Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Το πρωτοπαλίκαρο του Καραβά ΜΕ ΤΟΝ Μάριο Πλουσίου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Το πρωτοπαλίκαρο του Καραβά
ΜΕ ΤΟΝ Μάριο Πλουσίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές









Αγαπητέ κύριε Πλουσίου, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Το πρωτοπαλίκαρο του Καραβά». Πιστεύετε ότι έχει μια θεματική που μπορεί να συγκινήσει τους αναγνώστες;

Απάντηση
Καλημέρα και σε σας!
Η Θεματική του βιβλίου έχει βαθιές ρίζες στην Κυπριακή Λαογραφία και παράδοση, και συγκεκριμένα τον μύθο της Ρήγαινας και του θησαυρού της.
Είναι στην ουσία μια συλλογή από ιστορίες που είχα ακούσει κατά καιρούς για τον προπάππου μου, τον Βασίλη του Πλούσιου που ήταν γνωστός για την μεγάλη του δύναμη, τις οποίες έδεσα μαζί με τον θρύλο της Ρήγαινας, δημιουργώντας έτσι μια ιστορία ηρωικής φαντασίας που σίγουρα θα συγκινήσει όσους αγαπούν την λαογραφία, και ιδιαίτερα αυτήν της Κύπρου.


Κάντε παράθεση ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας για να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος το στυλ γραφής σας.
Απάντηση
Η Ρήγαινα, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν μια Βασίλισσα της Κύπρου κατά την αρχαιότητα, στην οποία αποδίδονταν πολλά από τα αρχαία κάστρα της Κύπρου, όπως του Αγίου Ιλαρίωνα, της Καντάρας και το Βουφαβέντο. Σύμφωνα με τον θρύλο, Η Ρήγαινα ήταν απίστευτα όμορφη, αλλά και πολύ κακιά. Τα κάστρα της, ήταν γεμάτα με μυστικά, στο σημείο που μόλις οι εργάτες τελείωναν το χτίσιμο τους, αυτή τους σκότωνε ρίχνοντας τους από τον γκρεμό, για να μην προδώσουν αυτά που είχαν δει και μάθει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκδικητικής φύσης της Ρήγαινας, ήταν και το παραμύθι της Αροδαφνούσας, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν μια όμορφη κοπέλα που ο Ρήγας τόλμησε να αγαπήσει. Όπως λέει η ιστορία λοιπόν, Η Ρήγαινα τυφλωμένη από τη ζήλια της περίμενε μέχρι που ο Ρήγας έφυγε για να πολεμήσει στους Αγίους Τόπους, και ξεγελώντας την Αροδαφνούσα, την κλείδωσε σε ένα δωμάτιο στο κάστρο της Καντάρας, αφήνοντας τη να λιμοκτονήσει, πριν τη σκοτώσει η ίδια.
Λέγεται, ότι υπήρχαν αμύθητοι θησαυροί που η Ρήγαινα είχε κρύψει σε ολόκληρη την Κύπρο, και ειδικά στα κάστρα της, και κανείς δε γνώριζε την ακριβή τους τοποθεσία.
Από ότι μου διηγήθηκε αργότερα ο Βασίλης, μια ιστορία έλεγε ότι πριν πολλά χρόνια, κάποιος βοσκός από ένα χωριό της περιοχής ανέβηκε στο κάστρο του Βουφαβέντο, και από τύχη κατάφερε να βρει το μυστικό δωμάτιο, που άνοιγε μόνο μια φορά κάθε χρόνο για λίγα λεπτά, γεμάτο με τον θησαυρό της Ρήγαινας. Πριν προλάβει όμως να συνέλθει από την έκπληξη του για τα αμέτρητα πλούτη που έβλεπε μπροστά του, η πόρτα έκλεισε και έτσι εγκλωβίστηκε μέσα για ένα ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, ο βοσκός κατάφερε να επιβιώσει τρώγοντας κάθε μέρα μονάχα ένα σπυρί από ένα ρόδι που έτυχε να κουβαλά μαζί του.
Ο Βασίλης τώρα κοίταζε κατάματα τον Χατζηλαρά, προτείνοντας ότι αυτός, ήταν ο βοσκός από τον μύθο.
Περίμενα τον Χατζηλαρά να αντιδράσει, να του πει πόσο ανόητο ακουγόταν αυτό, αυτός όμως χαμήλωσε τα μάτια, κοιτώντας το κρασί στο μισοάδειο ποτήρι του.




Το βιβλίο αναφέρετε σε έναν συγγενή σας. Θα λέγατε ότι είναι ένας από τους ήρωες σας;
Απάντηση
Μεγαλώνοντας, εκτός από παραμύθια, ο πατερας μου συνήθιζε να μας διαβάζει ποίηση του Δημήτρη Λιπέρτη αλλά και να μας εξιστορεί τα κατορθώματα του προπάππου μου. Αργότερα και ιδιαίτερα κατά τα σχολικά μου χρόνια, έτυχε πολλές φορές να αναγνωρίσει κάποιος δάσκαλος το επώνυμο μου, και να μοιραστεί και τις δικές του ιστορίες για τον προπάππου μου.
Έτσι μεγάλωσα με μια βαθιά περηφάνια για αυτη την θρυλική μορφή της Κύπρου, του οποίου η δύναμη και λεβεντιά ήταν τόσο μεγάλη, που ενέπνευσε απίστευτες ιστορίες.
Θα έλεγα με σιγουριά πως ναι, είναι ένας από τους ήρωες μου.




Θα θέλατε να ζούσατε στην εποχή που διαδραματίζετε το βιβλίο, όταν υπήρχαν ακόμα ζωντανοί μύθοι και θρύλοι; 
Απάντηση
Σίγουρα θα ήθελα να μπορούσα να γνωρίσω τον προπάππου μου από κοντά. Η εποχή εκείνη όμως ήταν δύσκολη, ίσως γιαυτό και να υπήρχαν ακόμη ζωντανοί μύθοι και θρύλοι. Δε θα ήθελα να ζήσω σε εκείνη την εποχή, θα ήθελα όμως πολύ να ταξιδέψω εκεί για λίγο καιρό. Ποιος ξέρει, ίσως να αποφάσιζα να μείνω.





Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Περιμένουμε να σας δούμε και σε επόμενες Όψεις του Φανταστικού, γιατί όχι και στην Αθήνα!
 Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Θέλω μόνο να τους ευχηθώ καλή ανάγνωση, και καλή αντάμωση!


Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας
https://www.universepaths.com/product-page/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AC-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1



Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740