Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ενημέρωση για την Λογοτεχνική Λέσχη του Φανταστικού των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές στην Θεσσαλονίκη – 1η συνάντηση στις 4 Ιουλίου στο ART Room Καφωδείο Ελληνικό

Την Παρασκευή 21 του μήνα έγινε η πρώτη συνάντηση γνωριμίας της Λογοτεχνικής Λέσχης του φανταστικού των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές στην Θεσσαλονίκη στις 7 η ώρα το βράδυ στην Πρίγκηπος, όπου και αποφασίστηκε η πρώτη κανονική συνάντηση  να γίνει την Πέμπτη 4 Ιουλίου, 7-9 το βράδυ στο ART Room Καφωδείο Ελληνικό, Ιουστινιανού 3, 2310237016 που θα είναι και ο μόνιμος χώρος των συναντήσεων μας.
Όπως είχαμε ανακοινώσει, για να βοηθήσουμε αυτή την πολυπληθή ομάδα των ανθρώπων που ασχολούνται με την λογοτεχνία του φανταστικού αποφασίσαμε να κάνουμε σαν εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές μια πρώτη προσπάθεια για την συγκρότηση Λογοτεχνικών Λεσχών των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές για την λογοτεχνία του φανταστικού στην Θεσσαλονίκη, στην Λάρισα, στην Αθήνα και στο Ηράκλειο της Κρήτης, για αρχή. 
Η κεντρική ιδέα είναι οι Λέσχες να λειτουργούν σε 2 επίπεδα. 
Το πρώτο θα είναι σαν Λέσχη ανάγνωσης. Όπου θα αποφασίζετε από τις τοπικές λέσχες ποια βιβλία θα διαβάζουν και μετά θα τα συζητάνε όλοι μαζί. 
Το δεύτερο επίπεδο είναι σαν ομάδα δημιουργικής γραφής. Όσοι γράφουν κείμενα για τα Βραβεία Larry Niven ή για κάποια από τις ανθολογίες μας ή για το περιοδικό, εφόσον κρίνουν ότι θέλουν βοήθεια, θα τα φέρνουν και θα τα διαβάζουν στην Λέσχη, και οι υπόλοιποι της Λέσχης θα τους αναλύουν τι πιστεύουν ότι ίσως πρέπει να αλλάξει στο κείμενο για να γίνει καλύτερο. 







Για αυτή την πρώτη συνάντηση στην Θεσσαλονίκη θα θέλαμε πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε για την παρουσία τους όλους τους φίλους μας σε αυτή την πρώτη προσπάθεια μας να μαζευτούμε και να οργανωθούμε.
Έγινε μια γόνιμη συζήτηση επάνω και στον τρόπο που θα λειτουργεί η Λέσχη αλλά και για τις νέες δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι  Εκδόσεις μας, με τους νέους διαγωνισμούς συγγραφής και τις νέες ανθολογίες που ετοιμάζουμε. 
Επίσης συζητήθηκε και το θέμα των Θρύλων του Σύμπαντος. Υπάρχει διάθεση από τις εκδόσεις μας οι Θρύλοι του Σύμπαντος να γίνει ο ετήσιος θεσμός για την Ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού. Η ετήσια ανθολογία του Ελληνικού φανταστικού διηγήματος που θα παρουσιάζει τα καλύτερα κείμενα και θα κρατάει αναμμένη την φλόγα της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν θετικοί στην ιδέα και ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν στους Θρύλους του Σύμπαντος ΙΙΙ, αν τους ανακοινώσουμε. 
Επειδή είναι σημαντικό το θέμα και δεν θα θέλαμε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς και την υποστήριξη των συγγραφέων, γιατί άλλωστε χωρίς αυτούς δεν μπορούν να υπάρχουν Θρύλοι του Σύμπαντος, θα το συζητήσουμε και με τις άλλες Λέσχες και με την ομάδα των Θρύλων του Σύμπαντος στο Facebook, πριν καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση. 

Επίσης συζητήθηκαν και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει παράλληλα η Λέσχη, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να είναι μια στατική διαδικασία αλλά ένα δυναμικό δρώμενο. 
Η πρώτη και η καλύτερη ιδέα που προτάθηκε είναι ένα θεματικό πάρτυ, και για αρχή ένα Zombie Holocaust πάρτυ, κάτι που έγινε σίγουρα δεκτό με ενθουσιασμό και θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Παράλληλα προτάθηκαν λογοτεχνικές αναγνώσεις σε διαμορφωμένους χώρους ή σε ειδικά μαγαζιά, μικρά θεατρικά σκετς επάνω στα κείμενα της Λέσχης όπως και άλλες δραστηριότητες που θα τις συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες στις επόμενες συναντήσεις!

Σαν πρώτο βιβλίο προτάθηκε να διαβάσουμε το «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Κώστα Λιάπτσιου, ένα μοναδικό για την Ελλάδα μοντέρνο ανάγνωσμα στοχαστικού τρόμου. 

Όποιος το θέλει από την Θεσσαλονίκη για να το διαβάσει μπορεί να το προμηθευτεί από την Πρωτοπορία. Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε όλες τι λεπτομέρειες. 
http://www.protoporia.gr/prosopo-me-prosopo-p-351226.html

Στο τέλος της ανακοίνωσης θα βρείτε και όλο το δελτίο τύπου για το βιβλίο που αναφέρει στοιχεία για το βιβλίο και τον συγγραφέα. 
Επίσης θα γίνει πρόταση στον συγγραφέα να έρθει από την Λάρισα για να μιλήσει στα μέλη της Λέσχη για το βιβλίο αλλά και να δεχτεί όλες τις ερωτήσεις σας! 
Κάτι που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και με άλλα βιβλία για να σας δώσουμε την ευκαιρία να έρθετε κοντά με τους συγγραφείς των εκδόσεων! 

Η βασική δομή που θα έχει η πρώτη συνάντηση θα είναι η παρακάτω: θα γίνει μια αρχική ενημέρωση για την Λέσχη για τους φίλους που δεν μπόρεσαν να έρθουν την πρώτη φορά, μετά συζήτηση για το «Πρόσωπο με πρόσωπο», ανταλλαγή απόψεων από όσους το έχουν διαβάσει αλλά και με τον συγγραφέα. 
Μετά θα ακολουθήσει η δημιουργική γραφή. Όσοι φίλοι γράφουν κάποιο κείμενο για τα Βραβεία Larry Niven, ή για το περιοδικό μας ή για τη Θύελλα στον Χρόνο μπορούν να τα φέρουν να τα συζητήσουμε όλοι μαζί! 
Και η βραδιά μπορεί να κλείσει με ένα δρώμενο, Επιστημονική φαντασία και μπύρα. Απαγγελία μικρών κειμένων ή ποιημάτων επιστημονικής φαντασίας με συνοδεία μπύρας, που ανοίγει τους ορίζοντες του μυαλού για να απλωθούμε μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος!
Σαν έκπληξη της βραδιάς οι 15 πρώτοι που θα έρθουν θα πάρουν δώρο και ένα τεύχος του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές! Τιμάμε πάντοτε όλους τους φίλους που ασχολούνται και στηρίζουν την λογοτεχνία του φανταστικού και θα συνεχίσουμε να τους τιμάμε με όποιον τρόπο μπορούμε!
Και μετά θα κλείσουμε πάλι ραντεβού για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για την δεύτερη συνάντηση!



«Πρόσωπο με πρόσωπο»
του Κωνσταντίνου Β. Λιάπτσιου

Σελίδες: 176
Διαστάσεις: 21x14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 12 Ευρώ
Κατηγορία: Τρόμος, λογοτεχνία του φανταστικού

Πουθενά δεν μπορούσε να διηγηθεί την ιστορία του. Τουλάχιστο, χωρίς να τον περάσουν για τρελό. Μα πως είναι δυνατόν, να αποφύγει κάποιος τη μοίρα του;
Κι όμως, στον Νταίηβιντ Φόστερ, συνέβησαν πράγματα που κανείς άνθρωπος δεν έχει ζήσει. Στην πραγματικότητα, θα εύχεται να μην τα ζήσει ποτέ.
Το μόνο του λάθος ήταν ότι γεννήθηκε, κι αυτό έπρεπε να το πληρώσει τώρα, με τη… ζωή του.
Ο απόκοσμος διώκτης του είναι αδίστακτος, προκαλώντας ανατριχιαστικές σκηνές και τρομερή αγωνία με απρόβλεπτο τέλος.

Ο Κώστας Λιάπτσιος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1971. Είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος θερμικών και ψυκτικών εγκαταστάσεων. Ανήσυχος από μικρός, στον ελεύθερο χρόνο του πάντα έγραφε, κυρίως ποιήματα. Τα τελευταία χρόνια δοκίμασε την τύχη του στο δοκίμιο και το μυθιστόρημα.
Έργα του έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Δελφοί 2009), (ποίημα) και International Art Society (Interartia 2010), (ποίημα), καθώς και το δοκίμιο με τίτλο «Η Σκέψη,» που απέσπασε το 2ο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ποιητών (World Poets Society) από το 2008. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα, εκεί όπου γεννήθηκε, αγάπησε και δημιούργησε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Επιλεγμένα έργα του:
ΟΝΕΙΡΑ (ποιητική συλλογή), υπό έκδοση.
Η ΣΚΕΨΗ (δοκίμιο), υπό έκδοση.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ( ποιητική συλλογή), υπό έκδοση.
Η ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ ΚΙ Ο ΑΓΡΙΟΣ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΣ (χιουμοριστική ποιητική συλλογή), υπό έκδοση.