Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Όψεις του Φανταστικού Πτολεμαΐδα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές ΜΕ ΤΗ Θωμαή Τσιμερίκα

 Όψεις του Φανταστικού Πτολεμαΐδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές
ΜΕ ΤΗ Θωμαή Τσιμερίκα 








Αγαπητή κυρία Θωμαή Τσιμερίκα, καλημέρα σας. Με την ευκαιρία της παρουσία σας στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού στις 17 Φεβρουαρίου στην  Πτολεμαΐδα, στο Σιγά τον Πολυέλαιο, από τις 17.00 και μετά, αποφασίσαμε να σας πάρουμε μια συνέντευξη για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι φίλοι που θα έρθουν εκείνη την ημέρα. 
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Η Κακιά Κοκκινοσκουφίτσα και ο Καλός Λύκος». Πιστεύετε ότι έχει μια θεματική που μπορεί να συγκινήσει τους αναγνώστες;

Απάντηση
Το κάθε βιβλίο, για έναν βιβλιόφιλο είναι πολύτιμο. Από κάθε βιβλίο που διαβάζει παίρνει και κάτι. Ένα συναίσθημα, ένα δίδαγμα. Ναι, πιστεύω, ότι έχει θεματική που μπορεί να συγκινήσει, το βιβλίο μου «Η Κακιά Κοκκινοσκουφίτσα και ο Καλός Λύκος. Αν και ο αναγνώστης έχει ευαισθησίες αγγίζει γρηγορότερα την συγκίνηση. 







Κάντε παράθεση ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας για να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος το στυλ γραφής σας.
Απάντηση
«Ρεζίλι με κανείς κάθε μέρα Κοκκινοσκουφίτσα. Πότε θα σταματήσεις να ενοχλείς τα ζώα;». Τη ρωτούσε η μαμά της. «Πρέπει να γίνεις φιλόζωη, να τα αγαπάς. Να τα προσέχεις» της τόνιζε κάθε μέρα. 
Η Κοκκινοσκουφίτσα, δεν ιδρώνε το αυτί της, γι’ αυτά που της έλεγε η μητέρα της. Κάθε μέρα έκανε του κεφαλιού της. Το ίδιο και σήμερα. Καθώς έβγαινε από το όμορφο και γραφικό σπιτάκι τους, είδε ένα λαγουδάκι, έτρωγε φρέσκο δροσερό χορταράκι. Το πλησίασε δείχνοντας καλές προθέσεις, αλλά δυστυχώς μόλις έφτασε κοντά, έσκυψε και του τράβηξε την ουρά. Το λαγουδάκι τρόμαξε και εξαφανίστηκε μέσα στους κοντινούς θάμνους. Η μαμά της, είδε την σκανδαλιά της, από το παραθυράκι της κουζίνας. Βγήκε στην αυλή και φώναζε «Κοκκινοσκουφίτσα, που πας; Δεν ήπιες το γάλα σου, δεν έφαγες το πρωινό σου, γυρνά σε παρακαλώ. Σταματάς να πειράζεις τα ζώα του δάσους».






Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου από τις 5.30 και μετά θα κάνετε παρουσίαση τα βιβλία σας στις Όψεις του Φανταστικού στην Κοζάνη. 
Τι πρέπει να περιμένουν οι φίλοι που θα έρθουν εκείνη την ημέρα; 
Απάντηση
Σε κάθε παρουσίαση βιβλίων οι αναγνώστες περιμένουν να γνωρίσουν τους συγγραφείς. Να ζητήσουν να τους το υπογράψεις. Περιμένουν να περάσουν μια όμορφη λογοτεχνική ημέρα, διαβάζοντας και ακούγοντας τον κάθε ένα από μας να μιλάει για το βιβλίο του, για τα συναισθήματα του πάνω στη γραφή.




Πόσο   μεγάλη έρευνα κάνετε για τα βιβλία σας, ειδικότερα σε ότι έχει σχέση με συγκεκριμένες καταστάσεις, ιστορικές περιόδους και τεχνικές λεπτομέρειες;
Απάντηση
Για να γράψουμε κάτι αληθινό που διαδραματίστηκε στο παρελθόν και έμεινε στην ιστορία, πριν γράψουμε για το θέμα σημαντικό είναι να διαβάσουμε και εμείς με τη σειρά μας αλλά βιβλία, να πάρουμε στοιχεία από άλλες πηγές, για να μπορέσουμε να ταιριάξουμε λέξεις και ημερομηνίες γεγονότων που άφησαν Ιστορία. Με τον τρόπο αυτό δεν ξεφεύγουμε από το θέμα. Ο αναγνώστης ενδιαφέρεται να διαβάζει ότι βασίζετε σε αληθινά γεγονότα.






Πως ισορροπείται τις απαιτήσεις του να είστε συγγραφέας με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής σας; 
Απάντηση
Όταν έχω ρεπό από τη δουλειά, μου αρέσει να γράφω. Η η αγαπημένη μου δραστηριότητα. Αγαπώ τη γραφή, την ζητά η ψυχή μου. Ακόμα και   όταν βγαίνω έξω για καφέ, βγαίνω μόνη τις περισσότερες φορές γιατί μπορώ να σκεφτώ και να γράψω αυτό που ποθώ, χωρίς διακοπές. Ασχολούμαι και με άλλες δραστηριότητες που ηρεμούν το πνεύμα, παίζουν με τα χρώματα και  γαληνεύουν την ψυχή. Κυρίαρχο ρόλο όμως για μένα είναι η Λογοτεχνία και η Ποίηση. Άλλες δραστηριότητες που έχω είναι ζωγραφική, κιθάρα, παραδοσιακούς χορούς.



Πως μετράτε την επιτυχία σαν συγγραφέας; 
Απάντηση
Για μένα επιτυχία είναι ένα βραβείο, ένας έπαινος, μια διάκριση σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμο. Νιώθω μέσα μου μεγάλη ευτυχία που π.χ. ένα διήγημα μου που γεννήθηκε από τα βάθη της καρδιάς μου και τα βάθη της σκέψης μου διακρίνεται. Κάθε φορά που τελειώνω ένα έργο, το διαβάζω ολοκληρωμένο τότε νιώθω ευτυχία για το αποτέλεσμα, για το δέσιμο των λέξεων μεταξύ τους. Όταν διαβάζω σε άλλους το έργο μου και αυτό για μένα επιτυχία είναι. Μια έκδοση πάλι αποτελεί μια ακόμη επιτυχία.




Πως βλέπετε τον εαυτό σας σαν συγγραφέα στα επόμενα χρόνια; 
Απάντηση
Θέλω να μαθαίνω, να διαβάζω, ότι αφορά τη Λογοτεχνία που με μαγεύει. Θέλω να γίνω ακόμη καλύτερη πάνω στη γραφή. «Θέλω να λέγομαι συγγραφέας». Η λέξη κρύβει πολλά όμορφα συναισθήματα, που μόνο ο συγγραφέας τα νιώθει. Τον αγγίζουν άθελα τους.



Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Περιμένουμε να σας δούμε στο επόμενο φεστιβάλ των εκδόσεων μας το Λογοτεχνικό φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού για να παρουσιάσετε στους φίλους αναγνώστες τη δουλειά σας!
 Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Στον ελεύθερο χρόνο τους να διαβάζουν, ένα λογοτεχνικό έργο. Αν διαβάζει κανείς χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το διάβασμα θα νιώσει μέσα του μια μελωδία γαλήνης. Τότε θα αρχίσει να σκέφτεται τη ζωή αλλιώς. Θα περπατήσει νέα σοκάκια στη σκέψη του, σοκάκια από τα οποία έχει ξανά περπατήσει, αλλά δεν  είχε προσέξει την ομορφιά τους. Ούτε είχε νιώσει  τι κρύβει ο ίδιος μέσα του. 




Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας






Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740