Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Συνέντευξη Γιάννης Σκαράκης για το φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2019 στην Κρήτη

Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2019, Κρήτη, 6-7 Απριλίου

Με την ευκαιρία του φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2019 στην Κρήτη, που θα διοργανωθεί στο Ρέθυμνο, το Σάββατο  6 Απριλίου, από τις 19.00 το απόγευμα στο Arokaria café, Σαλαμίνος 7, 2831021442 και στο Ηράκλειο, την Κυριακή  7 Απριλίου, από τις 19.00 το απόγευμα στο Πολύκεντρο νεολαίας, Ανδρόγεω 4, 2813409210 πήραμε μια σειρά από συνεντεύξεις με τους συγγραφείς που θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους και τις συμμετοχές τους σε ανθολογίες, για να τους γνωρίσετε καλύτερα.

Ο Γιάννης Σκαράκης έχει εκδώσει δύο προσωπικά βιβλία στις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, το «Η κοιλάδα του αέναου μόχθου» και το καινούργιο «365 ανάσες».  Με την ευκαιρία του Φεστιβάλ  Όψεις του Φανταστικού 2019 στις 6 Απριλίου στο Ρέθυμνο και στις 7 Απριλίου στο Ηράκλειο είχαμε μαζί του μια μικρή κουβέντα για να τον γνωρίσετε καλύτερα.


Ερώτηση: Καλημέρα Γιάννη. Θα όριζες τον εαυτό σου σαν συγγραφέα, και τι σημαίνει η λέξη συγγραφέας για εσένα; Γενικά τι σημαίνει η συγγραφή για εσένα;

Απάντηση: Μάλλον ναι, θα έλεγα ότι είμαι συγγραφέας. Τουλάχιστον στην τωρινή φάση της ζωής μου. Αναγνώστης ανέκαθεν και πρωτίστως, αλλά πλέον και συγγραφέας. Τι σημαίνει συγγραφή. Δημιουργία, έκφραση, ελευθερία, πολιτισμός, πρόοδος.


Ερώτηση: Μίλησες μας για τα βιβλία σου. Για ποιο λόγο θα πρότεινες σε κάποιον να τα αγοράσει και να τα διαβάσει;
Απάντηση: Για να πάρει μια γεύση από σκοτεινή ποίηση, με την ποιητική συλλογή, "Η κοιλάδα του αέναου μόχθου". Θα το πρότεινα σε κάποιον που εμπνέεται με μελαγχολικά και σκοτεινά θέματα, ειδικά αν έχει σε εκτίμηση τον Πόε και τον Μπωντλαίρ. Όσον αφορά το νέο μου πόνημα, "365 Ανάσες", σαφώς και θα το πρότεινα στον οποιαδήποτε αναγνώστη. Θα μπορούσα να πω ότι προκαλώ τους επίδοξους πιθανούς αναγνώστες να τολμήσουν να το διαβάσουν.

Ερώτηση: Πες μας λίγα περισσότερα λόγια ειδικότερα για το καινούργιο σου βιβλίο, «365 Ανάσες».
Απάντηση: Εδώ έχουμε φύγει από την ποίηση. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα. Το κόνσεπτ έχει αλλάξει πολλές φορές στη διάρκεια τουλάχιστον 12 χρονών που το είχα παροπλισμένο σε κάτι κακογραμμένα τετράδια. Τους τελευταίους μήνες κατέληξα στο τι θα κάνω. Το αποτέλεσμα λοιπόν, είναι ένα έργο με αρκετή ψυχολογία, γραμμένο με αρκετά παράξενο ύφος, (χωρίς κανένα όνομα σε όλο το βιβλίο, χωρίς μια σαφή χρονική τοποθέτηση, χωρίς παραγράφους) με έναν αντιήρωα να προσπαθεί να καταλάβει τι του γίνεται, απο πολλές απόψεις. Αρνητικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης γίνονται ορατά καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία. Ναρκισσισμός, εγωπάθεια, αδιαφορία. Και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, προσπαθώ μέσα από την αφήγηση, να περάσω κάποια διδάγματα. Για το τέλος, υπάρχει και μια ανατροπή. Λίγο αόριστη, αλλά γίνεται αντιληπτή.


Ερώτηση: Πως βλέπεις το φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού; Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι θα έπρεπε να έρθει ο κόσμος; Και πως βλέπεις αυτή την προσπάθεια που κάνουμε ειδικότερα στην Κρήτη;
Απάντηση: Αρκετά ενδιαφέρον. Και αρκετά ανθρώπινο γιατί έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που προσπαθούν να γράψουν, όντας καθημερινοί, απλοί άνθρωποι. Είναι ωραίο που δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκφραστούν. Ειδικότερα χαίρομαι που λαβαίνει χώρα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η Πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν ανταποκρίνεται αρκετά σε αυτό τον τίτλο... Ο κόσμος θα έπρεπε να έρθει γιατί θα ακούσει παρουσιάσεις βιβλίων που έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον και λόγω του ότι τέτοιες προσπάθειες, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου είναι αρκετά ωφέλιμες για τον ακροατή.

Ερώτηση: Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο; Τι να περιμένουν οι φίλοι αναγνώστες από εσένα στο μέλλον;
Απάντηση: Ετοιμάζω τις ιδέες για ένα νέο μυθιστόρημα. Αν δεν κοπεί λόγω λογοκρισίας ή αν δεν φάμε καμιά μήνυση, μπορούν να περιμένουν ένα ιστορικό μυθιστόρημα που θα εναντιώνεται στην σημερινή κοινωνία και στο σύνολο των διεφθαρμένων στοιχείων της, δηλαδή ενάντια στο δικαστικό, στο τραπεζικό, στο εμπορικό, γενικά ενάντια στο σύστημα...


Ερώτηση: Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου. Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο στους αναγνώστες μας;
Απάντηση: Διαβάστε τις 365 Ανάσες. Διαβάστε όσο μπορείτε, ό, τι μπορείτε. Θα τα πούμε από κοντά με κάποιους στις εκδηλώσεις που έπονται.