Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Ο σαμουράι με το γυάλινο ξίφος ΜΕ ΤΟΝ Κοσμά Κωνσταντινίδη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Ο σαμουράι με το γυάλινο ξίφος
ΜΕ ΤΟΝ Κοσμά Κωνσταντινίδη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητέ κύριε Κωνσταντινίδη, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο  σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Ο σαμουράι με το γυάλινο ξίφος». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;   

   Απάντηση
Καλημέρα κι ευχαριστώ για το χρόνο που μου δίνετε να μιλήσω για το πρώτο μου βιβλίο. Όντως κάθε χρόνο κυκλοφορούνε πολλά καινούργια βιβλία από νέα ή παλιά πρόσωπα και κάθε ένα από αυτά έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Μια ιδέα, έναν χαρακτήρα, ένα μήνυμα. Το δικό μου έχει να προσθέσει τον προσωπικό μου τρόπο σκέψης, μια ιστορία που σκαρφίστηκα για να διασκεδάσω πρωτίστως εγώ και σίγουρα εκεί έξω υπάρχει κάποιος που μπορεί αυτή η ιστορία να τον αγγίξει, να τον συγκινήσει ή να τον διασκεδάσει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος από τη δημιουργία του λατρεύει τις ιστορίες. Ακόμα κι όταν δεν μιλούσαν ζωγράφιζαν ιστορίες στους βράχους. Κάποιοι αγαπάνε να τις αφηγούνται κι άλλοι να τις ακούνε. Τυχαίνει να ανήκω και στις δυο κατηγορίες. 



Επιλέξετε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 
   Απάντηση
Όφειλε να βρει την αυτοκυριαρχία του, να τιθασεύσει τους φόβους του και να μην τυφλωθεί από τη δίψα της εκδίκησης. Ο κώδικας μπουσίντο, ‘’ο δρόμος του πολεμιστή’’, τον οποίο υπηρετούσε από παιδί υποδείκνυε πως ένας σαμουράι πρέπει να κυριεύεται από εσωτερική γαλήνη, συμπόνοια και ακεραιότητα. Όλες του οι προσευχές στους προγόνους του ζητώντας καθοδήγηση τον είχαν οδηγήσει εκεί. Η πίστη στον άρχοντα του και ο όρκος του να απαλλάξει το χωριό από τις ειδεχθείς παρενοχλήσεις του γιοκάι δεν του επέτρεπαν να χάσει το κουράγιο του. Η μάχη δεν είχε χαθεί ακόμα.




Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου. Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε; 
   Απάντηση
Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια φανταστική εκδοχή της μεσαιωνικής Ιαπωνίας. Σε μια περίοδο σκοταδισμού όπου η χώρα μαστίζεται από αδίστακτους δαίμονες που σκορπούν τον τρόμο, καλείται από τον αυτοκράτορα ένα ικανός σαμουράι, ο Ενίσι Ναγκατόμο, ο οποίος έχει την αποστολή να τους αντιμετωπίσει και να τους αφανίσει. Το πρόβλημα είναι ότι ο ένας από τους αντιπάλους του, ο δαίμονας Σούτεν Ντόντζι αποδεικνύεται ότι είναι τόσο δυνατός και πανούργος που ξεπερνάει τις δυνατότητες του σαμουράι. Το μήνυμα που θέλω να μεταδώσω είναι ότι κάποιες καθημερινές μάχες που καλούμαστε όλοι να δώσουμε, οφείλουμε να τις δώσουμε κι ας μοιάζουν χαμένες από την αρχή. Το να τα παρατάμε στη θέα του προβλήματος δεν είναι η λύση.




Έχετε κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με την Ιαπωνία ή απλά σας τραβάει η φιλοσοφία της; Θα θέλατε να δείτε κάποτε το βιβλίο σας μεταφρασμένο στα Ιαπωνικά; 
Απάντηση
Δεν είχα ποτέ κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ιαπωνία μέχρι που στην εφηβική μου ηλικία είδα την ταινία ‘’οι επτά σαμουράι’’ του Ακίρα Κουροσάβα. Με μάγεψαν τόσο αυτοί οι ξεχωριστοί πολεμιστές που λειτουργούσαν με τέτοια πειθαρχία, τέτοια αυτοθυσία και κώδικα τιμής που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στο μυαλό μου. Από τότε διάβασα κι έψαξα τόσα για αυτούς αλλά και τους μύθους της χώρας που ένιωσα την ανάγκη να γράψω μια ιστορία που να αφηγείται τη μάχη ενός τέτοιου πολεμιστή. Όσο για το αν θέλω να δω το βιβλίο μεταφρασμένο στα Ιαπωνικά, ναι, φυσικά. Θα ήταν τιμή μου να αποτυπωθεί η ιαπωνική κουλτούρα που περιγράφω στο βιβλίο στην αυθεντική γλώσσα της χώρας από την οποία τη δανείστηκα. 







Τα τελευταία τρία χρόνια ο κόσμος άλλαξε με τρόπο που δεν περιμέναμε, με πανδημίες και πολέμους, δημιουργώντας ένα σκοτεινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Πιστεύεται ότι η λογοτεχνία του φανταστικού, σαν λογοτεχνική δύναμη ανατροπής, μπορεί να δώσει διέξοδο στα όνειρα των ανθρώπων; Εσείς πως βιώνετε όλες αυτές τις καταστάσεις;
Απάντηση
Θα δανειστώ μια ρήση του George R.R. Martin για να απαντήσω. "Ένας αναγνώστης ζει χίλιες ζωές πριν πεθάνει. Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει ποτέ ζει μόνο μια". Οπότε ναι, πιστεύω πως η λογοτεχνία του φανταστικού σίγουρα μπορεί να προσφέρει μια πνευματική διέξοδο σε όλα αυτά που ζούμε. Εξάλλου, ίσως η φαντασία να είναι μια πραγματικότητα που δεν έτυχε να συμβεί ακόμα.




Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Θα ήθελα να πω ότι πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στους Έλληνες συγγραφείς διότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές καλές προσπάθειες, ίσως και άλματα ως προς την εξέλιξη της εγχώριας λογοτεχνίας του φανταστικού. Υπάρχουν πολλές καλές πένες εκεί έξω και σίγουρα υπάρχουν ιστορίες που από μόνες τους βροντοφωνάζουν πως έχουν την ανάγκη να βγουν στην επιφάνεια. Ας μην ξεχνάμε πως η σχέση συγγραφέα και αναγνώστη είναι μαγική και ίσως τηλεπαθητική. Αν κάποιος συγγραφέας μιλήσει για ένα δέντρο, ο κάθε αναγνώστης όσο μακριά κι αν βρίσκεται θα δει με τα μάτια της φαντασίας του το δικό του δέντρο και κανένα δεν θα μοιάζει με το άλλο. Αυτή τη μαγεία κυνηγάω, προσωπικά μιλώντας. Σας ευχαριστώ.