Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας ΜΕ ΤΟΝ Βαγγέλη Μυλωνά ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας


ΜΕ ΤΟΝ Βαγγέλη Μυλωνά


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές


  



Αγαπητέ κύριε Μυλωνά, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;

Απάντηση

Πιστεύω ότι κάθε βιβλίο είναι μια διαφορετική ιστορία και κάθε ποιητική συλλογή πρέπει να εμπερίεχει συναισθήματα το δικό μου βιβλίο είναι μία ενδιαφέρουσα  ιστορία γι’αυτό κάποιος μπορεί να το διαβάσει.Επίσης στο μισό βιβλίο μπορεί κάποιος  να δει εικόνες και να βρει κινηματογραφικές ιστορίες.Στο άλλο μισό μπορεί να νοιώσει πράγματα,να προβληματιστεί ακόμα και να συγκινηθεί.


 


Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας.


Απάντηση

Δεν θα επέλεγα κάποιο συγκεκριμένο απόσπασμα,καθένα είναι ξεχωριστό και αγαπάω το καθένα για διαφορετικό λόγο όταν τα γράφω.Το βιβλίο είναι το μισό ποίηση και το άλλο μισό σκοτεινές ιστορίες,ατμοσφαιρικές σκηνές,και διηγήσεις αφαιρετικές  ιστορίες και ιστορίες φαντασίας,αλλά και καθημερινά δράματα.


  

Πιστεύεται ότι είναι η συγγραφή στάση ζωής; Είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας;

Απάντηση

Όχι δεν είναι στάση ζωής,ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι δύσκολο να είσαι επαγγελματίας συγγραφέας,αλλά είναι σημαντικό να καταπιάνεται κανείς με τέτοιες ασχολίες,να καλλιεργεί το πνεύμα,αλλά πιο σημαντικό είναι να διαβάζει κανείς βιβλία και να βλέπει ταινίες.Όλοι οι άνθρωποι έχουν καλά και κακά χαρακτηριστικά ,έτσι κι εγώ έχω τις καλές και τις σκοτεινές μου στιγμές,η ίδια η ζωή είναι το παν,πρέπει να την ζεις.


  


Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου σας, για να μπορέσουν να το γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι αναγνώστες.

Απάντηση

Το βιβλίο μιλάει για ένα κορίτσι κι ένα αγόρι που αγαπιούνται και μετά έρχονται καταστροφές και αρνητικά συναισθήματα,τελικά καταλήγουν χωριστά για πάντα.


 

Γιατί επιλέξατε να γράφετε ποίηση; Θεωρείτε ότι σας δίνει περισσότερες δυνατότητες έκφρασης;

Απάντηση

Ναι με ένα λευκό φύλο χαρτί,μπορείς να φτιάξεις ότι θέλεις και ότι φανταστείς,χωρίς να κοστίζει τίποτα,είσαι ελεύθερος να κάνεις ότι θέλεις,αλλά και η μουσική και ο κινηματογράφος  με ενδιαφέρουν.



 Είσαστε από εκείνους τους συγγραφείς που πάντοτε κουβαλάνε μαζί τους ένα μπλοκάκι για να καταγράφουν άμεσα κάθε καινούργια ιδέα;

Απάντηση

Πολλές ιδέες και ποιήματα προκύπτουν με αυτόν τον τρόπο,άλλες φορές παίρνω ένα φύλο χαρτί και απλώς δουλεύω,όλο και κάτι θα βγει.


  

Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία.

Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση;

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους;


  Απάντηση

Δεν είναι εύκολο για μένα όπως και για πολλούς ανθρώπους,αν όχι για όλους.Η τέχνη έχει αξία όταν υπάρχει ζωή και επιβράβευση.Αυτήν την εποχή καλό είναι να ανακαλύψουμε καινούργια πράγματα και να βρίσκουμε μία διέξοδο στην ψυχαγωγία ,οι άνθρωποι να εκφραστούν,να πουν ότι θέλουν να πουν,ότι νοιώθουν.


 

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

Απάντηση

Κουράγιο και υπομονή,διαβάστε μερικά βιβλία,δείτε μερικές ταινίες,μα πάνω απ’όλα να βρείτε αυτό που αγαπάτε και να μην το σκοτώσετε.