Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Η λογοτεχνία στα χρόνια της πανδημίας

ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές






Αγαπητέ κύριε Παναγιωτίδη, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η καινούργια έκδοση του πρώτου σας βιβλίου από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Ο Μυστηριώδης Τάφος». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει; 


«Καλημέρα σας. Αρχικά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου που κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου μου! ¨Ο Μυστηριώδης Τάφος¨ είναι ένα  μυθιστόρημα μέσα από το οποίο ο αναγνώστης μπορεί να ξεφύγει από το άγχος της καθημερινότητας και να επιστρέψει μετά ανανεωμένος! Ένας λόγος που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι το έγραψα όταν ήμουν μόλις δεκατεσσάρων χρονών! Θεωρώ πως κάθε άνθρωπος είτε μικρός είτε μεγάλος που λατρεύει τα μυστήρια και την δράση αλλά έχει και την περιέργεια να μεταφερθεί στον μαγικό κόσμο της Αιγύπτου και να ζήσει μια μοναδική περιπέτεια, θα επέλεγε να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο ώστε να το ανακαλύψει και ο ίδιος!»




Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 


Μόλις ο Βαγγέλης τοποθέτησε τα κλειδιά στις τρύπες, η στρόγγυλη πόρτα άνοιξε διάπλατα, αφήνοντας πίσω της ένα υπόκωφο θόρυβο. Αυτή η πόρτα φαίνεται πως οδηγούσε στον μυστικό ναό της Σφίγγας.. Μετά από ένα τέταρτο όλοι συναντήθηκαν στο σημείο που είχαν συμφωνήσει. Μόλις τους είδε ο Τάσος χάρηκε, διότι είχε βαρεθεί να περιμένει μόνος του τόση ώρα και είπε: «Βλέπω ότι έχετε φέρει πολλά πράγματα μαζί σας. Εσύ, Δημήτρη, τι βρήκες μέσα στις κατακόμβες;»

«Βρήκα ένα σχέδιο τάφου κάποιου Φαραώ, που νομίζω πως τον λέγανε Του... Τουταγχαμών ή κάπως έτσι. Εσύ, Νικόλα, βρήκες τίποτα σπουδαίο;»

«Όχι και τίποτα το σπουδαίο, μόνο μία πολύ παλιά μηχανή που έβγαζε αυτούς τους παράξενους και τρομαχτικούς θορύβους, που είχαμε φοβηθεί όλοι. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται εσύ θα πρέπει να έκανες την σπουδαιότερη ανακάλυψη, αφού βρήκες τον χάρτη που δείχνει τις κατακόμβες του τάφου του Τουταγχαμών!» και συνέχισε παρατηρώντας τα χέρια της Γεωργίας. «Τι είναι αυτό που κρατάς;»




Το αυτοκίνητο που ερχόταν προς το μέρος των παιδιών δεν ήταν ακριβώς ταξί, έμοιαζε όμως. Σταμάτησε ακριβώς μπροστά τους και από μέσα κατέβηκαν δύο ψηλοί, λεπτοί άντρες που κρατούσαν στο χέρι πιστόλια. Τον έναν από αυτούς τον ήξερε η παρέα, ήταν ο ενοχλητικός τύπος που ήθελε να δει οπωσδήποτε τον πάπυρο που πάνω του ήταν ζωγραφισμένος ο χάρτης. Ο άντρας αυτός πρόσταξε: «Δώστε μου τον χάρτη τώρα, αλλιώς θα σας σκοτώσω όλους, έναν-έναν. Εγώ δεν αστειεύομαι!»




Πιστεύεται ότι είναι η συγγραφή στάση ζωής; Είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας; 



«Φυσικά πιστεύω πως η συγγραφή αποτελεί στάση ζωής, γιατί όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την αγάπη του ανθρώπου για τα βιβλία. Όμως δεν με επηρεάζει σε κάθε τομέα της ζωής μου γιατί στην ζωή πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά ενώ στην συγγραφή αφήνουμε το νου μας να μας ταξιδέψει σε μέρη και καταστάσεις όπου η πραγματικότητα δεν θα μας επέτρεπε.»




Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου σας, για να μπορέσουν να το γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι αναγνώστες. 


«Οι ήρωες του βιβλίου είναι μία παρέα παιδιών που με την συνοδεία ενός μεγάλου οικογενειακού φίλου τους αποφασίζουν να επισκεφτούν την Αίγυπτο για να περάσουν ευχάριστα τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η περιπέτεια αρχίζει όταν τα παιδιά βρίσκουν τυχαία ένα χάρτη που δείχνει τον τάφο ενός σπουδαίου φαραώ! Όμως στην αναζήτηση τους δεν είναι μόνοι! Κάποιοι επικίνδυνοι τυμβωρύχοι ψάχνουν και αυτοί τον ίδιο τάφο που στόχο έχουν να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν τον πολύτιμο θησαυρό του φαραώ! Έτσι ξεκινάει το κυνήγι του θησαυρού όπου οι δυσκολίες και οι παγίδες που θα αντιμετωπίσουν τόσο τα παιδιά όσο και οι τυμβωρύχοι θα είναι πολλές και απρόβλεπτες..»




Το βιβλίο μιλάει για την αρχαία Αίγυπτο. Σας συναρπάζει ο πολιτισμός της;



«Όχι μόνο με συναρπάζει αλλά και με μαγεύει, καθώς ο πολιτισμός της αρχαίας Αιγύπτου ήταν πολύ παλαιότερος από τον Ελληνικό πολιτισμό! Κάτι το οποίο μου εξάπτει το ενδιαφέρον ώστε να ερευνήσω και να μελετήσω την ακμή του και τα ήθη και έθιμα του Αιγυπτιακού λαού. Η Αιγυπτιακή κουλτούρα ανέκαθεν μου ασκούσε μαγνητισμό, αφού περιβαλλόταν από μυστήριο και ιδιαιτερότητες προσδίδοντας περισσότερη γοητεία!»




Είσαστε από εκείνους τους συγγραφείς που πάντοτε κουβαλάνε μαζί τους ένα μπλοκάκι για να καταγράφουν άμεσα κάθε καινούργια ιδέα;


«Πιστεύω πως σε κάποια άλλη εποχή θα κουβαλούσα συνέχεια μαζί μου ένα μπλοκάκι ώστε να σημειώνω κάθε μου νέα σκέψη και έμπνευση. Τώρα όμως που η τεχνολογία έχει κάνει αλματώδη πρόοδο, την θέση από το μπλοκάκι έχει αντικαταστήσει το κινητό το οποίο έχει γίνει πλέον προέκταση του χεριού μου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε ιδέα μου έρθει ξαφνικά να την καταγράψω πρώτα σε αυτό και αργότερα να καθίσω στο γραφείο μου και να την μελετήσω.»




Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 

Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 


 

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε τον τελευταίο καιρό που μας έχει επηρεάσει όλους πάρα πολύ. Οτιδήποτε μπορούσαμε να κάνουμε πριν ελεύθερα χωρίς κανένα περιορισμό έπαψε πλέον να ισχύει! Η κατάσταση δυστυχώς με έχει στεναχωρήσει αρκετά και μακάρι να επιστρέψουμε πίσω όλοι οι άνθρωποι στην παλιά μας ζωή υγιείς με ελευθερία κινήσεων! Μέσα στην καραντίνα λόγω ελεύθερου χρόνου οι γνώσεις μου έχουν εμπλουτιστεί χάρη στο διάβασμα ποικίλων βιβλίων. Πιστεύω πως η λογοτεχνία μπορεί να είναι το φως της ελπίδας στα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας γιατί είναι η μόνη διέξοδος.»




Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 


«Θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή ανάγνωση και ποτέ να μην εγκαταλείψουν το διάβασμα, γιατί το βιβλίο είναι ένα μαγικό μέσο! Ελευθερώνει το μυαλό μας και μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε σε πολλά μέρη, πραγματικά αλλά και φανταστικά! Μας συντροφεύει τις ώρες της πλήξης και της μοναξιάς, ενώ ταυτόχρονα μας ψυχαγωγεί, καλλιεργεί τη φαντασία μας και εξασκεί το νου στη δημιουργία εσωτερικών εικόνων!»