Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Η πτώση του αυτοκράτορα ΜΕ ΤΗ Μαρία Ιωάννου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Η πτώση του αυτοκράτορα
ΜΕ ΤΗ Μαρία Ιωάννου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές









Αγαπητή κυρία Ιωάννου, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Η πτώση του αυτοκράτορα, Διαγαλακτικό υπερδιαστημόπλοιο Ιθάκη Βιβλίο Β’». Πιστεύετε ότι έχει μια θεματική που μπορεί να συγκινήσει τους αναγνώστες;

Απάντηση
Καλή μέρα και σε σας! Η Πτώση του Αυτοκράτορα συνδυάζει διαστημική περιπέτεια με το ρομάντζο και το δράμα. Διαθέτει ποικίλο φάσμα χαρακτήρων και κινείται σε τρεις κόσμους, τη Γη, και τους πλανήτες Δωρίδα και Πέπλος. Πιστεύω ότι μπορεί να συγκινήσει τους αναγνώστες λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού, αλλά και οποιουσδήποτε αναγνώστες που έχουν ευρύα ενδιαφέροντα!


Κάντε παράθεση ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας για να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος το στυλ γραφής σας.
Απάντηση
Βρισκόμαστε στον ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΩΡΙΔΑ, στο... 
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
«Αρχιμηχανικέ!» Ο Ντάρναιη μπαίνει στο εργαστήριο του Φωκά, μια μεγάλη αίθουσα στο Κεντρικό Στρατόπεδο της Μεγαλόπολης.
«Αρχηγέ!» Ο Φωκάς είναι απασχολημένος με καλώδια και αυτοδημιουργούμενες οθόνες. Στέκει προσοχή βλέποντας τον Ντάρναιη. «Πείτε μου!»
Εδώ και μερικά χρόνια ο Φωκάς έχει μετατεθεί από την Ιθάκη. Κατέχει τώρα τη θέση του Αρχιμηχανικού στο Κεντρικό Στρατόπεδο της Μεγαλόπολης.
Ο Ντάρναιη ρωτά.
«Πότε είπες ότι θα είναι έτοιμο το ΓΕ.ΡΑ.ΚΙ.;» [ΓΕ.ΡΑ.ΚΙ. σημαίνει Γενικό Ραδιο-ολογραφικό Κινησιακό σύστημα άμυνας-επίθεσης. Τελευταίας και άκρως απόρρητης τεχνολογίας. Μπορεί να εντοπίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε άγνωστο ή μη ταυτοποιήσιμο αντικείμενο κινείται κοντά στον εναέριο ή διαστημικό χώρο της Δωρίδας].
Ο Αρχιμηχανικός ανοίγει το ημερολόγιο εργασίας του – ένα χοντρό κιτάπι με πυκνογραμμένες σελίδες. Πότε θα είναι έτοιμο το ΓΕ.ΡΑ.ΚΙ.; Χμ!
«Σε δέκα μέρες, Αρχηγέ μου». Απαντά.
«Δέκα μέρες είναι πολλές». Λέει ο Ντάρναιη. «Έχεις τέσσερεις».
Ο Φωκάς κατσουφιάζει.
«Με δυσκολεύετε, κύριε».
Ο Ντάρναιη είναι αδιάλλακτος.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη, Αρχιμηχανικέ. Κάνε αυτό που σου λέω. Μετά, μπορείς να πάρεις τη σαρανταοχτάωρη άδεια που αιτείσαι εδώ και καιρό».




Γιατί επιλέξατε να γράψετε space opera; Τα βιβλία space opera που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο από Έλληνες και Κύπριους συγγραφείς είναι πραγματικά λίγα, παρόλο που υπάρχει πιστό κοινό. 
Απάντηση
Από μικρή εντυπωσιαζόμουν με τις περιπέτειες της ανθρωπότητας στο διάστημα. Είχα τη σειρά Ιθάκη στα σκαριά εδώ και πολλά χρόνια. Στο μεταξύ έγραψα αρκετά μυθιστορήματα της λογοτεχνίας του φανταστικού, μερικά από τα οποία είναι ακόμα χειρόγραφα, ή αμετάφραστα, διότι συνήθως έγραφα στα αγγλικά. Τότε αποφάσισα πως ήταν καιρός να γραφτεί η Ιθάκη, η οποία, όπως σωστά παρατηρήσατε, είναι space opera. Χαίρομαι που ακούω πάντως ότι υπάρχει πιστό κοινό για το είδος.




Και ακόμα πιο συγκεκριμένα γιατί αποφασίσατε να γράψετε αισθηματική επιστημονική φαντασία -έτσι θα τη χαρακτήριζα. Νομίζω ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πραγματικά μια μοναδική σειρά βιβλίων. 
Απάντηση
Τι ωραίος χαρακτηρισμός! Σας ευχαριστώ. Στη μεγάλη περιπέτεια που αποτελεί η Ιθάκη δεν μπορεί να μην υπάρχει το αίσθημα, το ρομάντζο. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της ανθρώπινης ζωής. Η σειρά Ιθάκη φαντάζεται την ανθρωπότητα σαν μια πανδιαστημική φυλή. Όπου υπάρχει ανθρωπότητα, σίγουρα υπάρχει η αγάπη. Όταν διάβαζα σειρές φαντασίας ή επιστημονικής φαντασίας που δεν είχαν ρομάντζο, όπως η σειρά Shannara, ένιωθα ότι κάτι έλειπε. 

Πριν από λίγες ημέρες κάνατε για πρώτη φορά παρουσίαση το βιβλίο σας στις Όψεις του Φανταστικού στην Κύπρο, το φεστιβάλ των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Πως σας φάνηκε η εμπειρία; 
Απάντηση
Ήταν πολύ ωραία και σας ευχαριστώ! Μου άρεσε η επιλογή τοποθεσίας στη Λάρνακα, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Περιμένουμε να σας δούμε και σε επόμενες Όψεις του Φανταστικού, γιατί όχι και στην Αθήνα!
 Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Εύχομαι να σας αρέσει Η Πτώση του Αυτοκράτορα, βιβλίο που γράφτηκε τη λιγοστή ώρα που έχω κάθε μέρα για να γράφω. Χτίστηκε σκηνή με σκηνή, λέξη τη λέξη, με μεράκι και αγάπη για το διάστημα και το φανταστικό. Καλή ανάγνωση!



Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας
https://www.universepaths.com/product-page/%CE%B7-%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-sci-fi-space-opera



Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740