Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Pandemic stories – Vol 1 -- Y: The Last Man

  Pandemic stories – Vol 1



Σειρά άρθρων του free fanzine «Τα χρονικά του Κορονοϊού-Voices of the resistance»



Y: The Last Man

Στοιχεία της σειράς
Κυκλοφορία: 2021
Κύκλοι: Ένας, δέκα επεισόδια
Διάρκεια: Μία ώρα το επεισόδιο. 
Θεματική: Επιστημονική φαντασία, post apocalyptic, πανδημία
Σενάριο: Eliza Clark
Παραγωγός: Anna Beben, Eliza Clark, Pia Guerra, Nina Jacobson
Ηθοποιοί: Diane Lane, Ashley Romans, Ben Schnetzer, Olivia Thirlby, Juliana Canfield, Elliot Fletcher, Marin Ireland 








Σύντομη περιγραφή
Η σειρά διαδραματίζεται σε έναν post apocalyptic κόσμο όπου μια επιδημία σκότωσε το σύνολο του αντρικού πληθυσμού και όχι μόνο. Γιατί στόχευε στο χρωμόσωμα Y, που υπάρχει στους άνδρες, υπάρχει όμως και σε πολλές γυναίκες. Για αυτό, όπως αναφέρει σε κάποιο σημείο η γιατρός, ήταν θύματα και πολλά εκατομμύρια γυναίκες που είχαν και αυτές το χρωμόσωμα Υ. Επέζησε μόνο ένας άντρας με το χρωμόσωμα Y και ο πρώτος κύκλος επικεντρώνεται στην προσπάθεια που γίνεται να πάει σε ένα εργαστήριο όπου θα μπορέσουν να αναλύσουν τα δεδομένα και να βρουν για πιο λόγο επέζησε. 
Η ουσία είναι, παρόλο που δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στην σειρά, ότι η επιβίωση του και η επιβίωση του χρωμοσώματος Y είναι και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί η αναπαραγωγή της ανθρώπινης φυλής και θα μιλάμε πλέον για συμβάν ολικού αφανισμού. 
Η σειρά βασίστηκε στο ομώνυμο κόμικ,  που είχαν προσπαθήσει αρχικά, ανάμεσα στο 2007-2013, να το κάνουν ταινία, χωρίς επιτυχία, αλλά λόγω της κρίσης του κορονοϊού πήρε το πράσινο φως να γίνει η σειρά καθώς θεώρησαν ότι η θεματική του πλέον μπορεί να βρει κοινό. 









Κεντρικό σχόλιο
Θα αρχίσω λίγο αντίστροφα την παρουσίαση της σειράς, ξεκινώντας από το αν είναι κακή ή όχι, καθώς υπάρχουν πολλές αρνητικές κριτικές. Όλες επικεντρώνονται σε ένα θέμα. Στον κεντρικό ήρωα και στον χαρακτήρα του. 
Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω. Άμα ήταν αυτός επάνω στον οποίο στηρίζονταν το μέλλον της ανθρώπινης φυλής θα έπρεπε να ανοίξουμε μια τρύπα μέχρι το κέντρο του πυρήνα της Γης και να ρίξουμε εκεί μέσα όλα τα πυρηνικά όπλα για να ήμαστε βέβαιοι ότι ο πλανήτης θα γίνει σκόνη και ότι θα αφανιστούν οι άνθρωποι. Ξεκάθαρα. 
Όμως εδώ είναι και η μεγάλη παρεξήγηση. Το ότι ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς είναι τραγικός αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η σειρά το ίδιο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ο άνθρωπος παίζει πολύ καλά τον ρόλο που έπρεπε να παίξει και τον ρόλο που υπάρχει στο κόμικ και στην ιστορία αυτού του κόσμου. 
Και εδώ είναι το σημαντικό. Οι κακές σειρές, είναι αυτές που τις βλέπεις με αδιαφορία και μετά από μία ώρα δεν θυμάσαι ούτε πως έλεγαν τον πρωταγωνιστή. Στις σειρές που καταλήγεις να μαλώνεις και να βρίζεις τον πρωταγωνιστή, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις, έχουν καταφέρει να σε αγγίξουν και να σε βάλουν στον κόσμο τους. Η σειρά δεν είναι κλασσική αμερικανιά ή κλασσική action movie. Οι πρωταγωνιστές δεν είναι σούπερ ήρωες με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια που σώζουν τον κόσμο στο τέλος. Η σειρά δείχνει έναν ρεαλιστικό κόσμο. Μια Post apocalyptic κοινωνία με πραγματικούς ανθρώπους. 
Για αυτό πρακτικά, παρόλο που θεωρητικά κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Yorick Brown, ο τελευταίος άντρας με το χρωμόσωμα Υ, δεν είναι αυτός ο πρωταγωνιστής και αυτό θα φανεί και στην δομή και εξέλιξη των επεισοδίων. Πρωταγωνιστές είναι παράλληλα όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες, όλοι μαζί συνθέτουν μια πολύπλοκη ιστορία, που στην ουσία θέλει να αποδώσει, ως ένα σημείο ρεαλιστικά, έναν post apocalyptic κόσμο. 
Για αυτό δώστε μια ευκαιρία στην σειρά. Θέλετε να δείρετε τον πρωταγωνιστή, και εγώ μαζί σας. Όμως είναι ένας απλός άνθρωπος. 







Κεντρική περιγραφή 
Ένας ιός αφανίζει τους άντρες και ένα κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού. Η γερουσιαστής Jennifer Brown [η μεγάλη Diane Lane] γίνεται πρόεδρος της Αμερικής καθώς όσοι ήταν πιο πάνω στην ιεραρχία από αυτή σκοτώθηκαν από τον ιό. Κατά τύχη ανακαλύπτει ότι ο γιος της, ο Yorick Brown, όχι μόνο έχει επιζήσει αλλά έχει και το χρωμόσωμα Y. Για να τον προστατέψει αναθέτει στην Agent 355 [που ήταν πράκτορας μιας μυστικής υπηρεσίας –black ops- και ήρθε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην καινούργια πρόεδρο καθώς πρακτικά η υπηρεσία της διαλύθηκε] να τον φυγαδέψει και να πάνε να βρούνε μια γιατρό με ειδίκευση στην γενετική, που ίσως θα μπορούσε να βρει μια λύση για να σώσει την ανθρωπότητα. 
Η κόρη της προέδρου, η Hero Brown, έχει προσκολληθεί με μια ομάδα επιζησάντων, που έχει όλο και πιο βίαιες τάσεις και η Beth, η κοπέλα του Yorick, αναλαμβάνει επικεφαλής μια παραστρατιωτικής ομάδας που έχει σκοπό να επιτεθεί στον Λευκό Οίκο και να τελειώσει με ότι έμεινε από το παλιό καθεστώς.   
Γενικά η σειρά έχει μια πολύ καλή περιγραφή, ρεαλιστική, ενός Post apocalyptic  κόσμου με μεγάλες εναλλαγές που σίγουρα σου κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον. Ταραχές στους δρόμους, δολοπλοκίες, πραξικοπήματα, επαναστάσεις και πολύ καλές ψυχογραφήσεις χαρακτήρων. Ειδικότερα της Agent 355, που τη δείχνει σε όλη τη διάρκεια της σειράς να αντιμετωπίζει τους δαίμονες της. Μια κυβερνητική δολοφόνος, στρατολογημένη σε μια αόρατη μυστική υπηρεσία, που τη μεγάλωσαν σαν να ήταν η οικογένεια της, που της έλαχε να προστατέψει το μέλλον του κόσμου. Επίσης οι Αμαζόνες, μια βίαιη ομάδα που γεννήθηκε μέσα από αυτά τα γεγονότα, είναι μια απόλυτα λογική εξέλιξη. 








Λίγα λόγια για τα επεισόδια. 
Στις περιγραφές των επεισοδίων υπάρχουν spoilers για την υπόθεση. 

1. Καθώς ετοιμάζεται να ξεσπάσει η κρίση, η Γερουσιαστής Jennifer Brown συγκρούεται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ενώ τα παιδιά της αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα, που τα οδηγούν σε οριακές καταστάσεις, χωρίς να ξέρει κανένας τους ότι οι ζωές τους ετοιμάζονται να αλλάξουν για πάντα. 
Η Agent 355 ολοκληρώνει την προηγούμενη αποστολή της να εξολοθρεύσει έναν αντικυβερνητικό πυρήνα και τη στέλνουν στον Λευκό Οίκο. [Ποια να ήταν άραγε η αποστολή της;] 
Σίγουρα ένα πολύ καλό πρώτο επεισόδιο που σε βάζει μέσα στον κόσμο της σειράς. 
 2. Η Jennifer Brown βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει τις ευθύνες σαν πρόεδρος. Ο Yorick φοβάται ότι είναι ο μόνος επιζών ενώ η Hero προσπαθεί να διορθώσει ένα λάθος που έκανε.  
Παρακολουθούμε τους ήρωες καθώς αρχίζουν να αλλάζουν και να διορθώνουν τα πράγματα. 
3. Καθώς γίνεται η επανασύνδεση της Jennifer και του Yorick η Agent 355 αρχίζει και επεξεργάζεται ένα σχέδιο για το τι πρέπει να κάνουν. Η Kimberly, η κόρη του νεκρού προέδρου, προσπαθεί να μάθει το μυστικό της Jennifer ενώ η Nora Brady [πρώην σύμβουλος στον Λευκό οίκο] αφήνει το σπίτι της μαζί με την κόρη της. 
4. Με διαταγές της Jennifer ο Yorick και η Agent 355 ψάχνουν μια γιατρό που μπορεί να ανακαλύψει τι έγινε με τον Yorick. Η Hero βρίσκει καταφύγιο σε μια ομάδα επικίνδυνων γυναικών. 
5. Ο Yorick και η Agent 355 ψάχνουν την Dr Allison Mann σε μια Βοστώνη που έχει γίνει πολεμική ζώνη. Ενώ στην Ουάσιγκτον η Jennifer προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια από τις πολιτικές της αντιπάλους. 
6. O Yorick, η Agent 355 και η Dr Mann τρακάρουν καθώς πηγαίνουν στο Σαν Φρανσίσκο.  Η Jennifer συγκρούεται με την πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, τη Regina Oliver, ενώ η Hero μαγεύεται από μια χαρισματική ηγέτιδα. 
7. Η Kimberly μαθαίνει ένα μυστικό, η 355 και η Allison τα βρίσκουν ενώ ο Yorick βρίσκεται πλεγμένος σε μια πόλη όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. 
8. Οι εντάσεις στις αποθήκες της PriceMax, που είναι η βάση των Αμαζόνων, βγαίνουν εκτός ελέγχου. Μαθαίνουμε την ιστορία της Roxanne.  
9. Οι εντάσεις στο Πεντάγωνο κορυφώνονται καθώς η Jennifer αντιμετωπίζει μια νέα ξαφνική απειλή. Οι Αμαζόνες βγαίνουν στον δρόμο.  
10. Καθώς οι Αμαζόνες πλησιάζουν στο Marrisville η Nora πρέπει να πάρει μια απόφαση. Ο Yorick κάνει καινούργιες φιλίες ενώ η 355 αντιμετωπίζει το παρελθόν της. 








Τελική ανάλυση
Κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ καλή σειρά που αποδίδει ρεαλιστικά έναν post apocalyptic κόσμο μετά την εφιαλτική επέλαση μιας πανδημίας που αφάνισε πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη. Ρεαλιστικές σκηνές και καταστάσεις και μια εικόνα το πόσο μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση από μια αρχική απαγόρευση κυκλοφορίας να φτάσεις στο σημείο ο στρατός να σε σκοτώνει επί τόπου. 
Είναι βέβαια μια ιστορία σε εξέλιξη που δεν άνοιξε ακόμα όλα τα χαρτιά της. Το κανάλι που την έδειξε αποφάσισε να μην την ανανεώσει για δεύτερο κύκλο αλλά οι παραγωγοί λένε ότι ψάχνουν άλλο κανάλι για να συνεχίσουν τη σειρά. Με τόσες streaming υπηρεσίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ελπίζουμε να βρεθεί κάποια να πάρει τα δικαιώματα. Σίγουρα είναι μια σειρά που έχει να πει πολλά ακόμα και ότι δεν ανανεώθηκε για δεύτερο κύκλο άμεσα είναι πιο πολύ ένδειξη, κατά τη γνώμη μου, ότι δεν είναι αμερικανιά και όχι ότι δεν είχε μεγάλη ακροαματικότητα. 
Υπάρχουν σίγουρα κάποια ερωτήματα με το κυριότερο:
Υποταγή στο παλιό ή δημιουργία του καινούργιου αύριο; Σε μια φυλακή οι φυλακισμένες ελευθερώθηκαν και δημιούργησαν στην γειτονική πόλη μια νέα συνεργατική κοινωνία. [Μια Αμερικανιά θα τις έδειχνε να σφάζονται και να τρώνε ή μια την άλλη, γιατί απλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Για αυτό και η σειρά δεν είναι άλλο walking dead, όπως λένε κάποιοι.]
Και υπάρχει και ένα ερώτημα που μόνο ένας νέος κύκλος μπορεί να απαντήσει. Οργάνωσαν κάποιοι την πανδημία και με ποιο σκοπό έστειλαν αρχικά την 355 στον Λευκό οίκο;  
Η σειρά περνάει και το μήνυμα ότι μέσα από τραγικές καταστάσεις μπορεί να βγει και κάτι θετικό φτάνει να το θέλουμε και ανάλογα το πως θα δούμε τα πράγματα. Σε αρκετά επεισόδια οι γυναίκες μιλάνε, για ένα ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή και την Ελλάδα, για τη βία ενάντια στις γυναίκες. Και σίγουρα αρκετές πανηγυρίζουν γιατί δεν υπάρχει πλέον κάποιος να ασκεί βία εναντίον τους. Υπήρχαν κάποιοι που αυτό το σχολίασαν τελείως αρνητικά αλλά απλά δεν θέλησαν να δούνε συνολικά το μήνυμα της σειράς. 






Άμα τη δείτε ελπίζω να σας αρέσει. Δεν είναι αριστούργημα αλλά είναι μια, καλά γυρισμένη,  ζοφερή ματιά για πως θα είναι ίσως αύριο η δικιά μας πραγματικότητα. 
Ο πρωταγωνιστής έχει και μια αρσενική μαϊμού μαζί του, που έχει και αυτή το χρωμόσωμα Υ. Δεν ξέρω άμα παρακάτω παίζει κάποιο ρόλο αλλά σε αυτόν τον κύκλο δεν παίζει κανέναν, είναι απλά διακοσμητικό στοιχείο. 

#βιβλία #εκδόσεις #βιβλιοπροτάσεις #διαβάζω #Λογοτεχνία #BookPorn #steampunk #scifi #books  #booklover #bookworm #bookish #bookaddict #bibliophile #bookaholic