Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Φαινότυπος ΜΕ ΤΗ Βασιλική Δραγούνη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές

 Φαινότυπος
ΜΕ ΤΗ Βασιλική Δραγούνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητή κυρία Δραγούνη, καλημέρα. Έχετε εκδώσει αρκετά βιβλία στις εκδόσεις μας. Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούργιου σας βιβλίου από τις Εκδόσεις μας, το «Φαινότυπος», αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη για να σας γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό, και εσάς και το έργο σας. 
  
Τι ακριβώς σημαίνει ο τίτλος; Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες; 

Απάντηση
Ο όρος «φαινότυπος», που αποτελεί τον τίτλο της νέας ποιητικής μου συλλογής, αναφέρεται στις παρατηρήσιμες φυσικές ιδιότητες ενός οργανισμού, δηλαδή την εμφάνιση, την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του. Ο φαινότυπος ενός οργανισμού καθορίζεται από τον γονότυπό του -το σύνολο των γονιδίων που φέρει, καθώς και από τις περιβαλλοντικές επιρροές σε αυτά τα γονίδια, επειδή ο κάθε οργανισμός, όπως και η κάθε κοινωνία, αντιμετωπίζει μοναδικές περιβαλλοντικές επιρροές καθώς αναπτύσσεται. Αυτό που θα ήθελα να μεταδώσω στους αναγνώστες είναι το ότι η αναζήτηση και η διασφάλιση μιας ουσιαστικής ατομικής και κοινωνικής υπόστασης είναι κάτι που αφορά όλους μας. 
 

Στο οπισθόφυλλο αναφέρετε, «…Ο «Φαινότυπος» είναι μία ποιητική συλλογή αφιερωμένη στη βιολογική βάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς…»
Μπορείτε να αναλύσετε αυτή τη φράση; 
Απάντηση
Η ποιητική συλλογή «Φαινότυπος» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση των κοινωνικών παραγόντων στη συμπεριφορά του ατόμου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται όταν τα φυσικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλο για να ευδοκιμήσει στο εκάστοτε περιβάλλον, όπως επίσης και τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται όταν υπονομεύεται η σταθερότητα της κοινωνίας που του δίνει όχι μόνο ταυτότητα, αξίες, σκοπό και νόημα, αλλά και ένα κοινωνικό, πολιτιστικό και βιολογικό πλέγμα, στο οποίο οφείλει την ίδια του την ύπαρξη.


Γράφετε και πεζή λογοτεχνία και ποίηση αλλά και αυτή τη φορά επιλέξατε να εκφραστείτε μέσω της ποίησης. Θεωρείτε ότι σας δίνει περισσότερες δυνατότητες έκφρασης ή είναι κάποιος άλλος ο λόγος;
Απάντηση
Η κρίση που βιώνουμε γεννά σε πολλούς ανθρώπους το αίσθημα της αντίδρασης και όταν ένα αίσθημα είναι πολύ ισχυρό, επιλέγει κάθε φορά εκείνο το καλλιτεχνικό είδος το οποίο μπορεί να το διατυπώσει παραστατικότερα.
Η ποίηση μου δίνει την δυνατότητα να αναλογιστώ τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον και με καλεί να εξετάσω το πώς οι αλληλοεπιδράσεις αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία του μέλλοντος. Πώς οι συλλογικές και ατομικές αποφάσεις που λαμβάνουμε καθημερινά, η αποδοχή ή όχι της ευθύνης για τις πράξεις μας, η πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε μαθαίνοντας από τα λάθη μας, μας οδηγούν στο μέλλον.
Η ποίηση μου δίνει την δυνατότητα για να εξετάσω το μέλλον που θέλω, και αυτό που δεν θέλω, και το πώς οι πράξεις μου μπορεί να συμβάλλουν στο ένα ή στο άλλο. 


Αναφέρετε  «…η εποχή μας ορίζεται από την απογοήτευση - από την αίσθηση ότι όλα τα μονοπάτια προς τα εμπρός οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο…»
Οδηγούν όντος σε αδιέξοδο ή μας λένε και μας μαθαίνουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος;
Απάντηση
Το συναίσθημα της απογοήτευσης ανήκει στα πολιτισμικά αρχέτυπα της ανθρώπινης ύπαρξης και αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα της ανθρώπινης συμπεριφοράς κάθε φορά που διαψεύδονται οι ελπίδες και αποτυγχάνουν οι στόχοι.
Αν και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση κινούμαστε, ποια ατομική διαδρομή χαράζουμε εντός ενός ευρύτερου πλαισίου, η αναπτυξιακή μας ιστορία δεν είναι το πεπρωμένο μας. Όποιο κι αν είναι το αναπτυξιακό μας ιστορικό -έχοντας μια ασφαλή βάση ή όχι- η απογοήτευση μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους και για το τι μας κάνει ευτυχισμένους.


Ποια είναι τα συγγραφικά σας σχέδια για το μέλλον;
Απάντηση
Σε γενικές γραμμές, βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία. Γράφω αρκετά, αισθάνομαι ότι είμαι σε μια ιδιαίτερα δημιουργική φάση, άρα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω είτε μέσω ποίησης είτε μέσω πεζογραφίας την αναζήτηση αυτού που μιλάει στη δική μου ψυχή, για να το επικοινωνήσω με τους αναγνώστες αλλά και για να μάθω από αυτό, να το αναλύσω, να το συνθέσω, να το εντάξω στο παρόν μου.


Μιλήστε μας για το καινούργιο βιβλίο σας. Τι να περιμένουν οι αναγνώστες; Τι θέματα διαπραγματεύεται; Τι είναι αυτό που το κάνει διαφορετικό, κατά τη γνώμη σας;
Απάντηση
Ο «Φαινότυπος» εστιάζει στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, όπου ραγδαίοι ρυθμοί ζωής, άγχος, καταναλωτισμός, απογυμνωμένες από κάθε ηθική αξία κοινωνικές δομές, επιδερμικές διαπροσωπικές σχέσεις, αλλοτρίωση, φοβίες, θεωρίες συνωμοσίας και  πεποιθήσεις προσφέρουν έναν απρόσκοπτο κόσμο δυστοπίας, δημόσιας αποτυχίας και ιδιωτικής απόγνωσης. 
Ο «Φαινότυπος» δεν δείχνει στους αναγνώστες του αυτό που δεν γνωρίζουν ήδη. Αντίθετα, ρίχνοντας μία διερευνητική ματιά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, εξηγεί τι συμβαίνει όταν μια κοινωνία παύει να εξελίσσεται, πώς ο συνδυασμός τεχνολογικής επάρκειας και κοινωνικής δικτύωσης με οικονομική στασιμότητα, θεσμική παρακμή και πνευματική εξάντληση δημιουργεί μία μοναδική πολιτισμική κρίση.


Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου. Ενόψει της νέας χρονιάς θα ήθελα να ευχηθώ περισσότερη συλλογική προσπάθεια και προοπτική. Για να τροφοδοτήσουμε ένα καλύτερο αύριο, είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν μαθήματα από το παρελθόν. 
Ας μάθουμε λοιπόν από τις εμπειρίες μας κι ας πάμε πέρα από την παρούσα στιγμή. Ας κάνουμε τη σκηνή μεγαλύτερη κι ας της δώσουμε μια ευρύτερη προοπτική, επανεξετάζοντας τις κατευθύνσεις που το μέλλον μας μπορεί να πάρει.