Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Όψεις του Φανταστικού Δεκέμβριος 2013

Όψεις του Φανταστικού Δεκέμβριος 2013
Λαμία – Λάρισα – Γιάννενα – Αθήνα – Χαϊδάρι  




Τον Δεκέμβριο, ανάμεσα στις 5 Δεκεμβρίου, που έγινε η πρώτη εκδήλωση στην Λαμία και στις 21 Δεκεμβρίου που έγινε η τελευταία εκδήλωση στο Χαϊδάρι, διοργανώθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις των Όψεων του Φανταστικού για το 2013, των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές για την λογοτεχνία του φανταστικού. 
Στις 5 Δεκεμβρίου έγινε η εκδήλωση στο Roots στην Λαμία. Στις 6 Δεκεμβρίου έγινε η εκδήλωση στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της Παιδείας στην Λάρισα. Στις 7 Δεκεμβρίου έγινε η εκδήλωση στο Θυμωμένο Πορτρέτο στα Γιάννενα. Στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η κεντρική εκδήλωση στο Bat City στην Αθήνα και στις 21 Δεκεμβρίου έγινε η εκδήλωση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Χαϊδάρι. 

Τις Όψεις του Φανταστικού αρχίσαμε να τις διοργανώνουμε από το 2011 θέλοντας να δημιουργήσουμε έναν πανελλαδικό θεσμό για την λογοτεχνία του φανταστικού. Έναν θεσμό που σε συνδυασμό, με τα «Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven,» τις «Λογοτεχνικές Λέσχες για την Λογοτεχνία του Φανταστικού των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές», τις Ανθολογίες Λογοτεχνίας του Φανταστικού «Θρύλοι του Σύμπαντος» και το περιοδικό «Συμπαντικές Διαδρομές,» θα μπορέσει να δημιουργήσει τις δομές και τις βάσεις για την ανάπτυξη της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα. 
  
Φέτος ήταν η πρώτη φορά που κάναμε τόσες πολλές εκδηλώσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και αρκετές σε συνεχόμενες ημερομηνίες και η μαζική συμμετοχή, και την πρωτοφανή επιτυχία στις πέντε εκδηλώσεις μέσα στον Δεκέμβριο μας δίνει το θάρρος και το κουράγιο να συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτήν την δύσκολη προσπάθεια που αρχίσαμε πριν από οχτώ χρόνια.  

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες φίλους των εκδόσεων και της λογοτεχνίας του φανταστικού που έδωσαν τον βροντερό και ενθουσιώδη παρόν στις εκδηλώσεις και στις πέντε πόλεις. 
Μα πάνω από όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που βοήθησαν σε όλες τις πόλεις για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις. 

Στην Λαμία θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Κώστα και την Ντίνα για την πολύτιμη βοήθεια τους στην διοργάνωση της εκδήλωσης. Επίσης τον Αποστόλη από το Roots και όλους τους ανθρώπους του Roots για την φιλοξενία. Επίσης τον Βαγγέλη Λέλη που μας ακολούθησε στην Λαμία για να παρουσιάσει μαζί μας το βιβλίο του. Και τον Γιώργο Μπιλικά που ήρθε από την Αθήνα για να παρουσιάσει τα βιβλία του και να βοηθήσει στην εκδήλωση. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Και αυτούς που ήρθαν και αυτούς που δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσα διαδικτυακά site στήριξαν και διαφήμισαν την εκδήλωση και βοήθησαν στην επιτυχία της. 










Στην Λάρισα θέλουμε πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε τα βιβλιοπωλεία Παιδεία για τον φιλοξενία και τον φοβερό χώρο και ιδιαίτερα τα παιδιά του τοπικού καταστήματος που βοήθησαν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. 
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους συγγραφείς που ήρθαν από την Αθήνα για την εκδήλωση. Τον Γιώργο Μπιλικά, την Ρένα Τριανταφύλλου, τον Γιάννη Παπαθανασίου και την Ευδοξία Γραμμένου. Και από τους Λαρισαίους την Γιώτα Σωτήρχου και την αδελφή του Δημήτρη Στατήρη που μίλησε στην θέση του. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσα διαδικτυακά site στήριξαν και διαφήμισαν την εκδήλωση και βοήθησαν στην επιτυχία της. 

















Στα Γιάννενα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Ηρακλή και το Θυμωμένο Πορτρέτο και την φοβερή φιλοξενία όπως πάντοτε. Τον λογιότατο, Δημήτρη Σπυρίδωνος, για την μεγάλη βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης και την μοναδική φιλοξενία. Την Ρένα Τριανταφύλλου και τον Γιώργο Μπιλικά που ταξίδεψαν από μακριά για να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ομιλητές για τα βιβλία και στον πραγματικά πολύ κόσμο που ήρθε για την εκδήλωση. 











Ειδικά για την Λάρισα και τα Γιάννενα θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ρένα Τριανταφύλλου και στον Γιώργο Μπιλικά που βοήθησαν τα μέγιστα με την παρουσία τους!

Για την εκδήλωση στην Αθήνα θα θέλαμε πρώτα να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες φίλους που κατέκλυσαν το Bat City και μας τίμησαν με την παρουσία τους! Σας ευχαριστούμε όλους! 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους του μαγαζιού που βοήθησαν με κάθε τρόπο ώστε η εκδήλωση να ήταν άψογη σε κάθε λεπτομέρεια. 
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε την βασική ομάδα της εκδήλωσης, την Κιάρα, την Έλενα και την Ευδοξία! Τους δεκάδες συγγραφείς και ομιλητές που παραβρέθηκαν και μίλησαν στην εκδήλωση! Ειδικότερα στην Σώτη Γρίβα, στον Μάνο Κουνουγάκη, στην Ρένα Τριανταφύλλου, στην Κατερίνα Κωσταντίνου, στον Χρήστο Καριώτη, στην Γιώτα Σωτήρχου, στην Λίλη Χελιώτη, στον Γιάννη Παπαθανασίου, στον Στέλιο Κεσίσογλου, στον Βαγγέλη Λέλη, στον Μάκη Σεκέρογλου, στην Ελισσάβετ Κυρίτση, στον Δημήτρη Στατήρη (που μίλησε μέσω skype,) στον Δημήτρη Σπυρίδωνος, στην Κιάρα Καλουντζή και στον Γιώργο Μπιλικά.
Επίσης θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο, μεγάλο ευχαριστώ στον Μεγάλο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Spider Robinson που μας τίμησε με την παρουσία του καθώς δέχτηκε να μιλήσει μέσω skype στην εκδήλωση. Πρώτη φορά δοκιμάσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και την επόμενη φορά σας υποσχόμαστε ότι θα έχουμε μαζί μας ακόμα περισσότερους μεγάλους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας από την Αμερική και την Αγγλία. Οφείλουμε να πούμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αυθεντικούς φίλους της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα που ήρθαν για να δουν από κοντά ένα  ζωντανό θρύλο της επιστημονικής φαντασίας!














Για το Χαϊδάρι οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Δημοτική βιβλιοθήκη και της διευθύντριας της την Δέσποινα Μέλλου που μας παραχώρησαν αυτόν τον μοναδικό χώρο! Την Ευδοξία Γραμμένου για τις μοναδικές στιγμές και την  Κωνσταντίνα Κανδηλιώτη και την απαγγελία των ποιημάτων και όλων τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του. 


























Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης όλους τους συγγραφείς των εκδόσεων που συνεισέφεραν με τα βιβλία τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων και σίγουρα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους πιθανός έχουμε ξεχάσει να αναφέρουμε!

Οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κάνουν τα τελευταία χρόνια μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά πάνω από όλα μια ανοιχτή προσπάθεια, χωρίς περιορισμούς, για να αναγεννήσουν την λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα. Μια ανοιχτή προσπάθεια στην οποία είναι καλεσμένοι όλοι οι φίλοι του φανταστικού. Δεν χρειάζεται να σας γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται κάποιος να σας συστήσει, δεν χρειάζονται τελετές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γράφετε ή απλά να αγαπάτε την λογοτεχνία του φανταστικού. 
Σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού και τους επίσης εκατοντάδες φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού που αναγνωρίζουν και τιμούνε αυτή την δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε και μας στηρίζουν σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο και εμείς από την μεριά μας θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο και να τους προσφέρουμε ότι μπορούμε γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε την αναγέννηση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα. 
Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε την λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα εκεί που ανήκει, και δικαιούται να ανήκει, στο επίκεντρο. 

Αλλάξαμε τον χάρτη της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά τον Ιανουάριο!
Οι Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές είναι εδώ και θα συνεχίσουν να είναι εδώ και να τυπώνουν. Γιατί αυτό είναι πολιτισμός. Και ο πολιτισμός είναι το μοναδικό πράγμα που όσο και να το κυνηγήσουν δεν μπορούν ούτε να το φιμώσουν ούτε να το εξαφανίσουν.

Μαζί αναγεννούμε τη λογοτεχνία του φανταστικού και την επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα!

Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας και την βοήθεια σας αυτόν τον Δεκέμβριο! Ήταν ένας πραγματικά μαγικός μήνας!