Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Happy ValentineΜΕ ΤΗ Βασιλική ΔραγούνηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές

  Happy Valentine

ΜΕ ΤΗ Βασιλική Δραγούνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές









Αγαπητή κυρία Δραγούνη, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο  σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Happy Valentine». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;   

Απάντηση
Καλημέρα σας. Η μακρά και εφ΄ όρου ζωής φιλία μιας γυναίκας με μία κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία φαίνεται να εκφράζει συναισθήματα και διαθέσεις, αποτελεί το κεντρικό θέμα της ιστορίας. Το «Happy Valentine» πραγματεύεται την ψυχολογική δυναμική μεταξύ του ανθρώπου και της τεχνολογίας σε μια εποχή που η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει όλο και περισσότερο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και είναι αφιερωμένο σε όλους όσους περνούν δύσκολες στιγμές στο ταξίδι της ζωής,  όταν οι αναμνήσεις τους αρχίζουν να ξεθωριάζουν.. 


Επιλέξετε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 
Απάντηση
«Στο νέο της διαμέρισμα η κάρτα δεν είχε σταθερό σημείο, αλλά κάθε φορά που την έβρισκε μπροστά της, της μιλούσε: για τη δουλειά της, για το βιβλίο που διάβαζε ή για τα εγγόνια της. Όταν η Μισέλ της τηλεφώνησε κλαίγοντας, για να της πει ότι ο Τρέβορ είχε σκοτωθεί σε ατύχημα με μηχανή, έκανε το διαμέρισμα φύλλο και φτερό. Όταν τελικά βρήκε την κάρτα, μίλησε για περισσότερο από μία ώρα. Μετά από αυτό, η κάρτα έμεινε στο συρτάρι του κομοδίνου της.»


Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου. Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε; 
Απάντηση
Η υπόθεση σχετίζεται με την συνεχιζόμενη συγχώνευση ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης σε τεχνολογικές εφαρμογές, εγείροντας πολύπλοκα ερωτήματα. Καθώς εξελίσσεται, παρακολουθούμε μια κάρτα του αγίου Βαλεντίνου, ένα «συναισθηματικό» πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για άλλους λόγους, να λειτουργεί τελικά ως ψυχοθεραπευτής στην πορεία της ζωής μιας γυναίκας. Μέσα από εξελίξεις και ανατροπές, από την νεαρή της ηλικία όπου βιώνει έντονα τον φόβο της απόρριψης μέχρι την εξασθένηση της μνήμης της όταν έχει φτάσει πια στην τρίτη ηλικία, παρατηρούμε την ιδέα του μη-επικριτικού υπολογιστή, ενός εμπιστευτικού «αυτιού», να της φαίνεται όλο και πιο ελκυστική. Πράγματι, αν οι άνθρωποι στρέφονται προς τα προϊόντα εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας για να αναλάβουν ρόλους που κάποτε ήταν ο μοναδικός τομέας των ανθρώπων, νομίζω ότι θα έπρεπε να διαβαστεί ως κριτική για την κοινωνία μας.

Το θέμα του βιβλίου επιφανειακά είναι απλό αλλά κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά ποιο σύνθετο. Είναι κοινωνική επιστημονική φαντασία, ένα είδος αρκετά δύσκολο. Μιλάει για την κοινωνική αποστασιοποίηση και για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Συμφωνείτε με αυτούς τους ορισμούς; 
Απάντηση
Συμφωνώ απολύτως. Ζούμε σε μια κουλτούρα ναρκισσισμού, την οποία χαρακτηρίζει η μοναξιά και ο φόβος της οικειότητας. Από αυτή την άποψη ένα «συναισθηματικό» πρόγραμμα υπολογιστή αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντικείμενο, ένα αντικείμενο που προσφέρει την ψευδαίσθηση της συντροφικότητας χωρίς τις απαιτήσεις της οικειότητας, ένα αντικείμενο που σου επιτρέπει να είσαι μοναχικός - κι όμως, ποτέ μόνος. Με αυτή την έννοια, τα «έξυπνα» αυτά προγράμματα προσθέτουν μια νέα διάσταση στη δύναμη που έχει το παραδοσιακό αρκουδάκι ή μια κουβέρτα ασφαλείας.
 
Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Ναι, δημιουργούμε προϊόντα εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, συνδεόμαστε εύκολα μαζί τους και μετά γινόμαστε ευάλωτοι στη συναισθηματική δύναμη αυτής της σύνδεσης. 
Η προσομοίωση σκέψης μπορεί να είναι σκέψη, αλλά το προσομοιωμένο συναίσθημα δεν μπορεί ποτέ να είναι συναίσθημα. Η προσομοιωμένη αγάπη δεν είναι ποτέ αγάπη. Όσο περισσότερο τα τεχνουργήματά μας αναζητούν την υπερηφάνεια της θέσης δίπλα μας ως κοινωνικοί και ψυχολογικοί ίσοι, τόσο περισσότερο ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ζήτημα της αυθεντικότητας. 
Η φιλία και η αγάπη μπορεί να φαίνονται μαγικά, αλλά δεν προκύπτουν από υπερφυσική παρέμβαση. Χτίζονται μέσα από κοσμικές, επαναληπτικές αλληλεπιδράσεις, αμοιβαία προσοχή και γενναιοδωρία. 
Σας ευχαριστώ πολύ.