Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Κυκλοφορεί το βιβλίο «Το μεταναστευτικό και προσφυγικό βίωμα στη νεοελληνική δραματουργία» της Παναγιώτας Σωτήρχου





Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φίλους μας στην Κύπρο ότι το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε πλέον και στην Λευκωσία στο βιβλιοπωλείο ΜΑΜ.






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυκλοφορεί το βιβλίο
«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό
βίωμα στη νεοελληνική δραματουργία»
της Παναγιώτας Σωτήρχου






Σελίδες: 368
Διαστάσεις: 24x17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 22 Ευρώ
Κατηγορία: Θεατρολογία, Λαογραφία, ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. 
ISBN: 978-618-5002-01-5

Η παρούσα μελέτη εστιάζει στο τμήμα της νεοελληνικής δραματουργίας των ετών 1932 – 1994, που παρουσιάστηκε από τα κρατικά θέατρα Ελλάδας και Κύπρου κατά την αντίστοιχη περίοδο. Αντλώντας από τη θεατρολογία και τις μεταναστευτικές και προσφυγικές σπουδές διερευνά τη δραματουργική μετάπλαση της μεταναστευτικής και προσφυγικής ετερότητας στο ρεπερτόριο αυτών των θεάτρων.
Αρχικά, εξετάζεται το κατά πόσο η συγκεκριμένη θεματική στα επιλεγμένα κείμενα έχει αντιστοιχία με τις ιστορικά τεκμηριωμένες πληθυσμιακές κινήσεις της εποχής. Παράλληλα, μελετάται η χροιά με την οποία περιβάλλεται το μεταναστευτικό και προσφυγικό βίωμα και γίνονται υποθέσεις για την επίδραση του ιστορικού πλαισίου αυτών των ετών, αναφορικά με την εικόνα που αποκομίζουμε. Ακολούθως, τίθεται επί τάπητος το θέμα της ύπαρξης ουσιαστικής σχέσης κάποιου ή κάποιων δραματικών ειδών με την υπό εξέταση θεματολογία. Τέλος, επιδιώκεται η χαρτογράφηση της δραματουργικής αναπαράστασης των μεταβολών ταυτότητας που βιώνουν οι εμπλεκόμενοι στο μεταναστευτικό και προσφυγικό φάσμα.

Με τη σειρά Ab Ovo οι Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ανοίγουν έναν καινούργιο κύκλο εκδοτικής δραστηριότητας, που επικεντρώνεται σε ελληνικές και μεταφρασμένες αγγλόφωνες μελέτες από το χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς και σε λογοτεχνικά κείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Η Παναγιώτα Σωτήρχου είναι πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Θεατρολογία από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, θέματα σχετιζόμενα με την αναπαράσταση κοινωνικών δεδομένων στο δραματικό λόγο, καθώς και ζητήματα που άπτονται των μεταβολών που υφίσταται διαχρονικά το θεατρικό φαινόμενο. 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
universe-pathways.blogspot.com
universe-pathways.gr
universepaths@yahoo.com