Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Μικρά αγκάθια, βαθιές πληγές, Χάτσιος Κανάκης - Δελτίο τύπου και συνέντευξη

Μικρά αγκάθια, βαθιές πληγές, Χάτσιος Κανάκης - Δελτίο τύπου και συνέντευξη


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μικρά αγκάθια, βαθιές πληγές του Χάτσιου Κανάκη

Σελίδες: 278
Διαστάσεις: 21x14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή:  13 ευρώ
Κατηγορία:  Λογοτεχνία του φανταστικού, λογοτεχνία τρόμου
ISBN: 978-960-607-297-0




 Μικρές ιστορίες, καταλογισμού προβληματισμών -και διαιωνιζόντων παραλογισμών ή μικροψυχίας και διαιωνίζουσας μνησικακίας. Με τα σύννεφα του απροσδόκητου φορτωμένα από πάνω τους, να ρέουν τις στάλες του παράδοξου, προς καρποφορία της στέρφας καθημερινότητας. Φέρνοντας τον τρόμο στις αραχνιασμένες γωνιές της προβλέψιμης πραγματικότητας. Να αντιπαραθέσουν τη βελόνα του παράτολμου στη φούσκα του αδιέξοδου άγχους. Ευελπιστώντας να ταρακουνήσουν, να ξεβολέψουν από την παθητική στάση.
Σε περιβάλλοντα παρελθοντικά, τωρινά, μελλοντικά, το ατίθασο χέρι του αλλόκοσμου, αρπάζει τον ένοχο μα και αθώο, για να υπενθυμίσει την τρωτότητα, τη ματαιότητα. Πως αδηφάγες υπάρξεις καραδοκούν αποζητώντας το αίμα μας, τη σάρκα, την αύρα, τις σκέψεις, τα όνειρα… το μενού έχει ποικιλία που ακόμη κι ίδιος ο πλανήτης το ορέγεται.  
Πρωταγωνιστές μιας ζοφερής παραζάλης αναγνωρίζουμε πως μόνη διαθέσιμη επιλογή, ξεπερνώντας την εγκατάλειψη, είναι το αναγκαστικό βάδισμα. Ελπιδοφόρος συμβιβασμός που λυτρώνει, παρέχοντας προσήλωση προσωπικών επιτευγμάτων, που δίνουν δικαίωμα υπόσχεσης, ισότιμης κοινωνίας. 
Παρόλη την οδυνηρή υπενθύμιση πως η ουτοπία, ακόμη και στον κόσμο του φανταστικού είναι ανέφικτη…    

Έχοντας τόπο γέννησης και κατοικίας τη Θεσσαλονίκη, από το ’71 παρατηρεί μαθαίνοντας, λησμονώντας, αναθυμούμενος. Δοκιμάζει τύχες και αντοχές σε ιδιωτικό και δημόσιο επαγγελματικό τομέα, λόγω βιοπορισμού. Χρησιμοποιώντας εμπειρίες και γνώσεις σε κοινωνικούς, οικογενειακούς θεσμούς. Έχοντας εμψυχωτική παρέα τη λογοτεχνία του φανταστικού. Την οποία προσπαθεί να τιμήσει αφιερώνοντας (ή προσφέροντας) ιστορίες στον ‘πλούσιο’ κατάλογό της (ή στον σαγηνευτικό πεζογραφικό της κήπο). Κυρίως μέσω του σύντομου μα ‘δυναμικού’ διηγήματος.   
 
Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!
Κεντρική διάθεση για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές:
Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα
2410-236110
universepaths@yahoo.com
 
Xονδρέμπορας για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619
Προτεινόμενο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο:
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο!
https://www.universepaths.com/bivliopoleio

Κεντρικά σημεία διανομής των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
https://www.universepaths.com/bivliopoleio
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619
Λευκωσία:
1. Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740
2. Parga,
Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011
3. Parga,
Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914
Λάρνακα:
Parga,
Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090
Πάφος:
Parga,
Αθηνών 8, τηλ. 26811130

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
http://www.universepaths.com/
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
universepaths@yahoo.com 











Μικρά αγκάθια σε βαθιές πληγές
ΜΕ ΤΟΝ Χάτσιο Κανάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές







 Αγαπητέ κύριε Χάτσιο Κανάκη, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Μικρά αγκάθια, βαθιές πληγές». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;  


Απάντηση: Καλημέρα ευχαριστώ για το βήμα έκφρασης που μου δίνετε και έτσι ‘παραγωγικό’ θα ήθελα να μπορούσε να νοιώθει και κάθε βιβλίο που ολοκληρωμένο ξεκινά το δρόμο της ύπαρξής του. Δηλαδή ένα έργο αποτυπώνει την ανάγκη εξωτερίκευσης του δημιουργού, την λίγη ως πολύ αυταρέσκεια του και μπόλικη ελπίδα πως θα προσφέρει στοχαστικό ή έστω ταξιδιάρικο διάλλειμα στον αναγνώστη από ψυχοφθόρα ρουτίνα.   


 Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 

Απάντηση: Θα έλεγα την τελική φράση «Ποιο βιβλίο;» αλλά αυτό το αφήνω στην κρίση και τρέλα αυτού που θα το διαβάσει. Οπότε «Όλα εντάξει φίλε, κράτα γερά, μη τρελαίνεσαι, συνέχισε τα βραχυκυκλώματα του εγκεφάλου, απορύθμισε την καρδιά, συνέχισε το φάγωμα των κυττάρων, φτύσε αδρεναλίνη, κορτιζόλη, αποδήμησε σταδιακά το πνεύμα σου, φόρτισε τη γη να γυρίζει, το σύμπαν σε χρειάζεται…» και «Μα για μένα θα ήταν όμορφο αν έστω με μια χαζομάρα μου, έφτιαχνα τη διάθεση κάποιου!»


 Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας; Συλλογή διηγημάτων τρόμου ή δυστοπίας ή κάτι άλλο, και γιατί; 


Απάντηση: Μια τρομακτική συλλογή σε δυστοπικά περιβάλλοντα που επιβάλλονται σαν καθημερινότητα, αλλά και το αντίθετο. Πεζότητα με συγκαλυμμένο φόβο. Θέλω να επισημαίνω, ενοχλητικές ανθρώπινες συμπεριφορές για αποφυγή. Δεν προτείνω λύσεις, μόνο καταγράφω προς προσωπικό προβληματισμό του αναγνώστη. Το διήγημα σαν λογοτεχνικό είδος, παρόλο που δεν διαθέτει δεμένη πλοκή, ξεδίπλωμα χαρακτήρων… περνάει πιο άμεσα και δυναμικά μια ιδέα για περισυλλογή.  

   Γράφετε στο οπισθόφυλλο:
Παρόλη την οδυνηρή υπενθύμιση πως η ουτοπία, ακόμη και στον κόσμο του φανταστικού είναι ανέφικτη…    
Πιστεύεται ότι αυτό είναι αλήθεια; Αν δεν υπάρχει η ελπίδα για μια ουτοπία δεν υπάρχει ούτε η ίδια η ελπίδα. 

Απάντηση: Δεν ακυρώνω την ελπίδα, τονίζω την ανάγκη βελτίωσης της υπάρχουσας κοινωνικής δομής… Άλλωστε και στον κόσμο του φανταστικού τα happy end κρατάνε λίγο, λόγω των σίκουελ! Μια συνεχόμενη αμφισβήτηση επιτευγμάτων, συντηρεί συνεχόμενη βελτίωση. Ίσως…


 Τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος άλλαξε με τρόπο που δεν περιμέναμε με πανδημίες και πολέμους δημιουργώντας ένα σκοτεινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Πιστεύεται ότι η λογοτεχνία του φανταστικού σαν λογοτεχνική δύναμη ανατροπής μπορεί να δώσει διέξοδο στα όνειρα των ανθρώπων; Εσείς πως βιώνετε όλες αυτές τις καταστάσεις;

Απάντηση: Η λογοτεχνία του φανταστικού με την αναζήτηση του δίκαιου, της γενναιότητας, της αυταπάρνησης, της αδερφοσύνης και τόσο άλλων, εξυψώνει. Βέβαια όπως όλες οι απολαύσεις θέλει μέτρο, μην εγκλωβίσει σε άρνηση, αποφυγή της πραγματικότητας. Όσο για μένα, ομολογώ πως δοκιμάζω συχνά, ‘τριπάκια’ φανταστικού, μέσω της τέχνης!  

 Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το βιβλίο σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 

Απάντηση: Μένοντας στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου μου, να απολογηθώ πως θα επιθυμούσα τον κυνισμό του Τσέχωφ, τον ρομαντισμό του Πόε, τα υποχθόνια άγχη του Μωπασσάν, το λυρισμό του Μπράντμπερι… αλλά μπα! Απλά προσπαθώ να τοποθετηθώ στον ταχύτατο, εικονικό μας κόσμο. (Προετοιμάζομαι για το τι θα ακούσω από κάποιον που θα φτάσει τη συλλογή ως το τέλος). Ευχαριστώ για την υπομονή και το χρόνο σας!