυτό που ζούσαμε αναφέρονταν στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ή σε γραπτά του Νοστράδαμου. Έβλεπα ότι υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν χωρίς δεύτερη σκέψη αυτό που διάβαζαν. Υπήρχαν μερικοί που μιλούσαν για το τέλος του κόσμου. Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα μιας πανδημίας που δημιουργήθηκε από τους πιστούς μιας σέχτας στο όνομα της πίστης τους. 

    Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που ερμηνεύουν διάφορα γεγονότα στην ιστορία του ανθρώπου υπό το πρίσμα της θρησκείας τους. Πολλοί άνθρωποι έχουν πλανηθεί και υπήρξαν θύματα από διάφορους ψευδοπροφήτες. Τους ακολουθούν τυφλά. Η θρησκεία στις μέρες μας έχει ακόμα ισχύ.  

Άλλωστε και σήμερα υπάρχουν διάφορες τέτοιες ομάδες ιδιαίτερα στην Αμερική όπου οι προφήτες τους λένε στους πιστούς τους ότι έχουν επαφή με τον Θεό, πραγματοποιούν δήθεν θαύματα, έχουν τηλεοπτικά κανάλια δικά τους όπου κηρύτουν, εκδίδουν βιβλία και άλλα. Μιλάνε πάντα για την Δευτέρα παρουσία και ότι αυτή η ώρα πλησιάζει.  Κάποιοι από αυτούς δίνουν και ημερομηνίες για αυτό το γεγονός. Αν και πέφτουν έξω οι πιστοί τους παραμένουν δίπλα τους. 

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλο βιβλίο από Έλληνα ή ξένο συγγραφέα που να μιλάει για μια πανδημία που να προκλήθηκε για θρησκευτικούς λόγους. Εμένα μου φάνηκε πρωτότυπη ιδέα και απλά την έγραψα. Ήθελα το ξέσπασμα μιας πανδημίας να είναι διαφορετικό από όσα έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα. Συνήθως τέτοιες ιστορίες έχουν σαν αφετηρία της πανδημίας τον άνθρωπο που καταστρέφει την φύση, ή είναι προϊόν μυστικού εργαστηρίου για την κατασκευή νέου βιολογικού όπλου ή μια πανδημία που ξεκίνησε από ένα ιό που μας ήρθε από το διάστημα. Είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει φοβάμαι πραγματικότητα. 

Ήταν και η ατμόσφαιρα του Πάσχα το 2020 περίεργη οπότε με βοήθησε αρκετά στο να γεννηθεί αυτή η ιδέα μου και να γίνει βιβλίο.  





Είσαστε από εκείνους τους συγγραφείς που πάντοτε κουβαλάνε μαζί τους ένα μπλοκάκι για να καταγράφουν άμεσα κάθε καινούργια ιδέα;


Απάντηση

Ναι έχω γίνει και εγώ σας αυτούς τους συγγραφείς. Γιατί δεν ξέρεις ποτέ πια στιγμή θα σου έρθει η ιδέα και δεν είσαι σίγουρος ότι θα την θυμάσαι μετά από ώρα. Οπότε όταν μου έρθει μια καινούργια ιδέα την γράφω σε χαρτί ή στο κινητό μου. Μια ιδέα μου μια φορά την έγραψα επάνω σε χαρτοπετσέτα.






Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 

Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 


 

Απάντηση

 Την ζω αυτή την κατάσταση όπως όλος ο κόσμος. Απλά με βοήθησε να βρω χρόνο γράψω και να διαβάσω αρκετά βιβλία αυτό το διάστημα και να την περάσω ψύχραιμα. 

Η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα και συντροφιά στους ανθρώπους αρκεί και ο κόσμος να στραφεί στο βιβλίο. Η τηλεόραση και το ίντερνετ με ή χωρίς καραντίνα κερδίζουν τον ελεύθερο χρόνο του κόσμου. Το βιβλίο δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να μπει στην ζωή αρκετών ανθρώπων ακόμα και στις δύσκολες στιγμές της καραντίνας που περνάμε. Η λογοτεχνία δίνει ηρεμία στο μυαλό και στην ψυχή. 






Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 


Απάντηση

Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με φιλοξενήσετε στις σελίδες σας.

Ευχαριστώ και τους αναγνώστες που θα διαβάσουν την συνέντευξή μου και ελπίζω το βιβλίο μου να τους κρατήσει καλή παρέα. 

Να στηρίξετε το βιβλίο και τους Έλληνες συγγραφείς γιατί το αξίζουν.

Καλά αναγνωστικά ταξίδια σε όλους.