Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Κυκλοφορεί το βιβλίο «Από τη Γη στον Άρη» του Δημοσθένη Βουτυρά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυκλοφορεί το βιβλίο
 «Από τη Γη στον Άρη»
 του Δημοσθένη Βουτυρά


Σελίδες: 130
Διαστάσεις: 21x14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 11.5 Ευρώ
Κατηγορία: Επιστημονική φαντασία, ουτοπία
ISBN: 978-618-5002-02-2



«Ἐδῶ δέν ἔχει κόκκινα χαρτάκια κρατικῶν ληστῶν νά λένε: Πλήρωσε τόσα γιατί ἀλλοιώς θά χωθεῖς στή φυλακή! Τό βαλάντιο ἤ τή ζωή σου!»
«Ἐγώ εἶμαι ὁ ἀρχιληστής κράτος, πού κρατᾶ, πές τό ντέ!», εἶπε ὁ Καστάνης, «πού κρατᾶ στό χέρι του καί μιά μουτσούνα, γυναίκας κλαψιάρας, πού ὅταν εἶναι ἀνάγκη τή φορᾶ καί τότε λέγεται: Πατρίδα!»

Στο αφήγημα Ἀπό τή Γῆ στόν Ἄρη, πέντε κάτοικοι της Αθήνας του Μεσοπολέμου φτάνουν στον πλανήτη Άρη. Εκεί, μέσω της σύγκρισης με την ιδανική πολιτεία των ζωόμορφων κατοίκων που θα συναντήσουν, στηλιτεύονται τα τρωτά της, τότε, ελληνικής, και όχι μόνον, κοινωνίας, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αποδεδειγμένη αντοχή στο χρόνο είναι άμεσα αναγνωρίσιμα και από το σύγχρονο αναγνώστη. 
Στη νουβέλα του, ο Βουτυράς υιοθετεί μία ξεχωριστή προσέγγιση για την εποχή του. Δεκαέξι χρόνια πριν την έκδοση της Φάρμας των ζώων του Όργουελ και την επανάσταση των τετράποδων κατοίκων του αγροκτήματος σε αναζήτηση ελευθερίας και ισότητας, ο Βουτυράς, μέσα από τη σχεδόν ανέμελη εκδρομή των ηρώων του, αποζητά την ουτοπία της κοινοκτημοσύνης, της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό, δημιουργημένο από έλλογα ζώα στον πλανήτη Άρη. Η περιπέτεια, όμως, των πρωταγωνιστών του θα λήξει απροσδόκητα και οδυνηρά.




Ο Δημοσθένης Βουτυράς γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1872 και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους του Μεσοπολέμου. Μετά την αυτοκτονία του πατέρα του το 1905 και τη χρεωκοπία της επιχείρησης, που εκείνος είχε ιδρύσει, ο Βουτυράς θα γίνει επαγγελματίας συγγραφέας, για να μπορέσει να συντηρήσει τη γυναίκα και τις δύο κόρες του. Κατά τη δεκαετία του 1920 θα αρχίσει η αναγνώρισή του από το πλατύ κοινό, παρά την αμφίσημη στάση της, τότε, κριτικής απέναντί του. Το 1923 του απονέμεται το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, το 1931 το Αριστείο του Δήμου Πειραιώς, ενώ το έργο του κερδίζει την προσοχή Ευρωπαίων ελληνιστών και μεταφράζεται και σε άλλες γλώσσες. Υπήρξε πρωτοπόρος και ρηξικέλευθος, ειδικά σε επίπεδο γλώσσας, τεχνικής και θεματολογίας, ενώ και η σοσιαλιστικού προσανατολισμού ιδεολογία του ήταν τολμηρή για την εποχή του. Όμως, παρά την καταξίωσή του, η οικονομική του κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη, ενώ προς το τέλος της ζωή του η Ακαδημία Αθηνών δε θα τον εκλέξει μέλος της ούτε το 1951, ούτε το 1953.  Πεθαίνει στην Αθήνα το 1958, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
universe-pathways.blogspot.com
universe-pathways.gr
universepaths@yahoo.com