Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ψυχόσκονη ΜΕ ΤΗ Δήμητρα Φράγκου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 
Ψυχόσκονη
ΜΕ ΤΗ Δήμητρα Φράγκου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητή κυρία Φράγκου, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο  σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Ψυχόσκονη». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;    

Καλημέρα! Κατ’ αρχάς να πω ότι ευχαριστώ πολύ εσάς και όλους τους συντελεστές των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές για την προσπάθεια που καταβάλλετε στο να προωθηθεί η λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα. Η «Ψυχόσκονη» είχε την ευκαιρία να εκδοθεί με αφορμή τα Βραβεία του Φανταστικού «Larry Niven» στα οποία έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Steampunk Νουβελέτα, ένα είδος αρκετά εξεζητημένο για τα ελληνικά δεδομένα. 
Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι θα αποκομίσει ο κάθε αναγνώστης ή η αναγνώστρια που θα διαβάσει την «Ψυχόσκονη», θα ήθελα σίγουρα να απολαύσει τις περιγραφές και να τον/την αγγίξουν οι χαρακτήρες. Αν μπορεί να προσθέσει κάτι το βιβλίο, όπως το θέτετε, είναι η επαναφορά ενός τρόπου γραφής που επενδύει αρκετά στις εικόνες και την ατμόσφαιρα, αλλά και ενός ξεχασμένου είδους, αρκετά σπάνιου στη λογοτεχνία του φανταστικού, που είναι το δικαστικό θρίλερ.






Μιλήστε μας για το βιβλίο και την υπόθεσή του. Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε; 
Το βιβλίο προέκυψε σαν μια άσκηση αφηγηματικού περιορισμού στη μικρή φόρμα. Ο Κρίστιαν, ο πρωταγωνιστής, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και καλείται να μιλήσει μπροστά σε μια διοικητική επιτροπή για την αδικαιολόγητη εξαφάνιση δύο φοιτητών υπό την εποπτεία του. Αυτό που δεν περιμένει, είναι ότι θα έρθει αντιμέτωπος με ένα πλάσμα-ανακριτή, με υπερφυσικές ανακριτικές ιδιότητες – τον Καρδιογνώστη. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής τους αποκαλύπτονται σιγά σιγά και οι λεπτομέρειες γύρω από το μυστήριο. 
Ο Κρίστιαν είναι η απεικόνιση ενός -θα έλεγα- συνηθισμένου ανθρώπου. Έχει κατασκευάσει μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού του και των κινήτρων του. Θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τον πραγματικό εαυτό του κατά τη διαδικασία της ανάκρισης, η οποία χρησιμοποιείται σαν αφηγηματικό τέχνασμα για να εξελιχθούν η πλοκή και οι χαρακτήρες της ιστορίας. 
Ο βαθύτερος προβληματισμός του βιβλίου, και δικός μου, αφορά ακριβώς αυτό το κατά πόσο η εσωτερική ιστορία στην οποία τοποθετούμε ο καθένας και η καθεμιά τον εαυτό μας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και αν μπορούμε εν τέλει να είμαστε βέβαιοι ότι όντως είμαστε αυτοί που είμαστε και ότι όντως δρούμε με τις αρχές και τις αξίες μας. 


Το βιβλίο στο οπισθόφυλλο το χαρακτηρίζετε σαν «δικαστικό θρίλερ, βικτωριανής φαντασίας». Διαδραματίζεται όντως στην βικτωριανή εποχή;
 Διαδραματίζεται μάλλον σε μια «ψευδο-βικτωριανή» εποχή, υπό την έννοια ότι πολλά στοιχεία της αισθητικής αλλά και της τεχνολογίας είναι εμπνευσμένα από εκείνη την περίοδο. Θα το τοποθετούσα από άποψη επιστημονικής εξέλιξης σε μια εποχή αντίστοιχη του 1880, όταν για παράδειγμα είχαν ήδη κατασκευαστεί οι πρώτες φορητές φωτογραφικές μηχανές. Υπάρχουν τέτοιες μικρές λεπτομέρειες που μπήκα στη διαδικασία να ερευνήσω ώστε να δημιουργείται μια αίσθηση αληθοφάνειας και πιστεύω ότι θα εκτιμήσουν οι πιο μυημένοι αναγνώστες. Ως προς την αισθητική, συγκεκριμένα, οπωσδήποτε έχει επηρεαστεί από την αφήγηση κάποιων από τους αγαπημένους μου συγγραφείς του τότε, ειδικά συγγραφείς μυστηρίων, όπως ο Robert Lewis Stevenson και ο κάπως μεταγενέστερος G.K. Chesterton. Μετά το Βυζάντιο, θα έλεγα ότι είναι η βικτωριανή είναι η εποχή που με ιντριγκάρει περισσότερο, γιατί ναι μεν η τεχνολογία γίνεται αντικείμενο μαζικής κατανάλωσης, ειδικά στη Δύση, συνεχίζει όμως να διατηρεί την μαγική αίγλη των προηγούμενων εποχών. 






Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα περίεργο πανεπιστήμιο -αρχιτεκτονικά τουλάχιστον- μέσα σε μια πυκνή ζούγκλα. Θα το τοποθετούσατε κάπου συγκεκριμένα ή είναι τελείως φανταστική η τοποθεσία;
Η τοποθεσία του πανεπιστημίου δεν αντιστοιχεί σε κάποια πραγματική τοποθεσία. Θα έλεγα ότι αρχιτεκτονικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι στο δικό μου υποσυνείδητο τουλάχιστον, οι μορφές μεγάλων κτισμάτων στις ζούγκλες της Λατινικής Αμερικής είναι πυραμιδοειδείς, οπότε υποθέτω πως κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο συσχετισμός. Και επειδή μιλήσαμε για την εποχή προηγουμένως, νομίζω πως και η τοποθέτηση της ιστορίας σε ένα κάδρο τροπικής βλάστησης, σχετίζεται με την εμμονή των επιστημόνων εκείνης της εποχής με την εξερεύνηση των άγνωστων μέχρι τότε στη Δύση περιοχών του πλανήτη. Αν, για παράδειγμα, παρατηρήσει κανείς τις συλλογές ορυκτών, ζώων και φυτών στα μουσεία φυσικής ιστορίας της Δύσης θα δει ότι η πλειοψηφία των δειγμάτων προέρχεται από εκείνη την περίοδο. Επομένως, γιατί όχι ένα Πανεπιστήμιο στη μέση μιας ζούγκλας; 







Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Περιμένουμε να σας δούμε να κάνετε παρουσίαση το βιβλίο σας στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, το φεστιβάλ των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές!
 Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Ευχαριστώ κι εγώ από καρδιάς! Ένα τελευταίο σημείο στο οποίο νομίζω πως αξίζει να αναφερθώ είναι η τύχη που είχε αυτό το βιβλίο, αν και το πρώτο που ολοκληρώνω, να δεχτεί, πριν την συμμετοχή στο διαγωνισμό, πολλά και χρήσιμα σχόλια από άλλους συγγραφείς και να λάβει αγάπη και συμπαράσταση σε όλη του τη διαδρομή. Τους ευχαριστώ απεριόριστα! Είναι πιστεύω σημαντικό οι αναγνώστες να γνωρίζουν ότι οι συγγραφείς έχουμε φύγει πια από το κλασικό μοντέλο του ερημίτη και είμαστε εκεί έξω στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Ελπίζω η «Ψυχόσκονη» να εισπράξει την ίδια ή και ακόμη περισσότερη αγάπη από τους αναγνώστες της. Περιμένω να συναντηθούμε σύντομα από κοντά με όλους!


Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας
https://www.universepaths.com/product-page/%CF%88%CF%85%CF%87%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-steampunk-%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1



Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740