Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

AZTEC Η τελευταία πανδημία του Βασίλη Κυριλλίδη - Δελτίο τύπου και συνέντευξη του συγγραφέα

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


   AZTEC  Η τελευταία πανδημία του Βασίλη Κυριλλίδη

Σελίδες: 238
Διαστάσεις: 21x14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 12.50  ευρώ
Κατηγορία:  Λογοτεχνία του φανταστικού, βιολογικός τρόμος, πανδημία
ISBN: 978-960-607-268-0





  2027
Ένας Ελβετός αρχαιολόγος αναζητά τα ίχνη μιας ξεχασμένης φυλής των Αζτέκων. Ένας Μεξικανός μαφιόζος αποφασίζει να αξιοποιήσει επιχειρηματικά μια έρημη ακτή της χώρας του. Μια  Σκωτσέζα αντίφα, και μια Ιρλανδέζα ειρηνίστρια, συμμετέχουν σ’ ένα διεθνές φεστιβάλ διαλογισμού, σε μια πρώην έρημη ακτή του Μεξικού.
Μια σειρά απίθανων συμπτώσεων ενεργοποιούν και διασπείρουν τον AZTEC, έναν τρομερό ιό, απέναντι στον οποίο η ανθρωπότητα θα δώσει την ύστατη μάχη της επιβίωσης.  

Ο Βασίλης Κυριλλίδης γεννήθηκε το 1958 και ζει στην Καβάλα. Το μυθιστόρημά του ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ ΥΛΙΚΑ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτης το 2001, κι επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ελκυστής το 2021. Άλλα βιβλία του ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ, 1η έκδοση Άγκυρα 2004, 2η έκδοση Διάπλαση 2018, ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Άγκυρα 2005, η συλλογή διηγημάτων ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΑΣ, Άγκυρα 2008, και το αστυνομικό μυθιστόρημα ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ, από τις εκδόσεις Φιλελεύθερος 2020. Η συλλογή διηγημάτων του ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις  Συμπαντικές Διαδρομές το 2021.
 

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Κεντρική διάθεση για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές:
Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα
2410-236110
universepaths@yahoo.com
 

Xονδρέμπορας για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619


Προτεινόμενο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο:
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο!
https://www.universepaths.com/bivliopoleio



Κεντρικά σημεία διανομής των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
https://www.universepaths.com/bivliopoleio
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619
Λευκωσία:
1. Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740
2. Parga,
Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011
3. Parga,
Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914
Λάρνακα:
Parga,
Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090
Πάφος:
Parga,
Αθηνών 8, τηλ. 26811130

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
http://www.universepaths.com/
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
universepaths@yahoo.com 






Αγοράστε το βιβλίο άμεσα από το βιβλιοπωλείο μας, στο παρακάτω link, πληρώστε είτε
με αντικαταβολή, είτε με paypall, είτε με κατάθεση στην τράπεζα και θα το
παραλάβετε στο σπίτι σας με κούριερ.









 Στα βήματα των Αζτέκων
ΜΕ ΤΟΝ Βασίλη Κυριλλίδη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές









Αγαπητέ κύριε Κυριλλίδη, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο, «Aztec. Η τελευταία πανδημία». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;  

Γεια σας. Όχι απλώς κυκλοφορούν άπειρα γενικώς, αλλά θα έλεγα ότι κυκλοφορούν πάρα πολλά με το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή μια πανδημία που εξοντώνει, ή κινδυνεύει να αφανίσει, την ανθρωπότητα. Η θεματολογία αυτή, που έτσι κι αλλιώς ήταν συνήθης στην επιστημονική φαντασία, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, με αφορμή αυτό που ζούμε. Όμως, αυτό ακριβώς ήταν και το στοίχημα για μένα. Να καταφέρω, δηλαδή, να γράψω κάτι που να διαφέρει, βασισμένος σ’ ένα θέμα κοινό στους συγγραφείς του φανταστικού. Πιστεύω πως κατάφερα να το κάνω, αν και βέβαια ο αναγνώστης είναι που θα κρίνει, αφού το διαβάσει. Εγώ μπορώ μόνο να υποσχεθώ πως αν το ξεκινήσει, θα ζήσει συναρπαστικές αναγνωστικές στιγμές, και θα δυσκολευτεί να το αφήσει από τα χέρια του.  
 



Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 


1. Το αεράκι δυνάμωσε, σκόνη σηκώθηκε ξανά, μετατοπίστηκε, κατακάθιζε σαν διάφανη αυλαία που ήθελε να κλείσει την παράσταση, νέος άνεμος την έπαιρνε πάλι μακριά. Το αερόστατο τραμπαλίστηκε ελαφρά, μετά πήρε να κατεβαίνει. Λίγος χρόνος για μια τελευταία ματιά ολόγυρα, για μια τελευταία σκέψη. Ο Αρνό αναρωτήθηκε αν η Τεοτιουακάν, η πόλη που για μια χιλιετία άσκησε τόσο σημαντική επίδραση στους κατοπινούς πολιτισμούς του Μεξικού, μπορούσε να φανταστεί το τέλος της. Αν μπορεί ένας νέος και δυνατός οργανισμός να σκεφτεί ότι θα πεθάνει κάποτε. Αν μπορεί μια κοινωνία, στη διάρκεια της χρυσής εποχής της, να δει τη μελλοντική εικόνα των ερειπίων της. Αν μπορεί ένας πολιτισμός στην ακμή του, να ψυχανεμιστεί τον αφανισμό του. Προοιωνίζεται ο αφανισμός;


2. Φτάνοντας σ’ ένα σημείο που είχε σκαφτεί, κοίταξε κάτω, δεν ήταν σίγουρη πως μπορούσε να διακρίνει πια. Η φύση έμοιαζε να σκεπάζει κάτι που δεν ήταν τόσο φυσικό. Δεν θέλησε να κοιτάξει άλλο, ασυναίσθητα υποχώρησε λιγάκι. Σήκωσε το κεφάλι της, κάτι μπήκε στο οπτικό πεδίο της άκρης του ματιού της. Ήταν παράμερα, προς τα δεξιά, ακόμα πιο καλά καμουφλαρισμένα από τη φύση, δυο ακόμα αυτοκίνητα κι ένα όχημα που έμοιαζε σαν μηχάνημα με ρόδες. 
Έκανε να κινήσει προς τα κει, ψάχνοντας τι άραγε; Ό,τι κι αν έψαχνε όμως δεν πρόλαβε, γιατί σκόνταψε πάλι. Αυτή τη φορά κοίταξε. Κι όσο κι αν δυσκολευόταν να το πιστέψει, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Αν την ξεγελούσαν οι αισθήσεις της σε τόσο βασικά πράγματα, τότε ήταν τελειωμένη, πεθαμένη, ξεχασμένη.






Πιστεύεται ότι είναι η συγγραφή στάση ζωής; Είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας; 

Υποθέτω πως, για τους ταγμένους στην τέχνη τους συγγραφείς, είναι. Για μένα ήταν και είναι σε ορισμένα μόνο διαστήματα της ζωής μου, όχι σ’ ολόκληρη τη διάρκειά της. Πάντα υπήρχε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων κι ενδιαφερόντων, που πολλές φορές έφερναν τη συγγραφή σε δεύτερη μοίρα. Φυσικά τα βιβλία μου τα έγραψα σε περιόδους που δεν ίσχυε αυτό.  



Έχετε επιλέξει έναν πρωτότυπο τρόπο να ασχοληθείτε με την πανδημία με έναν ιό από τον καιρό των Αζτέκων. Θαυμάζετε τους παλιούς πολιτισμούς της νότιας Αμερικής.
Θαυμάζω τον Δυτικό πολιτισμό, κυρίως γιατί είναι ο μόνος που αναγνωρίζει τις αμαρτίες του, και προσπαθεί να διδαχτεί από τα λάθη του, αν και αυτό δεν το ενστερνίζονται όλοι οι πολίτες του, βέβαια. Αλλά με συναρπάζει οτιδήποτε μεταφέρει την αίγλη των μύθων και των θρύλων, όπως με συναρπάζει το μυστικό και το άγνωστο. Δεν εξωραΐζω τους μακρινούς πολιτισμούς, όπως συνηθίζουμε για πολιτισμούς που μένουν προστατευμένοι από την απόσταση του χώρου, του χρόνου και των ελλιπών μας γνώσεων στα πεπραγμένα τους. Όλοι οι πολιτισμοί έχουν να προσφέρουν το σημαντικό κομμάτι τους στη μεγάλη ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά αυτό πολλές φορές συσκοτίζει τη ματιά μας, και μας κάνει να παραγνωρίζουμε τις πτυχές της βαρβαρότητας, από τις οποίες, δυστυχώς, δεν είναι απαλλαγμένος κανένας πολιτισμός.





Αρκετοί πιστεύουν ότι η πιο θανάσιμη πανδημία θα έρθει από κάποιον ιό που βρίσκεται τώρα ακόμα κάτω από τους πόλους αλλά καθώς συνεχίζεται η κλιματολογική αλλαγή κάποια στιγμή θα τον βρούμε μπροστά μας σαν χάρο. Πιστεύεται ότι ένας αρχαίος ιός μπορεί να γκρεμίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό;   
Αν ο ιός που μας ταλαιπωρεί τώρα είχε εμφανιστεί 20 χρόνια πριν, θα είχε κλονίσει καθοριστικά τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ευτυχώς για μας, μάς βρήκε σε μια στιγμή υψηλής τεχνολογικής ανάπτυξης, η οποία, σε συνδυασμό με την κατάσταση ανάγκης και την ανάγκη συνεργασίας, κατάφεραν να σώσουν την κατάσταση. Το τέλος αυτής της επιδημίας θα μας βρει με ακόμα πιο αναπτυγμένη επιστήμη, αποτέλεσμα της ανάγκης που προανέφερα. Αν κάποιος ιός ελλοχεύει για να μας εξοντώσει, νομίζω πως τα φονικά του περιθώρια δεν ξεπερνούν τα 15 χρόνια. Μετά από αυτά πιστεύω, θέλω να πιστεύω δηλαδή, πως η ανθρωπότητα θα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τέτοια απειλή. Εννοείται, βέβαια, πως η δυνατότητα της φύσης να μας εκπλήσσει είναι ανεξάντλητη. 

Πιστεύεται ότι ήμαστε κοντά σε μια post apocalyptic κοινωνία;

Από μικρός είχα μπροστά μου ημερομηνίες, όπου διάφοροι ‘προφήτες’ προμήνυαν το τέλος του κόσμου, η τελευταία έγραφε 1999 νομίζω. Ευτυχώς διαψεύστηκαν. Θέλω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, έστω και μόνο γιατί μόνο έτσι παίρνεις δύναμη για το παρόν. Όχι πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι, όχι πως δεν συμβαίνουν καταρρεύσεις, αλλά δεν μπορείς να συνεχίσεις να ζεις, αν μπροστά σου βλέπεις ή φοβάσαι το τέρμα. 

Είσαστε από εκείνους τους συγγραφείς που πάντοτε κουβαλάνε μαζί τους ένα μπλοκάκι για να καταγράφουν άμεσα κάθε καινούργια ιδέα;

Όχι, κάποια φορά το δοκίμασα παλιά, αλλά δεν κράτησε πολύ, γιατί θεωρούσα πως αρκεί η μνήμη. Μετά κατάλαβα πως η μνήμη δεν επαρκεί, κάτι που με στεναχώρησε που δεν κρατούσα μπλοκάκι. Παρηγοριέμαι πιστεύοντας πως μπορώ ν’ αντικαταστήσω ό,τι χαθεί, με κάτι εξίσου καλό που θα γεννηθεί εκ νέου. Μπορεί να είναι και ψευδαίσθηση βέβαια.



Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
Ήταν και είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση, η οποία έχει φέρει τέτοια αναστάτωση και ανατροπές στη ζωή μου, που αποφεύγω να το σκέφτομαι. Έτσι προτιμώ να σκέφτομαι πως, εφόσον εγώ κι οι κοντινοί μου έχουμε βγει υγιείς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, τότε δεν έχουμε χάσει και πολλά. Όσο για τη λογοτεχνία, η απάντηση είναι και ναι και όχι. Παρηγοριά κι έκφραση πιθανόν να βρουν αυτοί που ήδη την αγαπάνε. Για όσους τους είναι άγνωστη, ιδίως αν έχει παρέλθει μια ηλικία, πολύ δύσκολα θα βρουν καταφύγιο σ’ αυτήν. 
 






Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το βιβλίο σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Η πανδημία αργά η γρήγορα θα τελειώσει, και η μέρα που θα παρουσιάσω το βιβλίο μου στις Όψεις του Φανταστικού θα είναι μια μέρα χαράς για μένα, που δεν σκοπεύω να την χάσω. Ελπίζω εκεί, από κοντά επιτέλους, μετά από τόση απομόνωση, να μπορέσω να πω αυτά που θέλω στους αγαπητούς μου αναγνώστες. Μέχρι τότε λίγη υπομονή ακόμα, παιδιά.