Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Λογοτεχνικά μονοπάτια ΜΕ ΤΗ Χρυσούλα Παπαευαγγέλου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Λογοτεχνικά μονοπάτια
ΜΕ ΤΗ Χρυσούλα Παπαευαγγέλου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές












Αγαπητή κυρία Παπαευαγγέλου καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές τα δύο καινούργια σας βιβλία, με τίτλους «Σχήματα & Προσχήματα», μια ποιητική συλλογή και το «Τα Μπαστούνια», μια νουβέλα. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορούν να προσθέσουν τα δικά σας βιβλία; Για ποιο λόγο κάποιος να τα επιλέξει για να τα διαβάσει;   

Απάντηση
Στις άπειρες  κυκλοφορίες βιβλίων, κάθε συγγραφέας βάζει τη δική  του σφραγίδα. Αυτή η σφραγίδα  δεν ετοιμάζεται  κατόπιν ειδικής παραγγελίας, αλλά προκύπτει αυθόρμητα. Τη διαμορφώνει  ο εσωτερικός  κόσμος του συγγραφέα.
Προσωπικά  θεωρώ, πως καταγράφω και υπογράφω τις θεματικές μου επιλογές που είναι τα “καλώς ή κακώς κείμενα” της ζωής,  με χρώματα βαθιά συναισθηματικά, αλλά και ρεαλιστικά.
Ο αναγνώστης  θα κρίνει “τα χρώματα“ της δικής μου σφραγίδας.

Επιλέξετε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κάθε ένα βιβλίο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο των βιβλίων σας. 
Απάντηση
Για τα «Σχήματα και Προσχήματα», θα επέλεγα στροφές από το ποίημα με τίτλο «Κεντρική Ιδέα», σελ.37
Στων κύκλων τα σχήματα
τα σκοτεινά κέντρα αναζητάς
και με φως κυνηγάς τις σκιές,
για να μη χαθούν τα νοήματα
χωρίς το κεντρικό σημείο αναφοράς.
Με της αλήθειας τη ματιά
το κέντρο θέλεις να στοχεύσεις
για να ορίζει ο κανόνας τη μοιρασιά
και να μην έχουν προσχήματα
οι εξαιρέσεις.
Για «Τα Μπαστούνια», παραθέτω αυτούσια τα λόγια ενός εκ των ηρώων προς τον μικρό πρωταγωνιστή (σελ.73):
«–Μην αρχίζεις τα παράπονα Τιμολή. Χωρίς εσένα δεν θα μαθαίναμε τίποτα. Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ανακάλυψη της παλιάς ιστορίας. Η επιμονή και υπομονή είναι τα δικά σου μπαστούνια κι αν ζούσε ο παππούς σου, θα καμάρωνε για σένα. Είναι άλλωστε πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να κάνουμε για να αναστηλώσουμε όλα τα γκρεμισμένα κομμάτια.»
καθώς και το απόσπασμα της σελίδας 75
«–Τελικά, καταλήγω στο συμπέρασμα Τιμολή, πως εσύ, ό,τι και να σπουδάσεις, ό,τι και να κάνεις στη ζωή σου, θα το κάνεις καλά. Γιατί θα αφοσιώνεσαι σ’ αυτό μ’ όλη σου την ψυχή, κι όλο σου το πείσμα. Εύχομαι να μην διαψευστώ.»

Μιλήστε μας για την υπόθεση της νουβέλας. Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε; 
Απάντηση
Στη νουβέλα «Τα Μπαστούνια» επιδιώκω να παρουσιάσω μια αλληλουχία γεγονότων με πολύπλευρη αντίδραση των πρωταγωνιστών, οι οποίοι διαφέρουν σε ηλικία και αντιδράσεις.
Ο κεντρικός, μικρός ήρωας προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα, που δημιουργείται, με καλές προθέσεις, που βασίζονται στο δημιουργικό πείσμα, την αγάπη και το σεβασμό στις διαχρονικές παρακαταθήκες.


Γράφετε και ποίηση και πεζά και θεατρικά. Σας αρέσει κάποιο είδος περισσότερο από τα υπόλοιπα; 
Απάντηση

Η ποίηση εκφράζει περισσότερο τον συναισθηματισμό μου, καθώς αποτελεί μια βαθιά εσωτερική διεργασία.
Είναι η ίδια πηγή έμπνευσης και για τα θεατρικά και τα πεζά μου έργα.


Τα τελευταία τρία χρόνια ο κόσμος άλλαξε με τρόπο που δεν περιμέναμε, με πανδημίες και πολέμους, δημιουργώντας ένα σκοτεινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Εσείς πως βιώνετε όλες αυτές τις καταστάσεις;
Απάντηση
Θα σταθώ στο μόνο θετικό της όλης κατάστασης, που είναι η εσωτερική αναζήτηση και η καλλιέργεια συναισθημάτων συμπόνοιας και πανανθρώπινης αλληλεγγύης.


Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον; Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Απάντηση
Πάντα η ποίηση θα με εκφράζει και θα λειτουργεί λυτρωτικά. Ήδη υπάρχουν ανέκδοτες ποιητικές μου συλλογές, που εύχομαι να «βρουν τον δρόμο τους».
Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 

Απάντηση
Εύχομαι καλές αναγνώσεις και να βρίσκουμε πάντα τα κοινά μας σημεία!