Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Οι δημιουργικές αμοιβάδες ΜΕ ΤΟΝ Ματθαίο Λιασή ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Οι δημιουργικές αμοιβάδες
ΜΕ ΤΟΝ Ματθαίο Λιασή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές






Αγαπητέ κύριε Λιασή, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Οι δημιουργικές αμοιβάδες». Πιστεύετε ότι έχει μια θεματική που μπορεί να συγκινήσει τους αναγνώστες;

Απάντηση
Ειμαι σίγουρος ότι υπάρχει μια θεματική στο παραμυθι μου που μπορεί να αγγίξει τις καρδίες των ανθρώπων και να προκαλέσει συγκίνηση, γιατί σε κάθε σελίδα του βιβλίου θα βρείτε μέσα ένα μέρος από την καρδία σου και του κάθε αναγνώστη που διαβάζει το βιβλίο μου. Γιατί η κάθε σελίδα περιγράφει και καθρεφτίζει τα προβλήματα της κοινωνία μας και δείχνει την πραγματική αλήθεια που πονάει ολους μας φυσικά. Γιατί μιλα για την φυλακή που μας βάζει η κοινωνία μας καθημερινά, την φυλακή στο να είμαστε διαφορετικοί. Αν εισαι διαφορετικός όλοι σε κρίνουν ή σε απορρίπτουν. Το βιβλίο μου δίνει την ώθηση στο αναγνωστικό κοινό να είναι ο εαυτός του αυτό διδάσκει και είμαι σίγουρος ότι ο τρόπος που παρουσίαζω το παραμύθι μου προκαλέι συγκίνηση, γιατι μέσα αναφέρεται στην ομοιομορφία δηλάδη να είμαστε όλοι ίδιοι. Πιστεύω όλοι μας περάσαμε την απόρριψη όταν είμαστε ο εαυτός μας και πιστεύω είναι κάτι που θα αγγίξει πολύ κόσμο.



Κάντε παράθεση ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας για να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος το στυλ γραφής σας.

Απάντηση
Αυτό είναι το πρώτο απόσπασμα που θα βάλω στο σημείο που οι δημιουργικές αμοιβάδες ήταν ο εαυτό τους και ηταν χαρούμενες και δημιουργικές και μετά μια αμοιβάδα τους αφαίρει το δικαίωμα της δημιουργικότητα και να εκφράζονται όπως θέλουν: ‘’Μια φορα και ένα καιρό ήταν πολλές αμοιβάδες. Η καθεμία αμοιβάδα ήταν ξεχωριστή. Η κάθε αμοιβάδα έφτιαχνε τα δικά της έργα και έκανε κάτι διαφορετικό και προτότυπο. Όλες οι αμοιβάδες ήταν χαρούμενες και δημιουργiκές. 
Ωστόσο μια μέρα μια αμοιβάδα αποφάσισε να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Δεν του άρεσαν τα πολύχρωμα χρώματα της χαράς. Το νευρίαζε το προτότυπο και το κάτι διαφορετικό. Ήθελε να κάνει τις υπόλοιπες αμοιβάδες όμοιες μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει το κάτι διαφορετικό. Ήθελε να τους βουτήξει μέσα στην ρουτίνα και στην δυστυχία, χωρίς να υπάρχει δημιουργία και ελευθερία έκφρασης. 
Έτσι άρχισε πυρετωδώς αυτή την προσπάθεια. Καθόνταν και έφτιαχνε τα δικά του σχέδια πως να σταματήσει όλο αυτό. Έτσι άρχισε τον αγώνα του ενάντια στην δημιουργικότητα. Όταν μια αμοιβάδα πήγαινε να φτίαξε κάτι δημιουργικό, ερχόνταν και τον αποθάρρυνε να το κάνει αυτο. Προσπαθούσε να τον πείσει να φτίαξει κάτι συνηθισμένο και όχι κάτι προτότυπο. Θεωρούσε ότι το κάτι προτότυπο είναι κάτι κακόγουστο που δεν θα προσφέρει κάτι στην κοινωνία μας. Έτσι ο στόχος του να ελένξει την μάζα και να τους αποτρέπει στο να δημιουργούν άρχισε να εκτελείται με επιτυχία. 
Μετα απο λίγο καιρό οι αμοιβάδες έπαψαν να έχουν προσωπικότητα. Απλά δούλευαν για να επιβιώσουν, χωρίς να έχουν στόχους και όνειρα. Έπαψαν να πιστεύουν στην αγάπη, στην δημιουργικότητα και πλέον έμαθα να ανέχονται τα πάντα. Έπαψαν να μιλάνε απλά εκτελούν σύμφωνα με τις διαταγές της κοινωνίας. ‘’
Στο δεύτερο απόσπασμα θα βαλω ένα μικρό κομμάτι οπου με την παρουσία του εξωγίηνου αλλάζουν τα δεδομένα και η αμοιβάδα χάνει τον έλεγχο και επανέρχεται η δημιουργικότητα και η ελεύθερια ξανα στην επιφάνεια: ‘’Τότε η αμοιβάδα αναστατώθηκε. Φοβήθηκε ότι αυτός ο εξωγίηνος θα του κατάστρεφε τα σχέδια και θα ξεσήκωνε τις υπόλοιπες αμοιβάδες εναντίον του. Τότε η αμοιβάδα κινήθηκε αστραπιαία και έπιασε την κάθεμια αμοιβάδα και έλεγε κακά λόγια για τον εξωγίηνο, για να τους πάρει με το μέρος του έτσι ώστε να είναι όλοι εχθρικοί με τον εξωγίηνο, για να τον αναγκάσουν να φύγει. 
Τότε η αμοιβάδα κατάφερε αυτό που ήθελε, έστρεψε όλες τις αμοιβάδες ενάντια στον εξωγίηνο. Έκαναν τα πάντα για να φύγει. Η αμοιβάδα ήταν σίγουρη οτι δεν θα άντεχε ο εξωγίηνος. Ότι θα εφεύγε. Και όμως ο εξωγίηνος όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά πάλεψε και ήταν εκεί και έδειχνε τα έργα του παρά την περιφροσύνη που του έδειχναν μερικές αμοιβάδες. 
Σιγά σιγά όμως μέσα απο τα έργα του, ξύπνησαν μερικές αμοιβάδες το συναίσθημα της δημιουργικότητας, χωρίς ίντριγκες και χωρίς να τους στρέψεις εναντίον της συγκεκριμένης αμοιβάδας που μισούσε την δημιουργικότητα. Άρχισε η αμοιβάδα να χάνει το έλεγχος και ήδη ήξερε ότι έχασε το παιχνίδι ήδη.’’


Γιατί επιλέξατε να γράψετε παραμύθι; Σας δίνει ίσως μεγαλύτερο περιθώριο έκφρασης;

Απάντηση
Αποφάσισα να γράψω ένα παραμύθι γιατί ειμαι ένα παιδί. Πάντα ημουν ένα παιδί. Δεν νίωθω ότι ειμαι ενήλικας. Νιωθω ότι θελω να ζω σε ένα παραμυθι. Γιατί το παραμυθι είναι η πήγη επνευσης ή μια πήγη φαντάσιας που με κανει να ταξιδεύω και να ζω την στιγμή σαν ένα αληθινό ταξίδι σε άγνωστους κόσμους που δεν γνώρισα ποτέ μου. Το παραμυθι για μενα είναι ένα μέρος που μπορεις να εκφραστεις ελευθέρα όπως νίωθεις χωρις να κριθείς. Ενώ στην πραγματικοτητα κρίνεσαι επειδή εισαι ο εαυτος σου. Για αυτό επέλεξα να γράψω παραμύθι γιατί μέσω αυτού μπορώ να πω όσα θέλω στον κόσμο ταξιδεύωντας μαζί τους σε άγνωστα μέρη και να ζήσουν μαζί μου απρόσμενα και άγνωστα ταξίδια που δεν έχει ξαναδεί. 



Έχετε σαν ήρωες αμοιβάδες; Γιατί όχι γάτες, σκύλους ή γενικά κάποια μορφή ζωής ποιο οικεία και φιλική; 

Απάντηση
Στο παραμύθι δεν υπάρχει γιατί. Είναι ένα μέρος φαντασίας που μπορείς να κάνεις και την πετσέτα ή το κρεβάτι σου ήρωες. Μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε στο μυαλό σου που πραγματικά ξεπερνά ακόμη και την ίδια την φαντασία. Είναι ένα κόσμος που δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις την λογική σου. Ουτε μπορώ να σας το πω με λόγια. Πρεπει να το ζεις όπως το έζησα εγω και μέσα από το ταξίδι της φαντασίας αποτυπώνονται όλα σε ένα χαρτί και γίνονται ένα πραγματικό ταξίδι με ήρωες που δεν είναι συνηθισμένοι. Μα αρέσει να δημιουργώ ήρωες που δεν είναι συνηθισμένοι και πάντα μου άρεσε. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό για αυτό επέλεξα τις αμοιβάδες και όχι κατι άλλο. Γιατί μέσα από την φαντάσια έμαθα ότι δεν υπάρχει το γιατί. Απλά άφησε την καρδία σου να σε καθοδηγεί το χέρι σου να εκτελεί και όλα θα αποτυπώθουν στο χαρτί για να το διαβάσει το αναγνωστικό κοινό όπου οι σκέψεις τους θα είναι ο χάρτης του ταξιδιού τους και να χορεύουν με τις ερμηνείες του χερίου μου που δημιουργήσε αυτές τις μαγικές σελίδες.


Πριν από λίγες ημέρες κάνατε για πρώτη φορά παρουσίαση το βιβλίο σας στις Όψεις του Φανταστικού στην Κύπρο, το φεστιβάλ των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Πως σας φάνηκε η εμπειρία; 

Απάντηση
Βασικά δεν ήταν η πρώτη μου φορά που παρουσίασα βιβλίο στο φεστίβαλ των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Παρουσίασα πέρσι πρώτη φορά την Πληγωμένη Καρδία και φέτος είναι η δεύτερη μου φορά με τις Δημιουργηκές Αμοιβάδες. Νιωθω ότι είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Γιατί έρχεσαι επικοινωνία με το αναγνωστικό σου κοινό. Γιατί είναι διαφορετικό να διαβάζει ο αναγνώστης το βιβλίο σου και διαφορετικό να σε ακούει live. Το πιο υπέροχο στο φεστιβάλ ότι μαθαίνεις νεους συγγραφείς, νέους ανθρώπους και κάνεις νέες γνωριμίες. Αυτό με βοηθάει να ταξίδευω και σε κόσμους άλλων συγγραφέων και να μαθαίνω την δική τους ιστορία ή την δικη τους φαντασία. Είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία που με βοηθά να εξελισσόμαι και να μαθαίνω νέα πράγματα. 


Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Περιμένουμε να σας δούμε και σε επόμενες Όψεις του Φανταστικού, γιατί όχι και στην Αθήνα!
 Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 

Απάντηση
Θα ήθελα να τους πω να είναι ο εαυτός τους και να κάνουν ότι επιθυμουν πραγματικά. Γιατί ο εαυτός μας είναι η ρίζα μας που μας παραπέμπει στην πραγματική φύση που καθορίζει για αυτό που είμαστε. Να μην ντρέπονται να δείξουν τον πραγματικό τους είναι και να μην βάζουν στοπ στα ονειρά τους για να είναι αποδεκτοι. Η πραγματική ευτυχία είναι να ειμαστε ελευθέροι και να είμαστε αυτό που είμαστε. Αν το χάσουμε αυτό είναι σαν μην έχουμε τίποτα. Για αυτό να βρείτε ανθρώπους που να σας εμπνέουν να είστε ο εαυτο σας και να εξελισσέσται χωρίς να σας το επιβάλλουν, αλλα η εξέλιξη να βγαίνει αυθόρμητα χωρίς να το επιδιωξει ο άλλος και χωρίς να σας κρίνει. Γιατί όποιος σας κρίνει ή σας εγκαταλείπει με την δικαιολογία ότι ‘’δεν εξελίχτηκες ή δεν ωρίμασες’’ σύμφωνα με αυτόν, να ξέρεις ότι με αυτή την φράση που σου είπε προσπαθεί να σε αλλάξει όπως έκανε η μια αμοιβάδα στις 100 αμοιβάδες που τους επέβαλλε να μην είναι ο εαυτός τους. Για αυτό να μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας αλλάξει για κανέναν λόγο. 


Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας

https://www.universepaths.com/product-page/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9



Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740