Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού Κύπρος, 28 Σεπτεμβρίου με 1 Οκτωβρίου 2017




Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού Κύπρος, 28 Σεπτεμβρίου με 1 Οκτωβρίου 2017


Το μακρινό φθινόπωρο του 2012, ουσιαστικά δύο άνθρωποι, εγώ και ο Ανδρέας Καπανδρέου, αποφασίσαμε να τολμήσουμε να κάνουμε κάτι πολύ δύσκολο, γενικά για τα λογοτεχνικά δεδομένα της Κύπρου, να προχωρήσουμε στην Λευκωσία στην διοργάνωση του Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, που πρώτου Φεστιβάλ για τη λογοτεχνία του Φανταστικού και γενικά για το φανταστικό που διοργανώθηκε ποτέ στην Κύπρο. 
Αυτή την απόφαση την πήραμε με βάση την αντίστοιχη λογική που προχωράμε στην διοργάνωση των Όψεων του Φανταστικού στην Ελλάδα και στις ανάλογες εκδόσεις. Ότι πιστεύαμε ότι υπάρχει το ανάλογο συγγραφικό και αναγνωστικό δυναμικό που έψαχνε και ψάχνει τρόπο να βρει διέξοδο και τρόπο έκφρασης στην λογοτεχνική σκηνή της Κύπρου.

Πέντε χρόνια μετά και ύστερα από την μεγαλειώδη διοργάνωση των Όψεων του Φανταστικού σε τέσσερις πόλεις, Λάρνακα, Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο και με πάνω από είκοσι συγγραφείς από την Κύπρο να γράφουν πλέον στις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και μέσα από τα προσωπικά τους βιβλία και μέσα από τις ανθολογίες μας, πιστεύουμε ότι έχουμε διανύσει πλέον πολύ δρόμο από το 2012, που πραγματικά φαντάζει τώρα πολύ μακρινό, και ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να κάνουμε τη λογοτεχνία του φανταστικού ένα μεγάλο και αναγνωρίσιμο λογοτεχνικό είδος μέσα στην κοινωνία της Κύπρου.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους μας που πίστεψαν στο όραμα των Συμπαντικών Διαδρομών και μας βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια να ανέβουμε πολλά περισσότερα σκαλοπάτια και βοήθησαν οι Συμπαντικές Διαδρομές και η λογοτεχνία του φανταστικού να αφήσουν τα αναγνωρίσιμα σημάδια της παρουσίας τους στην λογοτεχνία της Κύπρου.

Οι Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους και στην Ελλάδα και στην Κύπρο τόνισαν και έπραξαν στην πράξη ότι ήταν και είναι εδώ για να δώσουν φωνή και ύπαρξη σε όλους αυτούς που δεν βρίσκουν διέξοδο έκφρασης στα πλαίσια της ευρύτερα συντηρητικής Ελληνικής κοινωνίας.

Είμαστε εδώ για να δώσουμε φωνή σε κάθε νεοτεριστικό ρεύμα στην λογοτεχνία, καθώς η ίδια η λογοτεχνία του φανταστικού είναι η κατεξοχήν δύναμη του νεοτερισμού μέσα στην λογοτεχνία.
Είμαστε εδώ για να δώσουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς. Για τα βιβλία μας θα μιλάνε πάντοτε οι ίδιοι οι συγγραφείς, δεν θα μιλάει και δεν αποφασίζει ποτέ μια ομάδα εκλεκτών. Για τις ανθολογίες μας θα μιλάνε πάντοτε οι ίδιοι οι συγγραφείς, όλοι οι συγγραφείς, όσοι και αν είναι και όχι κάποιοι εκλεκτοί.
Είμαστε εδώ και θα εκφράζουμε πάντοτε την κάθε μορφή αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφής παλιού και νέου κατεστημένου, που έχει πάντοτε την τάση να μεταλλάσσεται, και να παρουσιάζετε σαν κατεστημένο, άσχετο αν ουσιαστικά δεν εκφράζει απολύτως τίποτα, χωρίς να αλλάζει όμως ποτέ τη βαθιά συντηρητική ουσία του.
Είμαστε εδώ και θα είμαστε πάντοτε εδώ μαζί με τα βιβλία μας και τους συγγραφείς μας στην πρώτη γραμμή γιατί αυτός είναι ο δικό μας πολιτισμός.

Σας περιμένουμε όλους σε αυτή την προσπάθεια. 
Στείλτε συμμετοχές στις καινούργιες μας ανθολογίες μας! 
Στείλτε μας τα καινούργια σας βιβλία. 
Όλοι μαζί, οργανωμένα, θα πάμε τη Λογοτεχνία του Φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ακόμα πιο πάνω!

Για τις Όψεις του Φανταστικού στην Κύπρο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην τεράστια επιτυχία τους. 
- Όλες τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα Μ.Μ.Ε.
- Όλους τους χώρους εκδηλώσεων που μας στήριξαν στην διοργάνωση:
Τις Αποθήκες και την Άρτεμις στην Λάρνακα, το Υφαντουργείο στην Λευκωσία, τον Δρόμο στην Λεμεσό και τη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών στην Πάφο. 
- Όλους τους συγγραφείς που συμμετείχαν:
Τον Ανδρέα Καπανδρέου για τα τρία βιβλία του και για την πάντοτε πολύτιμη βοήθεια του σε όλα τα επίπεδα (thanks, χωρίς τη βοήθεια σου δεν θα τα είχαμε καταφέρει), τον Φίλιππο Φιλίππου, που μας τίμησε με το πρώτο του βιβλίο, τη Μαρία Κούβαρου, που μας τίμησε με το πρώτο της βιβλίο, τη Δήμητρα Ευθυμίου, για το βιβλίο της και για την πάντοτε πολύτιμη βοήθεια της στην Λεμεσό, τον Φοίβο Κυπριανού, για το εκπληκτικό πρώτο του βιβλίο τρόμου και τον Μιχάλη Νικολάου για τα τρία βιβλία του μέχρι στιγμής και για το γεγονός ότι είναι από τους πιο παλιούς Κύπριους συγγραφείς στις Συμπαντικές Διαδρομές. 
Τους συγγραφείς Σαράντη Κρητικό, Παναγιώτη Γλυνό, Γιάννη Καμπουρόπουλο και τη Σοφία Ζαρκαλή για την παρουσία τους και τη βοήθεια τους. 
Επίσης όλους τους συγγραφείς που συμμετείχαν με τεράστια επιτυχία στην πρώτη Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού, και ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε πολλούς τόμους της και ακόμα περισσότερους συγγραφείς από την Κύπρο!
Ευχαριστούμε τους: Ανδρέα Καπανδρέου, Φίλιππο Φιλίππου, Όλγα Ρουβήμ, Μαρία Κούβαρου, Χρίστο Ρ. Τσιαήλη, Κώστα Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνο Στυλιανό, Μαρία Γεωργίου, Δήμητρα Ευθυμίου, Ελένη Χριστοφή, Βαρβάρα Σεργίου, Φοίβο Κυπριανού, Ανθή Ζαχαριάδου, Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Άννα Κωνσταντίου, Χριστίνα Βραχίμη και Eirini Loucaides.
Σας ευχαριστούμε όλους.

Θα ανεβάσουμε σύντομα φωτογραφίες και από τις τέσσερις πόλεις.
Όλοι μαζί αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όλοι μαζί συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.
Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
www.universepaths.com
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions
universepaths@yahoo.com