Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Όψεις του Φανταστικού Πτολεμαΐδα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές ΜΕ ΤΗΝ Ευστρατία Ταλιάνη

 Όψεις του Φανταστικού Πτολεμαΐδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές
ΜΕ ΤΗΝ Ευστρατία Ταλιάνη








Αγαπητέ/ή κυρία Ευστρατία Ταλιάνη , καλημέρα σας. Με την ευκαιρία της παρουσία σας στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού στις 17 Φεβρουαρίου στην  Πτολεμαΐδα, στο Σιγά τον Πολυέλαιο, από τις 17.00 και μετά, αποφασίσαμε να σας πάρουμε μια συνέντευξη για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι που θα έρθουν εκείνη την ημέρα. 
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Η σπασμένη τσαγιέρα». Πιστεύετε ότι έχει μια θεματική που μπορεί να συγκινήσει τους αναγνώστες;

Απάντηση
Η σπασμένη τσαγιέρα είναι ένα παιδικό βιβλίο μυστηρίου που αφενός απευθύνεται σε παιδιά από Δ’ δημοτικού έως αρχές λυκείου αφετέρου μπορεί να συγκινήσει και το ενήλικο αναγνωστικό κοινό καθώς πραγματεύεται μια ξεχασμένη αθωότητα που στέκει αγέχωρα αμετακίνητη από τις αξίες της σε μια κοινωνία όπου φαίνεται να κυριαρχεί ο ατομικισμός. Το παιδικό και εφηβικό κοινό θα ταυτιστεί με τους ήρωες του βιβλίου, τον πλατωνικό έρωτα του Πέτρου με τη Μάχη,  θα κατανοήσει τις αγωνίες και τους φόβους τους και θα οδηγηθεί στην κάθαρση μέσα από την απόδοση της δικαιοσύνης. Ακόμη “Η σπασμένη τσαγιέρα” θα βάλει τον καθένα σε αρκετά ηθικά διλήμματα όπου θα κληθεί να απαντήσει και θα αυτοαξιολογηθεί ως προς το επίπεδο ηθικής του σκέψης. Όντας εκπαιδευτικός βλέπω τη δίψα των παιδιών για ιστορίες μυστηρίου, αυτό πιθανό οφείλεται στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν και στην επιθυμία τους να αλλάξουν ή να παρέμβουν στην έκβαση κάποιων γεγονότων. Το αίσθημα του δικαίου είναι βαθιά χαραγμένο στη συνείδησή τους. Ως εκ τούτου αναμένω το παιδικό βιβλίο να τους συγκινήσει και τους προτρέψει να δουν τη συμβολή τους στην αλλαγή ενός κόσμου που επιμένει να δείχνει την πιο σκληρή όψη του σε μικρούς και μεγάλους…







Κάντε παράθεση ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας για να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος το στυλ γραφής σας.
Απάντηση
“Πρώτη φορά έβλεπαν κάποιον τόσο κοντά στο θάνατο και αυτή έπρεπε να είναι η αγαπημένη τους γειτόνισσα. Τα τρία παιδιά ξεπέρασαν κάθε φόβο που φώλιαζε στην ψυχή τους και έκαναν έναν κύκλο γύρω από την άτυχη κυρία Πολυχρονίου. Η Μάχη της έπιασε το χέρι. Πολύ γρήγορα το απομάκρυνε, τινάζοντάς το στον αέρα. Αλλά τη δεύτερη φορά ακούμπησε το χέρι της πάνω στο ακούνητο χέρι της γυναίκας…”


Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου από τις 5.30 και μετά θα κάνετε παρουσίαση τα βιβλία σας στις Όψεις του Φανταστικού στην Πτολεμαίδα. 
Τι πρέπει να περιμένουν οι φίλοι που θα έρθουν εκείνη την ημέρα; 
Απάντηση
Στην παρουσίαση θα γίνει μια περιγραφή των ηρώων, των λόγων που με οδήγησαν να γράψω ένα παιδικό βιβλίο μυστηρίου και θα διαβάσω αποσπάσματα από το βιβλίο μου. Θα απαντήσω με χαρά τις όποιες ερωτήσεις των φίλων που θα με τιμήσουν με την παρουσία τους!



Πόσο   μεγάλη έρευνα κάνετε για τα βιβλία σας, ειδικότερα σε ότι έχει σχέση με συγκεκριμένες καταστάσεις, ιστορικές περιόδους και τεχνικές λεπτομέρειες;
Απάντηση
Η έρευνα που έκανα για το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν μια σφυγμομέτρηση των επιθυμιών των παιδιών αναφορικά με τα στοιχεία που θα έπρεπε να έχει ένα ιδανικό βιβλίο. Ακόμη η έρευνα αφορούσε ιατρικούς όρους ή καταστάσεις στις οποίες μπορεί να επέλθει ο οργανισμός με στόχο να αποδοθούν ή να ερμηνευτούν καταλλήλως για την ηλικία του κοινού. Η μελέτη των θεωριών της ψυχολογίας με στόχο την καταλληλότερη προσέγγιση ενός θανάτου για παιδιά ήταν μια ακόμη έρευνα που έκανα για το συγκεκριμένο βιβλίο.




Πως ισορροπείται τις απαιτήσεις του να είστε συγγραφέας με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής σας; 
Απάντηση
Όταν η συγγραφή είναι πηγαία ανάγκη, θεωρείται κομμάτι της ίδιας της ύπαρξης του συγγραφέα. Όταν είναι μονόδρομος τότε δεν χρειάζονται ισορροπίες αλλά επιβάλλεται από μόνη της,  βρίσκει χώρο σε πολυάσχολες ημέρες και ξεκουράζει την ψυχή παραμερίζοντας υποχρεώσεις μέσα στην πίεση της καθημερινότητας…  

Πως μετράτε την επιτυχία σαν συγγραφέας; 
Απάντηση
Η συγγραφή για μένα είναι κομμάτι του εαυτού μου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω, σκιαγραφώ ήρωες, παρατηρώ τους ανθρώπους και προσπαθώ να καταλάβω τα βαθύτερα κίνητρά τους. Συνεπώς δεν μπορώ να θεωρήσω επιτυχία κάτι που είναι αδήριτη ανάγκη και προέκταση του εαυτού μου. Φυσικά χαίρομαι όταν το αναγνωστικό κοινό μου διηγείται γλαφυρά τα σημεία που του άρεσαν στο βιβλίο, ποιος ήρωας τους εντυπωσίασε ή με ποιον ταυτίστηκαν. Με την ίδια χαρά περιμένω πάντοτε και σχόλια ή παρατηρήσεις καθώς αυτά με βοηθούν να γίνομαι καλύτερη. Όμως η συγγραφή από μόνη της δίχως την έκδοση του βιβλίου είναι σαν τον έρωτα δίχως ανταπόκριση. Ο συγγραφέας αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί με το κοινό τους φόβους, αγωνίες,  αξίες ή τη δική του αλήθεια.  Έτσι θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές που επέλεξαν στα πλαίσια διαγωνισμού και πραγματοποίησαν το όνειρό μου με την έκδοση του βιβλίου “Η σπασμένη τσαγιέρα”!




Πως βλέπετε τον εαυτό σας σαν συγγραφέα στα επόμενα χρόνια; 
Απάντηση
Θα ήθελα να καταφέρω να θέσω στο αναγνωστικό κοινό διλήμματα που θα το οδηγήσουν σε μια δημιουργική αμφισβήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή αλλαγή του κόσμου.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Περιμένουμε να σας δούμε στο επόμενο φεστιβάλ των εκδόσεων μας το Λογοτεχνικό φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού για να παρουσιάσετε στους φίλους αναγνώστες τη δουλειά σας!
 Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Εύχομαι, εάν επιλέξετε το συγκεκριμένο βιβλίο, να ταξιδέψετε σε έναν κόσμο όπου η σοφία των παιδιών θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο των μεγάλων…
Καλή ανάγνωση!

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας






Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740