Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Οι βαλίτσες των μυρμηγκιών ΜΕ ΤΗ Βέρα Αναστασίου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές

 Οι βαλίτσες των μυρμηγκιών
ΜΕ ΤΗ Βέρα Αναστασίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητή κυρία Αναστασίου, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Οι βαλίτσες των μυρμηγκιών». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;  

Απάντηση
Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, κάθε χρόνο βγαίνουν αμέτρητα βιβλία και από διάφορα είδη. Ένα ακόμα βιβλίο μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά έως πολύ λίγα ανάλογα με τη διάθεση που έχουμε ως αναγνώστες να λάβουμε από κάθε βιβλίο. Κάθε τι που μπορεί να μας προσδώσει, μία καινούργια ιδέα, έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, συγκίνηση,  χαρά ή ακόμα και στεναχώρια και προβληματισμό. Αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία και να μην είμαστε αρνητικοί, τουλάχιστον προκαταβολικά. Όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο πιστεύω και ελπίζω πως μπορεί να προσφέρει μία καινούργια οπτική σε μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες, καθώς  διαβάζουν για τον δρόμο ζωής, τις ταλαιπωρίες αλλά και τη συγκίνηση που κρύβει ένα ταξίδι μιας οικογένειας μυρμηγκιών σε ένα χαώδες ,στα μάτια τους, μεγάλο σπίτι, κάτι το οποίο ποτέ δεν περίμενε να συμβεί.


Επιλέξετε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 
Απάντηση
Ο μπαμπάς της Σμαράγδας 
ήρθε στο δωμάτιό της αποφασισμένος για αλλαγές. Να, εδώ θα μετακινήσουμε τη
ντουλάπα είπε στη γυναικα του και έδειχνε το σημείο που είχαν τη φωλιά τους τα τρία μυρμηγκάκια. 
Αμέσως τα έλουσε κρύος ιδρώτας.
Μα πως, εδώ έχουμε τα κρεβατάκια μας ,τις ντουλαπίτσες μας , τα σπιτάκια μας..μονολογουσε  η 
μαμά μυρμυγκινα αλλά δε  μπορούσαν να καθυστερήσουν. 
Γρήγορα τις βαλίτσες μας φώναξε και ίσα ίσα προλάβαν να μαζέψουν λίγα 
πραγματάκια. .Λίγα ρουχαλάκια, τα ψιχουλάκια, τα ξύλινα κλωναράκια…Α ναι και τις μικρές 
μπαλίτσες που έπαιζε ο μικρούλης όταν καθόταν στο μικρό γραφειάκι του. Προχωρώντας 
άκρη άκρη έφτασαν στην άλλη μεριά του δωματίου. Την ίδια ώρα η ντουλάπα διέλυε ότι 
είχαν φτιάξει με τόσο κόπο…Όλα καταπλακωθήκαν σε μια στιγμή
 και τα τρία μυρμηγκάκια 
κοίταζαν θλιμμένα με τις βαλίτσες τους στο χέρι….

Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου. Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε; 
Απάντηση
Μία οικογένεια μυρμηγκιών ξαφνικά από την ασφάλεια μιας γλάστρας στην οποία ζούσε, μεταφέρεται σε ένα σπίτι και συγκεκριμένα στο δωμάτιο ενός μικρού κοριτσιού , της Σμαράγδας. Και ενώ  στην αρχή και  όντας  φυσιολογικό, οι γονείς του μικρού μυρμηγκιού νιώθουν απόγνωση και απελπισία, καθώς περιτριγυρίζονται από ανθρώπους ,  κάτι το οποίο τους προκαλεί άγχος και αναστάτωση, συνειδητοποιούν ότι στο δωμάτιο βρίσκεται και ένα μικρό κοριτσάκι, μεγάλο και αυτό στα μάτια τους, άλλα χαριτωμένο και πολύ διασκεδαστικό. Έτσι, σιγά-σιγά και ως γνήσια μυρμήγκια οργανώνουν τη ζωή τους μέσα στο δωμάτιο της Σμαράγδας , φτιάχνοντας τα κρεβατάκια τους, τη ντουλάπα με τα ρουχαλάκια τους, ένα μικρό γραφειάκι για το μικρό μυρμηγκάκι και περνώντας πολύ όμορφες στιγμές αντίστοιχες με αυτές που ζει και το μικρό κοριτσάκι. Επειδή όμως όλα τα ωραία δεν κρατούν πολύ έτσι και σε αυτήν την ιστορία η  μυρμηγκοοικογένεια θα αναγκαστεί να αποφασίσει  τι είναι πιο ασφαλές και πιο σωστό για την ασφάλεια της ζωής τους  και φυσικά για να προστατεύσουν το μικρό μυρμηγκάκι τους.
Κάτι που για μας ίσως είναι αυτονόητο και άνευ σημασίας, για τα μυρμηγκάκια, για κάποια εκ των πραγμάτων πιο αδύναμα πλάσματα, μπορεί να είναι κάτι που θα καθορίσει το μέλλον τους. Μία άγαρμπη, απρόσεχτη  συμπεριφορά  μπορεί να προκαλέσει έστω και άθελά μας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σίγουρα δε μπορούμε να προβλέπουμε πάντα  ποιος θα πληγωθεί ή  ποιος θα κινδυνεύσει,  απλά ίσως στην περίπτωση που έχουμε αυτή τη δυνατότητα καλό θα είναι να το προσέχουμε, όσο είναι δυνατόν  και αυτό ισχύει τόσο  για εμάς τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς μας φίλους. Επιπλέον, η αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και αυτά που δείχνουν ακατόρθωτα, όπως η υπεράνθρωπη προσπάθεια των γονιών του μικρού μυρμηγκιού να του προσφέρουν ασφάλεια αλλά και ευτυχία.

Πιστεύετε ότι το να γράφεις παραμύθια και παιδική λογοτεχνία είναι κάτι πιο δύσκολο από την πεζή λογοτεχνία;
Απάντηση
Σίγουρα δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Για μένα η διαφορά έγκειται στο ότι μέσα από τα  παραμύθια και την παιδική λογοτεχνία μπορούμε να επιστρέψουμε στα παιδικά μας όνειρα, σε αυτό που  φανταζόμασταν ότι θα είναι φτιαγμένος ο κόσμος, στολισμένος με τα πέπλα της  αθωότητας και της ονειρικής φαντασίας . Εκεί, όπου ακόμα και οι δυσκολίες μετατρέπονται σε στιγμές κατάκτησης ενός ευτυχισμένου τέλους. 





Τα τελευταία τρία χρόνια ο κόσμος άλλαξε με τρόπο που δεν περιμέναμε, με πανδημίες και πολέμους, δημιουργώντας ένα σκοτεινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Πιστεύεται ότι η λογοτεχνία του φανταστικού, σαν λογοτεχνική δύναμη ανατροπής, μπορεί να δώσει διέξοδο στα όνειρα των ανθρώπων; Εσείς πως βιώνετε όλες αυτές τις καταστάσεις;
Απάντηση
Πράγματι αυτά τα τελευταία τρία χρόνια , οι δυσκολίες και η αγωνία λόγω της πανδημίας και της γενικότερης κατάστασης μας έφεραν μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το ίδιο συνέβη και σε μένα , κάτι το οποίο ενισχύθηκε και  λόγω της εργασίας μου στον χώρο της υγείας.
Και ενώ ,κατακλυζόμαστε καθημερινά από αμέτρητες εικόνες και έτοιμες πληροφορίες ηλεκτρονικών μέσων , η ύπαρξη ευχαρίστησης και ηρεμίας που αποζητάμε κρατάει αντίστοιχα λίγο ,όσο και η ταχύτητα εναλλαγής των εικόνων. Η λογοτεχνία του φανταστικού θα μπορούσε πράγματι  να μας προσφέρει ένα διαρκές ταξίδι συλλογής συναισθημάτων .

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο σας και να ευχαριστήσω τις Συμπαντικές Διαδρομές ,καθώς έμπρακτα βρίσκονται δίπλα μας και μας προσφέρουν αμέτρητα ταξίδια σε κόσμους φανταστικούς,  όπου ο καθένας μας θέλει να πάει.