Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσκληση προς συγγραφείς να συμμετέχουν στην ανθολογία «Το τέλος των ημερών, Ιστορίες πυρηνικού πολέμου»

  Πρόσκληση προς συγγραφείς να συμμετέχουν στην ανθολογία

«Το τέλος των ημερών, Ιστορίες πυρηνικού πολέμου»
Οι συμμετοχές θα είναι ανοιχτές μέχρι στις 1 Νοεμβρίου του 2022.
Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου του 2022 στην Αθήνα, στα πλαίσια του κεντρικού φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού.
Από τη στιγμή που κατορθώσαμε να κάνουμε Όψεις του Φανταστικού στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου, στο RockWood μετά από δύο χρόνια, δώσαμε παράταση για τις συμμετοχές μέχρι τις 1 Νοεμβρίου, ώστε η πρώτη παρουσίαση της ανθολογίας να γίνει στις επόμενες κεντρικές Όψεις του Φανταστικού στην Αθήνα. 


… Πήγε κουρασμένος μέχρι το παράθυρο και κοίταξε έξω με απελπισία. Ήταν ημέρα, μεσημέρι, αλλά έξω υπήρχε σκοτάδι, σκοτάδι θανάτου που έλαμπε με θανάσιμα σωματίδια και θανάσιμες λάμψεις. Ο ήλιος είχε να φανεί για ημέρες αλλά κανένας δεν ενδιαφέρονταν πια. Όλη η πόλη καίγονταν, μια τεράστια γκρίζα σκιά, που αγκομαχούσε ετοιμοθάνατη, σκοτωμένη, δολοφονημένη ξανά και ξανά, ένας γκρίζος απειλητικός όγκος που κυνηγούσε τα παιδιά του σαν ζωντανός εφιάλτης, που δεν ήταν πια εφιάλτης αλλά η τρομαχτική πραγματικότητα. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι συντρίμμια, τα κτήρια μισογκρεμισμένα, μαυρισμένα από τις φλόγες και τις εκρήξεις, ακόμα ξερνούσαν καπνούς, φωτιά και ερείπια. 
Τα τρόφιμα, το νερό και η ενέργεια είχαν τελειώσει εδώ και ημέρες. Οι πιο πολλοί είχαν πεθάνει όταν έριξαν στην βάση τακτικά πυρηνικά όπλα. Κρυμμένος, κουκουλωμένος μέσα στο διαμέρισμα είχε νιώσει την αόρατη λάμψη να διαπερνά τους τοίχους, τα κόκκαλα του. Ήθελε να ουρλιάξει αλλά δεν του είχε μείνει φωνή, δεν του είχε μείνει θέληση, η τρέλα είχε γίνει λογική και η λογική τρέλα. 
Οι μπλε φλόγες είχαν κάψει τα περίχωρα της πόλης αλλά δεν είχαν φτάσει μέχρι το κέντρο της, όμως είχε φτάσει η βροχή του θανάτου και της τρέλας. Η σκόνη της φρίκης που έπεφτε από τον ουρανό κολλούσε στο δέρμα σου και τη ρουφούσε το σώμα μέχρι να φτάσει στα κόκκαλα. 
Όμως οι τρελοί φανατικοί ακόμα και τώρα δεν είχαν σταματήσει να πολεμάνε. Τα Mlrs συνέχιζαν να ρίχνουν εκατοντάδες πυραύλους και από τις δύο μεριές. Οι στρατιώτες, ότι και αν ήταν πλέον αυτοί με τα ρούχα παραλλαγής, σκότωναν κάθε ζωντανό που εύρισκαν μπροστά τους. Δεν υπήρχαν άμαχοι, υπήρχαν μόνο αυτοί και οι άλλοι
Υπήρχε μόνο η φρίκη, η τρέλα και ο θάνατος. 
Ανασήκωσε κουρασμένος το κεφάλι προς τον σκοτεινό ουρανό και ψέλλισε. 
«Όλοι σε προδίδουν στο τέλος… όλοι…»

Με βάση τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δημόσιο κάλεσμα προς τους Έλληνες συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού για να συμμετέχουν στην δημιουργία μιας ανθολογίας με ιστορίες πυρηνικού πολέμου. Ο σκοπός δεν είναι να δοξάσουμε τον πόλεμο, και σίγουρα ούτε να πάρουμε το μέρος κάποιας από τις δύο πλευρές και να κατηγορήσουμε την άλλη. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια ανθολογία που θα μπορέσει να εκφράσει τις ανησυχίες του κόσμου αυτή τη στιγμή και ειδικότερα των συγγραφέων της λογοτεχνίας του φανταστικού, που είναι ποιο ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα, και να δείξουμε τη φρίκη του πολέμου και τον σκοτεινό κόσμο που δημιουργείται και χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και βαδίζει προς μια απόλυτη δυστοπία. 
Για αυτό δεν θα δεχτούμε συμμετοχές που θα αναφέρονται σε αυτόν τον συγκεκριμένο πόλεμο που ζούμε στην εποχή μας, ούτε συμμετοχές που θα παίρνουν ονομαστικά το μέρος κάποιας από τις δύο πλευρές. 
Ο σκοπός μας είναι να εκφράσουμε τις ανησυχίες του κόσμου για το αύριο, να δείξουμε τη φρίκη ενός πυρηνικού πολέμου μέσα από την οπτική της λογοτεχνίας του φανταστικού και της λογοτεχνίας post apocalyptic και να δείξουμε ότι ακόμα και στο σκοτάδι υπάρχει ελπίδα, έστω κάποιες φορές… ή έστω το όραμα της ελπίδας. 
Γράφετε λογοτεχνία του φανταστικού και post apocalyptic;
Ονειρεύεστε στα σκοτεινά βράδια την πύρινη κόλαση, τα υπέρλαμπρα μανιτάρια, τα πουλιά του θανάτου να πετούν πάνω από τα κεφάλια σας, τις ερειπωμένες πόλεις, τις αχανείς ερήμους, έναν ουρανό που δεν είναι πλέον ουρανό;
Τότε αυτή είναι η σωστή ανθολογία για εσάς!
Περιμένουμε συμμετοχές από όλους σας! 
 

Οι Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές δημιουργήθηκαν πριν από δέκα εφτά χρόνια έχοντας ένα και μοναδικό σκοπό, να αναγεννήσουν τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο και να στηρίξουν τους Έλληνες και Κύπριους συγγραφείς του φανταστικού. 
Το 2007 εκδώσαμε τον πρώτο τόμο των «Θρύλων του Σύμπαντος». 
Από το 2011 αρχίσαμε να διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού έχοντας σαν στόχο την προώθηση των βιβλίων και των συγγραφέων του εκδοτικού και της λογοτεχνίας του φανταστικού σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
Από το 2012 αρχίσαμε οργανωμένα να προωθούμε και να εκδίδουμε βιβλία από Κύπριους συγγραφείς και ταυτόχρονα να διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού και στην Κύπρο. 
Το 2017 συμμετείχαμε για πρώτη φορά στην Διεθνή Έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπως και σε μια σειρά από άλλες διεθνείς εκθέσεις βιβλίων, πιστεύοντας ότι ήρθε η ώρα να φέρουμε την Ελληνική Λογοτεχνία του Φανταστικού έξω από τα όρια της Ελλάδας και της Κύπρου και να την κάνουμε γνωστή σε όλο τον κόσμο.  
Συνεχίζουμε πάντα προς τα εμπρός και προχωράμε στην έκδοση της ανθολογίας «Το τέλος των ημερών, Ιστορίες πυρηνικού πολέμου».


Αυτά που θα θέλαμε να μας στείλετε: 
Οι συμμετοχές θα είναι ανοιχτές μέχρι στις 1 Νοεμβρίου του 2022. 
• Ένα μέχρι και πέντε διηγήματα, από 1.000 μέχρι και 15.000 λέξεις το καθένα. Εμείς θα επιλέξουμε ένα με πέντε από αυτά. 
• Τα διηγήματα αυτά να μην τα έχετε εκδώσει ή δημοσιεύσει κάπου αλλού, σε έντυπο ή στο ίντερνετ. 
• Μαζί με τα διηγήματα σας να μας στείλετε και τη φόρμα που ακολουθεί, συμπληρωμένη. Για να γνωριστούμε. 
• Να μας τα στείλετε μέχρι τις 1 Νοεμβρίου του 2022, στο e_mail: 
universepaths@yahoo.com 
αφού βέβαια θα έχετε διαβάσει προσεκτικά τους όρους συμμετοχής. 
• Τα διηγήματα θα πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού και να είναι αυστηρά μέσα στα όρια των 1.000 με 15.000 λέξεων.
• Μην μας στέλνετε τα κείμενα σε .pdf. Στείλτε τα ή σε .doc αρχείο του Word ή σε .docx και .odp του Open Office. 
• Αν υπάρχει μεγάλος όγκος καλών συμμετοχών υπάρχει περίπτωση η ύλη της ανθολογίας να κλείσει και να εκδοθεί νωρίτερα. Ο σκοπός είναι, λόγο του θέματος, αν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον, η ανθολογία να εκδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και αν συνεχίσουν να έρχονται συμμετοχές θα εκδοθεί και δεύτερος τόμος. 

Τι ζητάμε;
Κείμενα από Έλληνες και Κύπριους συγγραφείς που ζούνε στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.  
Τα κείμενα σας  πρέπει να είναι στα Ελληνικά. Επίσης δεχόμαστε και κείμενα από ξένους συγγραφείς που γράφουν στα Ελληνικά. 
Αυτό που θέλουμε να γράψετε είναι:
- Επιστημονική φαντασία 
- Post apocalyptic
- Δυστοπία
-military science fiction
-space opera
-cyberpunk
-steampunk
-μαγικός ρεαλισμός
-Τρόμος
-αστικός τρόμος 
-Βιολογικός τρόμος
-steampunk βασισμένο σε μια post apocalyptic εποχή
-Εναλλακτική ιστορία
-Ιστορική φαντασία
Τα κείμενα μπορούν να αναφέρονται στο μέλλον ή στο παρόν ή στο παρελθόν, δημιουργώντας μια εναλλακτική ιστορική πραγματικότητα ή να αναφέρονται στις πυρηνικές βόμβες που έπεσαν πραγματικά. 

Αυτά που αναφέρονται εδώ είναι ένας οδηγός. 
Το κείμενο σας μπορεί να έχει την οποιαδήποτε αναφορά θέλετε εσείς, ακόμα και αν δεν αναφέρεται ρητά σε αυτή την ανακοίνωση, φτάνει ο/η συγγραφέας να είναι Έλληνας ή Κύπριος ή και ξένος, εφόσον γράφει στα Ελληνικά, και τα κείμενα να είναι μέσα στα πλαίσια της λογοτεχνίας του φανταστικού και του θέματος, όπως έχει οριστεί.  
Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή ανάγκη για διευκρίνιση θα χαρούμε να σας απαντήσουμε στο e_mail:
universepaths@yahoo.com
Φόρμα για αποστολή μαζί με τα διηγήματα:
Ονοματεπώνυμο:
Τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό και σταθερό):
E_mail επικοινωνίας:
Πόλη διαμονής: 
*Ζητάμε την πόλη διαμονής γιατί θέλουμε να μαζέψουμε στοιχεία από ποιες πόλεις είναι οι συγγραφείς για να αξιολογήσουμε αν μπορούν να γίνουν παρουσιάσεις της ανθολογίας και στις πόλεις τους, αν υπάρχει βέβαια ενδιαφέρον από τους συγγραφείς. 
[Η φόρμα με τα στοιχεία να υπάρχει και στο email και μέσα στο αρχείο με τα διηγήματα. Να φαίνονται ξεκάθαρα μέσα στο διήγημα ο τίτλος του διηγήματος και το όνομα του/της συγγραφέως. Μην στέλνετε διηγήματα χωρίς να υπάρχει μέσα όνομα συγγραφέα και τίτλος. Αποστολές κειμένων με ελλιπή στοιχεία, και όχι όπως περιγράφεται εδώ, θα ακυρώνονται].
Περιμένουμε διηγήματα από όλους σας. Δεν έχει σημασία άμα σας γνωρίζουμε ή όχι ή αν έχετε εκδώσει κάτι ή το οτιδήποτε άλλο. Σημασία έχει μόνο άμα γράφετε! Άμα γράφετε περιμένουμε τα διηγήματα σας! Μετά τη λήξη της προθεσμίας:
1. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση. 
2. H ομάδα των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές θα επιλέξει τα διηγήματα που θα μπουν στην ανθολογία.
3. Οι συγγραφείς που θα επιλεγούν  θα ενημερωθούν μέσω email.
4. Η αξιολόγηση των κειμένων θα γίνεται λίγες ημέρες μετά την αποστολή τους και θα ανακοινώνεται άμεσα στον/στην συγγραφέα αν τα κείμενα τους έχουν επιλεγεί. Εφόσον επιλεγούν τα κείμενα θα σταλεί στον/στην συγγραφέα το συμφωνητικό έκδοσης. Μετά την αποστολή του συμφωνητικού ο/η συγγραφέας θα πρέπει να το στείλει πίσω υπογεγραμμένο, όπως ζητηθεί, μέσα σε τέσσερις ημέρες, αλλιώς το κείμενο θα αποκλειστεί άμεσα.
5. Για να μπουν τα κείμενα στην ανθολογία πρέπει να πληρούν τους βασικούς όρους.
- Να είναι αρχεία είτε του word είτε του openoffice. Να μην είναι pdf. Αν είναι άλλο αρχείο το κείμενο θα αποκλειστεί. 
- Να είναι τα κείμενα μέσα στα όρια των λέξεων. Αν δεν είναι, το κείμενο θα αποκλειστεί. 
- Να σταλεί υπογεγραμμένο το συμφωνητικό μέσα στα χρονικά όρια που θα ζητηθούν. Συμφωνητικά που θα αποσταλούν με ελλιπή στοιχεία ή χωρίς υπογραφή ή δεν θα είναι συμπληρωμένα σύμφωνα με τις οδηγίες δεν θα θεωρούνται έγκυρα και θα απορρίπτονται.  Άμα δεν σταλεί το συμφωνητικό, το κείμενο θα αποκλειστεί χωρίς άλλη ειδοποίηση.  
- Να είναι τα κείμενα μέσα στα όρια της λογοτεχνίας του φανταστικού, όπως περιγράφεται. Αν δεν είναι, τα κείμενα θα αποκλειστούν. 
-Να συμπληρωθεί η φόρμα με τα στοιχεία με τον τρόπο που ζητάτε. Αν δεν συμπληρωθεί με τον τρόπο που ζητάτε τα κείμενα θα αποκλειστούν.
-Μην κάνετε μορφοποιήσεις στο word στα κείμενα που θα μας στείλετε, μην βάζετε tables μέσα και μην βάζετε φωτογραφίες. Τα κείμενα θα τα κρίνουμε καθαρά από τη λογοτεχνική τους αξία και όχι από την εμφάνιση τους.
6. Αν συγκεντρωθούν πολλά κείμενα υπάρχει η περίπτωση από ένα σημείο και μετά να ανακοινώσουμε δημόσια ότι δεν θα δεχόμαστε άλλα κείμενα. Όσο πιο νωρίς στείλετε τα κείμενα σας τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν να μπουν στην ανθολογία.
7. Τα ονόματα των τελικών συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν επίσημα πλέον στο διαδίκτυο στις 3 Νοεμβρίου του 2022.
8. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού στην Αθήνα. 
9. Η επιλογή των κειμένων θα είναι αυστηρή. 


Όροι συμμετοχής:
• Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες.
• Η συμμετοχή στο στάδιο της προ-επιλογής είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους. 
• Οποιαδήποτε συμμετοχή δεν είναι σύμφωνη με όλους ανεξαιρέτως τους όρους συμμετοχής θα αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής με την έγκαιρη, όμως, ειδοποίηση του/της συγγραφέως με e-mail.
• Με την αποστολή του διηγήματος του ο/η συγγραφέας αποδέχεται ότι το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Αποδέχεται επίσης ότι θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για την ανθολογία με τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, όπου θα καθορίζονται οι όροι της συνεργασίας. Εκχωρεί στις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το αποκλειστικό δικαίωμα για δημοσίευση του διηγήματος του σε βιβλίο (εφόσον επιλεγεί). 
• Οι συγγραφείς αποδέχονται ότι ως χρηματική ή υλική αμοιβή θα λάβουν μόνο ότι αναφέρει το συμφωνητικό που θα υπογράψουν για τη συμμετοχή τους στην ανθολογία. Η συμμετοχή στην ανθολογία θα γίνεται δεκτή μόνο εφόσον ο/η συγγραφέας συμφωνήσει με το συμφωνητικό συνεργασίας και το στείλει υπογεγραμμένο όπως ζητάτε. Με την αποστολή του/των κειμένων τους αποδέχονται αυτό τον όρο χωρίς ουδεμία επιφύλαξη.  
• Η συμμετοχή τους στην διαδικασία αξιολόγησης των κειμένων για την ανθολογία προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων χωρίς καμία επιφύλαξη. 


Όλοι μαζί αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όλοι μαζί συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, μεταφέροντας το πνεύμα της λογοτεχνίας του φανταστικού από πόλη σε πόλη σε κάθε μεριά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!
Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση κι ευχόμαστε να διαβάσουμε πολλά διηγήματα σας.
Η ομάδα των Συμπαντικών Διαδρομών

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
universe-pathways.blogspot.com
www.universepaths.com
universepaths@yahoo.com