Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού - Δελτίο τύπου και συνεντεύξεις των συγγραφέων

 Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού - Δελτίο τύπου και συνεντεύξεις των συγγραφέων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού

Σελίδες: 106
Διαστάσεις: 21x14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή:  11 ευρώ
Κατηγορία:  Λογοτεχνία του φανταστικού, επιστημονική φαντασία, λογοτεχνία τρόμου
ISBN: 978-960-607-287-1
 Αγαπάτε την επιστημονική φαντασία, τον τρόμο, τη φαντασία, τη λογοτεχνία του φανταστικού; 
Ονειρεύεστε ξεχασμένους πολιτισμούς, generations ships, που ταξιδεύουν στα πέρατα του σύμπαντος, μεταφέροντας την ανθρώπινη φυλή σε νέους κόσμους, τέρατα στα βάθη του ωκεανού, που παραμονεύουν ανυποψίαστα πλοία, για να τα τραβήξουν στα σκοτεινά νερά, τα  λαμπρά παλάτια των Φαραώ, των ζωντανών θεών;
Τότε αυτή είναι η σωστή ανθολογία για εσάς!

Περιεχόμενα

Διαγαλακτικό υπερδιαστημόπλοιο Ιθάκη: Διαστημικός ταξιδιώτης 1,
Μαρία Ιωάννου   011
Η ασημένια διαστικτή κουκουβάγια, Μαρία Ιωάννου   033
Σημάδι, Δαμιανή Κουμενή   053
Ο Άγιος της Ασφάλτου, Μάριος Μιλτιάδης Πλουσίου   064
Η ιστορία μου, Φίλιππος Φιλίππου   078
Μια ανάσα, Φίλιππος Φιλίππου   085
Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, οι διασώστες των θαλάσσιων πάγων,
Γεωργία Κωνσταντίνου   092
 
Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!
Κεντρική διάθεση για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές:
Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα
2410-236110
universepaths@yahoo.com
 

Xονδρέμπορας για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619


Προτεινόμενο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο:
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο!
https://www.universepaths.com/bivliopoleioΚεντρικά σημεία διανομής των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
https://www.universepaths.com/bivliopoleio
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619
Λευκωσία:
1. Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740
2. Parga,
Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011
3. Parga,
Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914
Λάρνακα:
Parga,
Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090
Πάφος:
Parga,
Αθηνών 8, τηλ. 26811130

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
http://www.universepaths.com/
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
universepaths@yahoo.com 

Αγοράστε το βιβλίο άμεσα από το βιβλιοπωλείο μας, στο παρακάτω link, πληρώστε είτε
με αντικαταβολή, είτε με paypall, είτε με κατάθεση στην τράπεζα και θα το
παραλάβετε στο σπίτι σας με κούριερ.
Αγοράστε το βιβλίο άμεσα από το βιβλιοπωλείο μας, στο παρακάτω link, πληρώστε είτε
με αντικαταβολή, είτε με paypall, είτε με κατάθεση στην τράπεζα και θα το
παραλάβετε στο σπίτι σας με κούριερ.

Συνεντεύξεις
Στο ποτάμι του χρόνου-Κυπριακή λογοτεχνία του φανταστικού
ΜΕ ΤΗ Γεωργία Κωνσταντίνου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές ΔιαδρομέςΑγαπητή κυρία Γεωργία Κωνσταντίνου, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    

Απάντηση
Καλημέρα! Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την ευκαιρία. Η ανθολογία αύτη μπορεί να προσφέρει μια απόδραση από την δυσκολία της καθημερινότητας και να προσφέρει στον αναγνώστη στιγμές ξεγνοιασιάς σε ξεχασμένους πολιτισμούς, στα πέρατα του σύμπαντος, σε νέους κόσμους άλλα και στα βάθη του ωκεανού.


Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
Απάντηση
Στον μακρινό Νότιο Πόλο, στην Ανταρκτική σ ’αυτό το  κάτασπρο βασίλειο οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Οι πιγκουίνοι τρέχουν πάνω κάτω πανικόβλητοι καθώς από παντού ακούγονται παράξενοι θόρυβοι. 
Το κάτασπρο τους βασίλειο βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΛΙΩΝΟΥΝ. Όλοι έχουν αναλάβει να σώσουν τον παράδεισο τους αναλαμβάνοντας από μια αποστολή. Σκοπός τους είναι να γίνουν για λίγο γιατροί για να μπορέσουν να γιατρέψουν τους πάγους, οι οποίοι λιώνουν σ’ όλες τις πλευρές. Προστατεύοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα υπόλοιπα ψάρια και πτηνά που κατοικούν σ΄αυτό το απομακρυσμένο, παγωμένο αλλά πανέμορφο βασίλειο.  Η αποστολή τους είναι δύσκολη και επώδυνη γιατί οι πάγοι έχουν αρκετές πληγές και το κρύο τσουχτερό αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή καθώς οι πάγοι λιώνουν καθημερινά και η Γη καλύπτεται με νερό. Ο υπόλοιπος πλανήτης υποφέρει. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν το σύμπαν να καταστρέφεται και αυτοί να παραμένουν άπραγοι.


Πως βλέπετε τη λογοτεχνική κίνηση στην Κύπρο; Πιστεύεται ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να ακμάσει στην Κύπρο;
Απάντηση
 Παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο η λογοτεχνική κίνηση εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Σε κάθε επίσκεψη στα βιβλιοπωλεία βλέπω ολοένα και περισσότερα βιβλία Κυπρίων συγγραφέων. Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός ότι υπαρχή μια αύξηση και στην παιδική λογοτεχνία καθώς και στα βιβλία που αφορούν παιδαγωγικά θέματα. Πλέον συγγραφείς στην Κύπρο ξεκίνησαν να δοκιμάζουν πράγματα, να τολμούν να «νοθεύσουν», με την καλή έννοια, τις λέξεις τους με άλλα στοιχεία φανταστικά. Φυσικά και πιστεύω ότι θα ακμάσει με την βοήθεια πάντα των φεστιβάλ και των διαφόρων συναντήσεων., 
Θεωρείτε ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική άποψη στον σύγχρονο κόσμο;
Απάντηση
Ναι πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική άποψη στον σύγχρονο κόσμο είναι σύντομο με παρουσία υπερφυσικών στοιχείων, το ανεξήγητο, πτυχές της πραγματικότητας με στυλ που μοιάζει με τη γλώσσα μας. Προσφέρει επίσης μια διέξοδο από την δύσκολη καθημερινότητα και φυγή του μυαλού μας από την καθημερινότητα. Πιστεύω ότι το φανταστικό βοηθά στο να βλέπουμε την καθημερινότητα μας.

Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
 
Απάντηση

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη αυτή η κατάσταση πολλά εκατομμύρια άνθρωποι ανά το παγκόσμιο  απ’ τη μια μέρα στην άλλη αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, ν’ αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους, την καθημερινότητα τους. Αρκετοί από μας έπρεπε να συνηθίσουμε και να προσαρμοστούμε σ ’ένα πολύ διαφορετικό τρόπο εργασίας. Όντας εκπαιδευτικός αναγκάστηκα μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους και στους φοιτητές μας να αποχωριστούμε τις τάξεις μας, Η τάξη μας πλέον ήταν ο υπολογιστής. Αναγκαστήκαμε να είμαστε μπροστά από ένα υπολογιστή και να χάσουμε την επαφή που είχαμε στην τάξη.  Σαφώς το βιβλίο ήταν σημαντικό σ ’αυτές τις δύσκολες καταστάσεις καθώς με το βιβλίο μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ποιοτικά τον άπλετο χρόνο που είχαμε στην διάθεσή μας κυρίως τα σαββατοκύριακα που δεν εργαζόμασταν. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επέλεξαν να περάσουν αυτόν τον εγκλεισμό συντροφιά με την  τηλεόραση.
Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Σίγουρα χαρήκαμε που διαβάσαμε ένα αληθινό έπος επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση

Θα ήθελα να κλείσω αυτή την συνέντευξη με ένα γνωμικό του Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος « Το μεγαλύτερο χάρισμα είναι το πάθος για διάβασμα ». ένας νέος αναγνώστης γεννιέται μέσα από ένα σπίτι όπου υπάρχει αγάπη για το διάβασμα και σεβασμός για τα βιβλία. Φυσικά το μέλλον της σχέσης του παιδιού, με τα βιβλία καθορίζεται στο σχολείο. Έτσι γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να θέσουν ως στόχο τους να εμφυσήσουν και να κρατήσουν αναμμένη  την αγάπη του παιδιού του για τα βιβλία.
Στο ποτάμι του χρόνου-Κυπριακή λογοτεχνία του φανταστικού
ΜΕ ΤΟΝ Φίλιππο Φιλίππου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές


Αγαπητέ κύριε Φίλιππε Φιλίππου, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    

Απάντηση
Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για άλλη μία φορά για την ευκαιρία που μας δίνετε μέσα από αυτή τη συνέντευξη να προβάλλουμε το έργο και την δουλειά μας. 
   θα συμφωνώ με την δική σας διαπίστωση ότι κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία, εκείνο όμως που πιστεύω ότι μπορεί να προσθέσει αυτή η ανθολογία είναι το γεγονός ότι καταπιάνεται με μια συγκεκριμένη θεματολογία και δεν είναι άλλη από αυτή του τρόμου, μυστηρίου και του φανταστικού  η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος. Όλο και περισσότεροι λογοτέχνες από τη μία, αλλά πολύ περισσότερο λογοτεχνικό κοινό από την άλλη ενδιαφέρονται να γράφουν και να διαβάζουν παράλληλα τέτοιου είδους θεματολογίες. 
 Πρόκειται για μια σειρά από ενδιαφέροντα ανεξάρτητα πεζά κείμενα γεμάτα από μυστήριο, φαντασία και τρόμο όπου το τέλος του κάθε ενός θα αφήνει άφωνο το αναγνωστικό κοινό.
Ο μουντός καιρός και η βροχή των ημερών, τα σύννεφα και οι λιγοστές στιγμές που ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του, στήνουν το τέλειο σκηνικό για αναγνώσματα με τρομακτικό περιεχόμενο όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο καινούργιο μας βιβλίο.. Η λογοτεχνία τρόμου, μυστηρίου και φαντασίας  ήταν ανέκαθεν λογοτεχνία διηγημάτων. Ιστορίες γεμάτες εφιάλτες και σκοτεινά μυστικά.
Ανατριχιαστικές ιστορίες τρόμου, και μυστηρίου μέσα από ένα λογοτεχνικό ταξίδι γεμάτο αγωνία, θα  δοκιμάσει τις αντοχές του κάθε αναγνώστη.
Μυστηριώδεις φόνοι, μυθικοί δολοφόνοι και δαιμόνιοι αστυνομικοί θα δοκιμάζουν την αγωνία και τη φαντασία, κάνοντας τους αναγνώστες να μην μπορούν να το αφήσουν από τα χέρια τους. 
Αν θέλει κάποιος να καταλάβει γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο αποκαλύπτει τις πιο συναρπαστικές και συνάμα οδυνηρές περιπτώσεις αγωνίας, μυστηρίου και τρόμου, δεν έχει παρά να αρχίσει το διάβασμα του.
    Ένας άλλος λόγος που κάνει συναρπαστική την ανάγνωση τέτοιου είδους λογοτεχνικών βιβλίων είναι και το γεγονός των δύσκολων καιρών που περνάνε και εννοώ με την Πανδημία, η οποία δίνει αρκετή τροφή για σκέψη τόσο στους συγγραφείς αλλά και στους αναγνώστες διαβάζοντας το συγκεκριμένο λογοτεχνικό βιβλίο. 
   Επομένως αν τα συμμαζέψουμε όλα αυτά μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο «Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού » με την συγκεκριμένη  θεματολογία μπορεί να είναι συναρπαστικό, ενδιαφέρον, πρωτότυπο και πρωτοπόρο προσελκύοντας  έτσι τους αναγνώστες να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί του.

Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
Απάντηση
Θα επιλέξω δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα το πρώτο είναι από το διήγημα με τίτλο Η Ιστορία μου «Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο μα τώρα που είχαν ηρεμήσει όλα ένιωθα πιο ψύχραιμος παρά ποτέ. Είχαν απαλλαγεί από τον τρόμο και η απόγνωση μου είχε τελειώσει. Αμέσως με κυρίευσε μια περίεργη λαχτάρα και επιθυμία για το ίδιο το φάντασμα και η μεγάλη μου στεναχώρια ήταν ότι δεν μπόρεσα να τον εξερευνήσω ποτέ.
   Ο ουρανός είχε γίνει και πάλι ξάστερος. Το φάντασμα κόπασε τελείως ενώ την εμφάνιση της λαμποκοπώντας είχε κάνει η πανσέληνος, είχε πια για τα καλά περάσει ο κίνδυνος της φρίκης και κατεβαίνοντα, πίσω στο χωριό είχαν διαπιστώσει ότι κάνεις δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει ένα ταξιδιώτη που είχε γυρίσει από τον Άδη. Η έκφραση του προσώπου μου είχε ολότελα αλλάξει. Τους είπα την ιστορία μου κανείς δεν την πίστευε. Τώρα την γνωρίζεται και εσείς δεν γνωρίζω όμως εγώ αν την πιστεύετε ή όχι.
Τώρα το δεύτερο απόσπασμα είναι από διήγημά με τίτλο Μια ανάσα «  Κατάφερα να τους ξεγελάσω προς στιγμή και να αρχίσω να περιφέρομαι εντός του νεκροταφείου όπου μεταξύ άλλων υπήρχαν πεταγμένα διάφορα καπάκια από φέρετρα. Αισθάνθηκα για πρώτη φορά την φρίκη και κοιτάζοντας επίμονα τους τάφους άρχισα να κάνω εικασίες για τους άλλους τρελούς που βρίσκονταν εκεί θαμμένοι. Είχα εξοργιστεί. Με θύμωσε το γεγονός ότι δεν είχαν καμιά συμπόνια και από κανένα πάνω στην σε αυτήν την γη  έτσι όπως ήταν πεταγμένοι εδώ και εκεί ξεχασμένοι. Αλλά αμέσως διερωτήθηκα ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί την συμπόνια και την αγάπη σε ένα τρελό και μετά τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. 
   Με πέρασαν τότε για τελείως τρελό και με κουβάλησαν εδώ μέσα ενώ εγώ είχα ακούσει όλα όσα έλεγαν για εμένα  και σας διαβεβαιώνω ότι όλα ήταν ένα μεγάλο ψέμα τρομερό και εξοργιστικό ψέμα ακατανόητο και ηλίθιο. Το σίγουρο τώρα είναι ότι με αυτούς που έχω μπλέξει θα υπάρξουν πολλές ακόμη δυσκολίες στο μονοπάτι της επιβίωσης μου τις οποίες έστω και χωρίς ανάσα θα πρέπει να υπερπηδήσω και να νικήσω. Ήμουν σίγουρος ότι δεν θα δίσταζαν με τίποτα να με εκμεταλλευτούν. Ακριβώς εκείνη την στιγμή ήταν που επιτέλους η ανάσα μου άρχισε να επανέρχεται, ενώ οι βαριές μου αναπνοές ήταν η απόδειξη για όλα αυτά που μόλις τώρα άρχισα να νιώθω και να βιώνω. Οι φρουροί με βίαιο τρόπο έκλεισαν την πόρτα και απομακρύνθηκαν από κοντά μου. Η ανάσα μου μόλις τώρα είχε επιστρέψει ξανά πίσω στο σώμα μου»…..


Πως βλέπετε τη λογοτεχνική κίνηση στην Κύπρο; Πιστεύεται ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να ακμάσει στην Κύπρο;
Απάντηση
Το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου σε σχέση με την λογοτεχνία του φανταστικού το βρίσκω πολύ πιο εξοικειωμένο και πιο κοντά σε αυτό το ίδιος της λογοτεχνίας συγκρινόμενο με τα προηγούμενα χρονιά. Δεν το κρύβω ότι πριν από λίγα χρόνια κανείς σχεδόν δεν ασχολείτο ή τολμούσε να διαβάσει κείμενα  αυτού του είδος  λογοτεχνίας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στις μέρες μας βλέπουμε ότι έχει ωριμάσει η ιδέα αυτή και ένα μεγάλο ρεύμα του αναγνωστικού κοινού αλλά πρωτίστως συγγραφέων έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας. φυσικά σε όλη αυτήν την πορεία αλλαγής του λογοτεχνικού ρεύματος συνέτειναν και συνέβαλαν πολλοί παράγοντες κατά την δική μου πάντοτε προσωπική άποψη. Παράγοντες  όπως ο κορεσμός του αναγνωστικού κοινού από τις συνηθισμένες θεματολογίες (αγάπη, δυστυχία, πόνος, χαρά) με τις οποίες καταπιάνονταν και ακόμη συνεχίζουν να καταπιάνονται οι πλείστοι συγγραφείς οι οποίες έχουν να μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω την λέξη «κουράσει» το αναγνωστικό κοινό κάνοντας το να ζητά να ξεφύγει από όλα αυτά, να ξεφύγει κάπου μακριά στο υπερφυσικό το άπιαστο και μαγικό να μπορεί να ονειρευτή και να ταξιδεύσει με το μυαλό του στο φανταστικό και γιατί όχι στο τρομακτικό. Τέλος ο εκδοτικός οίκος «όψεις του φανταστικού» που επενδύει σε αυτό το είδος της λογοτεχνίας προτρέποντας αλλά και αγκαλιάζονται τους συγγραφείς να ασχοληθούν μαζί του, σε συνδυασμό με την οργάνωση και τον άρτιο προγραμματισμό έχουν πετύχει να «εισβάλουν» για τα καλά στο αναγνωστικό κοινό προσφέροντας τους ακριβό αυτό που έλειπε από τα ράφια των βιβλιοπωλείων μας, αλλά παράλληλα δίνοντας τους ακόμη μια εναλλακτική πρόταση προσθέτοντας ακόμα ένα νέο είδος γραφής.Θεωρείτε ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική άποψη στον σύγχρονο κόσμο;
Απάντηση
    Εκείνο που προσωπικά πιστεύω και με γοητεύει σε αυτό το είδος γραφής είναι ότι πρωτίστως αφήνει το μυαλό μου να ταξιδεύσει ελεύθερα να πετάξει πολύ μακριά χωρίς φραγμούς «πρέπει και δεν πρέπει» εκεί όπου μπορούν να συμβούν αλλά και να ανατραπούν τα πάντα χωρίς δισταγμούς και όρια μα προπαντός με φαντασία πλούσια φαντασία. Άλλωστε αν θέλουμε να το δούμε και από μια άλλη σκοπιά το όλο θέμα συγκρινόμενο με την σημερινή πραγματικότητα που ζούμε ίσως εκείνο που μας είχε μείνει τελείως ελεύθερο ή δεν πληρώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο για να το χρησιμοποιούμαι είναι τα διάφορα ταξίδια με την φαντασία του μυαλό μας!

Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
 
Απάντηση

   Το σίγουρο είναι ότι το μόνο λογοτεχνικό είδος γραφής που πρόβλεψε ή έστω «άγγιξε» αυτό που ζήσαμε και ζούμε είναι η λογοτεχνία του φαντασιακού. Πολλοί λογοτέχνες του φανταστικού είτε στο μακρινό παρελθών είτε και στο πρόσφατο παρελθόν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέσα από την γραφή τους υπαινίσσονταν ή ανέφεραν καθαρά κάτι παραπλήσιο και όχι μόνο, αυτού που ζούμε.
Τώρα εγώ πως το έζησα! Με μια πρόταση να σας αναφέρω πως το βίωσα έντονα στο «πετσί» μου και αυτό, λόγο επαγγέλματος μιας και είμαι νοσηλευτικός λειτουργός ψυχικής υγείας. Από την πρώτη στιγμή τεθήκαμε σε επιφυλακή και σε «επίταξη» από το αρμόδιο υπουργείο και το κράτος με σχετική διάγγελμα. Άρα όλα αυτά που βλέπαμε και ακούγαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωση σε αρκετά μεγάλο βαθμό όλοι εμείς οι λειτουργοί υγείας τα ζήσαμε από πρώτο χέρι και συνεχίζουμε να τα ζούμε ακόμη και σήμερα που μιλάμε.
Όσο αφορά το τελευταίο υποερώτημα της ερώτησης σας, να σας απαντήσω με βεβαιότητα ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί αλλά και πρέπει να δόση ελπίδα στους ανθρώπους για να εκφράσουν τα προβλήματα τους ιδιαίτερα αυτό το διάσημα. Μπορεί με άλλα λόγια να λειτουργήσει ως μια μορφή ψυχοθεραπείας για τον αναγνώστη αλλά πρωτίστως και για τον ίδιο τον συγγραφέα.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Σίγουρα χαρήκαμε που διαβάσαμε ένα αληθινό έπος επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω για αυτή την χαλαρή και όμορφη κουβέντα που μοιραστήκαμε, για την συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα άλλα κα την εμπιστοσύνη που έχετε επιδείξεις στο πρόσωπο μου με την έκδοση από τον δικό σας εκδοτικό οίκο όλων των προσωπικών και ομαδικών μου βιβλίων. Παράλληλα να αναφέρω ότι αν δεν συναντιόντουσαν οι δρόμοι μας πιθανόν να μην κατάφερνα να εκδώσω το παραμικρό και αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου άλλα την πραγματικότητα. 
Όσο για τους αναγνώστες να τους ευχηθώ καλή ανάγνωση σε οτιδήποτε διαβάσουν με σεβασμό και αγάπη προς αυτόν που το έχει δημιουργήσει τον συγγραφέα γιατί το κάθε βιβλίο είναι και ένα δικό μας παιδί, λοιπόν χαρείτε και απολαύστε τις ιστορίες που κρύβονται στα βιβλία γελαστέ, πονέστε, θυμώστε, κλάψετε μα προπαντός κρατήστε τα σφικτά στην αγκαλιά και στην καρδιά σας….

 Στο ποτάμι του χρόνου-Κυπριακή λογοτεχνία του φανταστικού
ΜΕ ΤΗ Δαμιανή Κουμενή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές


Αγαπητή κυρία Δαμιανή Κουμενή, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    
Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την κυκλοφορία της ανθολογίας. Σαφώς, ο όγκος των βιβλίων που κυκλοφορούν κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνεται, όμως υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν την ανθολογία μας μοναδική. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μωσαϊκό ταλέντου πολλών συγγραφέων και σταυροδρόμι διάφορων ιδεών, ανησυχιών και κόσμων. Κάθε διήγημά του αποτελεί ξεχωριστό κόσμο που αντικατοπτρίζει διάφορες προσωπικότητες. Η ποικιλοχρωμία αυτή χαρίζει μεγάλη ευχαρίστηση στον αναγνώστη καθώς μέσα από ένα μόνο βιβλίο μπορεί  να ζήσει πολλές-πολλές ιστορίες. Επιπρόσθετα, η ανθολογία με τίτλο «Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού», δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε στα μέσα μιας ιδιόρρυθμης κατάστασης: μιας ιστορικής Πανδημίας. Ασφαλώς το γεγονός αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστους τους δημιουργούς, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το δημιουργικό τους πνεύμα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πολλά υποσχόμενο έργο.Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
«…Το τοποθέτησα με περίσσεια προσοχή στο πάτωμα. Βγήκα τρέχοντας να φέρω μερικά φύλλα και σε ελάχιστες στιγμές το είχα καθαρίσει εντελώς. Στην απάνω πλευρά του, το σκίτσο τώρα φαινόταν πεντακάθαρα: μια σφαίρα με κάτι πράγματα γύρω γύρω. Από πάνω η επιγραφή, επίσης ευδιάκριτη: «2050». Δεν γνώριζα τι σήμαινε. Όμως, ίσως δεν ήταν σωστό να ρωτήσω τους μεγαλύτερους. Οι υποψίες μου όλο και θέριευαν. Με χίλια βάσανα το άνοιξα. Το υλικό με το οποίο ήταν φτιαγμένο ήταν πολύ γερό. Θα ήταν, το δίχως άλλο, δημιούργημα ανθρώπων σοφών. Στη σκέψη αυτή σταμάτησα, πήρα μια ανάσα, έδεσα γερά το δέρμα στην είσοδο της καλύβας μου και άρχισα να ανοίγω σιγά σιγά το κουτί. Αν και ταλαιπωρημένο εξωτερικά, μέσα έδειχνε ολοκαίνουριο, πεντακάθαρο, στεγνό. Πάνω πάνω είχε ένα μικρότερο σε μέγεθος αντικείμενο. Είχε ένα κόκκινο στρογγυλό σημάδι απάνω του και χωρίς δεύτερη σκέψη το πάτησα. Αμέσως μια λάμψη αναδύθηκε από αυτό και η μορφή ενός αλλόκοτου πλάσματος εμφανίστηκε μπροστά μου λες και ήταν ζωντανή. Η κούραση και η εξάντληση ήταν ευδιάκριτα στο πρόσωπό της – ένα πρόσωπο αρκετά μεγαλύτερο από το δικό μας - με λεπτότερα χαρακτηριστικά και πιο λευκό. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, μια γυναίκα κάποιας άλλης ανθρωπότητας. Αν και θα ακουγόμουν τρελός, βαθιά μέσα μου πίστευα πως ήταν από μια εποχή που αργούσε πολύ από τη δική μας...»


Πώς βλέπετε τη λογοτεχνική κίνηση στην Κύπρο; Πιστεύετε ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να ακμάσει στην Κύπρο;
Η Κύπρος είναι ένα μαγευτικό, μικρό νησί με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Το τοπίο, ο τρόπος ζωής και το ελληνικό πνεύμα ωθεί πολλούς να ασχοληθούν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την τέχνη του λόγου. Η χιλιόχρονη παρακαταθήκη των ελληνικών γραμμάτων και η όμορφη κυπριακή διάλεκτος αποτελούν εκρηκτικό συνδυασμό, αποτέλεσμα του οποίου είναι αξιέπαινα λογοτεχνικά δημιουργήματα. Η λογοτεχνία του Φανταστικού είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά τμήματα της λογοτεχνίας, κάτι που αποδεικνύει ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των δημιουργών που επιχειρούν να την πλησιάσουν. Το μέλλον της, σε μια εποχή που οι δυσκολίες της ζωής μάς ωθούν σε όμορφους φανταστικούς κόσμους, ακολουθεί εκθετική πορεία. 

Θεωρείτε ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική άποψη στον σύγχρονο κόσμο;
Η εξέλιξη της τεχνολογίας φέρνει τα σενάρια φαντασίας παλαιότερων εποχών πιο κοντά στην πραγματικότητα, ενώ δίνει έναυσμα για ακόμα πιο τολμηρές φαντασιώσεις. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα προβλήματα και υποχρεώσεις που αυτός συνεπάγεται, επιβάλλει μικρά ευχάριστα διαλείμματα-εξορμήσεις στο χώρο του φανταστικού. Ο χώρος αυτός δίνει μια διαφορετική διάσταση στην καθημερινή ζωή καθώς προσφέρει νέες οπτικές γωνίες. Δίνει νέα ώθηση και κουράγιο στις δύσκολες καταστάσεις ενώ μέσα από τη φωτεινή ανάπαυλα της ανάγνωσης το μυαλό ‘‘καθαρίζει’’ ταξιδεύοντας.  

Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
Η περίοδος της καραντίνας υπήρξε ένα μικρό διάλειμμα στους γρήγορους και έντονους ρυθμούς της ζωής και των σύγχρονων υποχρεώσεων. Ήταν μια περίοδος δημιουργική, καθώς ο χρόνος αρκούσε και περίσσευε για ενασχόληση με οτιδήποτε αποτελεί δημιουργία. Προσωπικά, επιδόθηκα τόσο στη γραφή όσο και σε άλλες κριμένες πτυχές της τέχνης που δεν γνώριζα καν πως διέθετα. Σε τέτοιες περιόδους κρίσης, η λογοτεχνία είναι αρωγός και στήριγμα των ανθρώπων καθώς η διέξοδος που προσφέρει γίνεται ακόμη πιο σωτήρια! 
 
Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Σίγουρα χαρήκαμε που διαβάσαμε ένα αληθινό έπος επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Θεωρώ πως όλοι οι δημιουργοί θα μπορέσουμε να πούμε πολλά στους αναγνώστες μέσα από τα έργα μας. Αυτό που δεν μπόρεσα να εκφράσω στο διήγημά μου, είναι η προσωπική μου εμπειρία με τη συγγραφή. Άρχισα να γράφω σε ηλικία δώδεκα ετών και τώρα, στα δεκαοκτώ μου έχω τη τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο αξιόλογη ανθολογία. Προτρέπω τα νέα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να ασχοληθούν με τη συγγραφή, καθώς είναι ένας ευχάριστος τρόπος έκφρασης και ‘‘κάθαρσης’’. Καταληκτικά, θα ήθελα να τονίσω τη σημαντικότητα της Λογοτεχνίας στη ζωή μας. Μέσα από το βιβλίο ταξιδεύουμε γνωρίζοντας νέους κόσμους, απαλλαγμένοι από οποιεσδήποτε σκέψεις, ενώ παράλληλα βλέπουμε τον κόσμο από άλλες οπτικές: του δημιουργού, του πρωταγωνιστή… Είναι κρίμα να στερούμε από τον εαυτό μας το πιο φθηνό, άμεσο και ευχάριστο ταξίδι! 


 Στο ποτάμι του χρόνου-Κυπριακή λογοτεχνία του φανταστικού
ΜΕ ΤΟΝ Μάριο Μιλτιάδη Πλουσίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές


Αγαπητέ κύριε Μάριε Μιλτιάδη Πλουσίου, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    
Καλημέρα σας, και σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη.
Πιστεύω ότι η ανθολογία «Το ποτάμι του χρόνου» είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνει την ευκαιρία σε πολλούς νέους συγγραφείς να προβάλουν το έργο τους, μέσα από ένα είδος λογοτεχνίας που πιστεύω ότι για τα Ελληνικά δεδομένα, είναι λίγο... αδικημένο.
Ιδιαίτερα για τους Κύπριους συγγραφείς, που οι ευκαιρίες δημοσίευσης στο συγκεκριμένο είδος είναι ακόμη πιο ελάχιστες, πιστεύω ότι η ανθολογία αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους, αλλά ταυτόχρονα και να συστήσουν τη λογοτεχνία του φανταστικού σε ένα ευρύτερο κοινό.
Πιστεύω ότι η λογοτεχνία του φανταστικού αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο «διαφυγής» από την καθημερινότητα. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προσθέσουμε λίγη μαγεία στη ζωή μας, που κάποτε τη χρειάζεται απεγνωσμένα.
Αναιρώντας τη δυσπιστία μας για μερικά λεπτά μέσα από τέτοια συγγράμματα, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να δει τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια.
Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι αυτή είναι μια ανθολογία που δεν πρέπει να λείψει από κανένα σπίτι και πραγματικά συγχαίρω τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» για αυτή την πρωτοβουλία.
Ελπίζω ότι οι ανθολογίες αυτές θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμη.
Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 

Ξέρεις, αυτός ο τόπος, μπορεί να μη φαίνεται και πολύ σπουδαίος, αλλά για όσους από εμάς μεγάλωσαν εδώ, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μικρή πόλη στη μέση του πουθενά.
Βλέπεις, αυτή είναι μια πόλη θρύλων. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι κάποτε ήταν παιδική χαρά για αγγέλους και δαίμονες. Και εκεί πέρα, εκείνο το χάλκινο άγαλμα που βλέπετε να στέκεται στη μέση του πάρκου, μάλλον δεν έχετε ιδέα ποιος είναι, αλλά κάθε άνθρωπος σε αυτή την πόλη γνωρίζει τον θρύλο του Τζώνι, του Αγίου της ασφάλτου.
Η μάνα του Τζώνι ήταν ένας τοπικός θρύλος από μόνη της, που διακινούσε ποτά τις μέρες της ποτοαπαγόρευσης, αλλά η δική της είναι μια διαφορετική ιστορία. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτήν, για να καταλάβετε την ιστορία του Τζώνι, είναι ότι ο κόσμος σ' αυτά τα μέρη συνήθιζε να λέει ότι την άγγιξε ο διάβολος - και όταν ο Τζώνι γεννήθηκε κάτω από εκείνο το ολοκόκκινο φεγγάρι, χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος αρσενικού τριγύρω για να διεκδικήσει την πατρότητα, ο κόσμος είπε ότι ίσως ο διάβολος έκανε και κάτι παραπάνω από ένα απλό άγγιγμα.
Καθώς ο Τζώνι μεγάλωνε, όπως ακριβώς και η μαμά του πριν από αυτόν, ανέπτυξε μια αγάπη για τα γρήγορα αυτοκίνητα και ένα σπάνιο χάρισμα στο να τα επιδιορθώνει, αλλά και να τα οδηγεί. Και αν τα οδηγούσε λέει! Τα Σαββατοκύριακα, που τον χάνεις που τον βρίσκεις, ο Τζώνι ήταν πάντοτε κάτω στο παλιό λατομείο, να τρέχει με τη μαύρη του Chevrolet Deluxe του 1950. Λέγεται ότι δεν υπήρχε αυτοκίνητο σε ολόκληρη την Πολιτεία που να μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το παλιό κουπέ, αν και μερικοί από τους οδηγούς που έχασαν από αυτόν ισχυρίζονταν ότι υπήρχαν υπερφυσικές δυνάμεις εν δράσει, όταν οδηγούσε. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν ότι το φάντασμα της μαμάς του στοίχειωνε εκείνο το παλιό αυτοκίνητο, το οποίο ο Τζώνι είχε βαφτίσει Κουρσάρο…
Έχω επιλέξει τις πρώτες 4 παραγράφους του διηγήματος, γιατί πιστεύω πως δίνουν τη γενική αίσθηση της ιστορίας. Είναι ένα διήγημα που έχει επιρροές από την κλασική «Americana» κουλτούρα, υπό τη μορφή ενός παραμυθιού για ενήλικες.


Πως βλέπετε τη λογοτεχνική κίνηση στην Κύπρο; Πιστεύεται ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να ακμάσει στην Κύπρο;

Θέλω να πιστεύω πως ναι.
Μου φαίνεται αδιανόητο, σχεδόν αφύσικο ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μας που δεν αποζητούν λίγη μαγεία στη ζωή τους, έστω και μέσω ενός βιβλίου η μιας ιστορίας.
Παρόλο που αυτή τη στιγμή ίσως δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο θα έπρεπε, ανθολογίες όπως αυτή προωθούν τη διάδοση της λογοτεχνίας του φανταστικού σε όλο και περισσότερο κόσμο.

Θεωρείτε ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική άποψη στον σύγχρονο κόσμο;

Θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει όχι απλά μια νέα άποψη, αλλά ένα ολόκληρο νέο τρόπο αντίληψης. Μέσα από τέτοια είδη λογοτεχνίας, γεννιέται συνήθως το ερώτημα Τι κι αν, και από εκεί δημιουργούνται απαντήσεις που διευρύνουν τους ορίζοντες μας.
Πράγματα που βλέπουμε σήμερα καθημερινά, πριν μερικά χρόνια ήταν απλά αντικείμενα φαντασίας.
Ο Ιούλιος Βέρν είχε γράψει το «Από τη Γη στη Σελήνη», περίπου ένα αιώνα πριν ο άνθρωπος πατήσει στο φεγγάρι, και ενέπνευσε τη δημιουργία του υποβρυχίου μέσα από το έργο του «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα.»
Παρομοίως, η εφεύρεση του διαδικτύου αποδίδεται εν μέρει στον συγγραφέα William Gibson, που περιέγραψε ιδέες όπως το διαδίκτυο, και την τεχνητή πραγματικότητα (Virtual Reality) μέσα από τη νουβέλα του «Neuromancer» περίπου μια δεκαετία πριν πάρει τη σημερινή του μορφή.
Υπάρχουν αμέτρητα τέτοια παραδείγματα όπου η επιστήμη εμπνεύστηκε από τη λογοτεχνία του φανταστικού.


Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 

Μέρα με τη μέρα και με γερές δόσεις αισιοδοξίας.
Κάποιος είπε κάποτε, ότι οι κακές εποχές δε διαρκούν. Πιστεύω ότι και αυτή η δύσκολη εποχή θα περάσει. Στο κάτω κάτω της γραφής, ότι δε μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς.


Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
 
Πιστεύω πως ναι.
Και μάλιστα όχι μόνο ελπίδα, αλλά και ένα μέσο για να ξεχάσουν τα προβλήματα τους έστω και για λίγο.
Πολλές φορές, και αυτό το γνωρίζω από προσωπικές εμπειρίες, είναι ευκολότερο να βρούμε τη λύση στα προβλήματα της πραγματικότητας, αφαιρώντας τον εαυτό μας από αυτή έστω και νοητικά. Η φαντασία είναι ένα πολύ δυνατό μέσο αυτοσυντήρησης, γιαυτό και στα παιδιά αρέσουν τόσο τα παραμύθια. Καλό είναι να μην ξεχνάμε τόσο εύκολα και αυτό το παιδί που κρύβεται μέσα μας.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Σίγουρα χαρήκαμε που διαβάσαμε ένα αληθινό έπος επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απλά θα ήθελα να τους ευχηθώ να είναι καλά, και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της εποχής μας με θάρρος και αισιοδοξία. Πιστεύω ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Αν όμως χρειάζονται ένα καλό σύμμαχο στο πλάι τους, η ανθολογία «Το ποτάμι του χρόνου V» μπορεί να αποδειχτεί ανεκτίμητη.


 Στο ποτάμι του χρόνου-Κυπριακή λογοτεχνία του φανταστικού
ΜΕ ΤΗ Μαρία Ιωάννου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές


Αγαπητή κυρία Μαρία Ιωάννου, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Στο ποτάμι του Χρόνου V: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    

Απάντηση Καλημέρα και σε σας! Σίγουρα μια τόσο όμορφη και φροντισμένη ανθολογία έχει πολλά να προσφέρει σε αναγνώστες που αγαπούν το είδος. Πιστεύω όμως ότι έχει και εξαιρετικό τοπικό ενδιαφέρον, καθώς επιτρέπει να δούμε το πως Κύπριοι συγγραφείς ασχολούνται με και αντιλαμβάνονται το φανταστικό. Τα δικά μου διηγήματα θέλω να πιστεύω ότι είναι γραμμένα με κέφι και αγάπη για το είδος. Επίσης, αφορούν και τα δύο περιπτώσεις όπου το φανταστικό και η επιστημονική φαντασία μπλέκονται με καθημερινούς ήρωες που ζουν μια καθημερινή ζωή. Αυτό είναι το θέμα που νομίζω τους δίνει ενδιαφέρον – επαφή με το εξωπραγματικό ή με το εξωγήϊνο στοιχείο μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Τι θα κάνατε εσείς;
Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
Απάντηση 
Από το “Διαστημικό Ταξιδιώτη”:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΡΕΗΝΟΡ
Λονδίνο, 10 Ιουνίου 2000. Έχοντας παρατηρήσει το αντικείμενο για πάνω από ένα μήνα, έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι φυσικό, αλλά κατασκευασμένο, αντικείμενο. Πιστεύω ότι πρόκειται για διαστημόπλοιο, και το αποκαλώ Διαστημικός Ταξιδιώτης 1. Ακολουθεί συγκεκριμένη πορεία και, από τον τρόπο που κινείται ανάμεσα σε συμπλέγματα αστεριών και νεφελώματα, είναι φανερό ότι πρόκειται για διαστημόπλοιο που κυβερνείται από κάποιον ή κάτι. Δεν είναι κομήτης, ούτε αστεροειδής, που δεν παρεκκλίνει από την πορεία, έστω κι αν θα συγκρουστεί με κάποιο άλλο σώμα. Ο Διαστημικός Ταξιδιώτης 1 είναι σκάφος.

Έλμηαρ, 25 Ιουνίου 2000. Ακόμα δεν το έχω επιβεβαιώσει, αλλά το ένστικτο μου λέει ότι ο Διαστημικός Ταξιδιώτης 1 κατευθύνεται προς τη Γη.
Έλμηαρ, 30 Ιουνίου 2000. Υπάρχουν δύο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: 1) Είναι φίλος ή εχθρός ο Ταξιδιώτης; Και, 2) Πρέπει να αναφέρω την ύπαρξη του;

Από την “Ασημένια Διάστικτη Κουκουβάγια”:
Το Αίμα που Κυλάει στις Φλέβες τους
Η νύχτα δεν είναι σκοτεινή και, με το φως από τα κινητά, οι τρεις νεαροί βλέπουν καλά στο δρόμο. Για την ώρα απλά διασχίζουν το φαρδύ μονοπάτι που πάει παράλληλα με τον ποταμό. Στα αριστερά υπάρχουν μόνο τα πυκνά δέντρα. Δάσος είναι το μόνο που βλέπεις και στην αντίπερα όχθη. Θέλουν ακόμα κανένα εικοσάλεπτο να φτάσουν στην πόλη.
“Πριν πάμε σπίτι,” λέει ο Τζόνας, “να περάσουμε από το εμπορικό; Ο μπαμπάς έστειλε μήνυμα να πάμε να δούμε αν όλα είναι εντάξει, και—”
Τότε είναι που απέναντι στο μονοπάτι εμφανίζεται μια γριά.

Οι τρεις τους ανταλλάσσουν ματιές. Μια γριά, μόνη της στο δάσος αυτή την ώρα; Την κοιτούν προσεχτικά. Παρά την προχωρημένη ηλικία της, βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, γιατί κινείται με σβελτάδα. Φορεί περιποιημένα ρούχα και κρατάει ένα σκεπασμένο μικρό καλάθι.Πως βλέπετε τη λογοτεχνική κίνηση στην Κύπρο; Πιστεύετε ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να ακμάσει στην Κύπρο;
Απάντηση
Υπάρχει πια αρκετά μεγάλο αναγνωστικό κοινό για μυθιστορήματα στην Κύπρο και, γιατί όχι, η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να κερδίζει έδαφος κάθε χρόνο. Παλαιότερα ήταν είδος τελείως άγνωστο – θυμάμαι πριν τριάντα χρόνια όταν διάβαζα λογοτεχνία του φανταστικού κανένας στην Κύπρο δεν είχε ιδέα τι ήταν. Τώρα πια όλοι ξέρουν, και αναγνώστες υπάρχουν. 


Θεωρείτε ότι η λογοτεχνία του φανταστικού μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική άποψη στον σύγχρονο κόσμο;
Απάντηση
Βεβαίως, για δύο λόγους. Πρώτον, στο κυριολεκτικό επίπεδο, όπου δηλαδή ο φανταστικός κόσμος θεωρείται κυριολεκτικός (πραγματικός), επιτρέπει στον αναγνώστη να καλλιεργήσει τη φαντασία του και την κριτική του σκέψη. Δεύτερον, στο μεταφορικό επίπεδο, αν δηλαδή ο φανταστικός κόσμος έχει φτιαχτεί από τον/την συγγραφέα σαν μια εκδοχή του κόσμου που γνωρίζουμε, τότε μπορεί να προσφέρει μια κριτική ή εναλλακτική άποψη για το γνωστό μας κόσμο και τα θέματα που μας απασχολούν.
Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
 
Απάντηση Η κατάσταση αυτή έχει φέρει οικονομικές και άλλου είδους δυσκολίες και σε μένα όπως και σε πολλούς άλλους ανθρώπους. Εύχομαι διαβάζοντας οι άνθρωποι να αποκτήσουν κριτική άποψη και να μάθουν να μην πιστεύουν ασυζητητί ότι τους παρουσιάζει η τηλεόραση και τα ΜΜΕ. Σίγουρα είναι καλύτερο, σε συνθήκες λόκνταουν ή κρίσης, να πάρουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο παρά να μείνουμε κολλημένοι στις οθόνες της τηλεόρασης.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Σίγουρα χαρήκαμε που διαβάσαμε ένα αληθινό έπος επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Εγώ σας ευχαριστώ! Εύχομαι τα καλύτερα στις Συμπαντικές Διαδρομές και στους αγαπητούς αναγνώστες και αναγνώστριες! Καλό διάβασμα.