Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΜΕ ΤΗΝ Ιωάννα Καλεμίδου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές

 
ΜΕ ΤΗΝ Ιωάννα Καλεμίδου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές









Αγαπητή κυρία Καλεμίδου, καλημέρα σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Η ζωντανή βιβλιοθήκη». Πιστεύετε ότι έχει μια θεματική που μπορεί να συγκινήσει τους αναγνώστες;

Κάθε βιβλίο, κάθε ιστορία, κάθε παραμύθι που απευθύνεται σε αθώες και εύθραυστες ψυχές, μπορεί να συγκινήσει τον οποιοδήποτε. Έτσι και με τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη, πολλοί θα ταυτιστούν κι άλλοι τόσοι θα θυμηθούν πολλά πράγματα και αξίες της ζωής. Πολλά από αυτά κάποιοι τα ξεχνάμε μεγαλώνοντας αφήνοντάς τα να υπάρχουν κάπου μέσα μας και κάποιοι προσπαθούμε να μην τα ξεχάσουμε ποτέ. 






Κάντε παράθεση ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας για να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος το στυλ γραφής σας.
Αυτό το βράδυ, είχαν φτάσει πια στις τελευταίες σελίδες του μεγάλου βιβλίου.
Σκεπασμένοι με μια μικρή ριγέ κουβερτούλα, γυρνούσαν μία μία τη σελίδα κι οι εικόνες τους είχαν συνεπάρει για τα καλά. Στην τελευταία φαινόταν η γέννηση ενός άστρου.
-Γιατί έγινε έτσι; Γιατί γεννιούνται συνέχεια τόσα αστέρια μαμά; Ρώτησε με θαυμασμό, αλλά και λύπη που τελείωσε αυτό το υπέροχο βιβλίο ο Πάνος.
-Όσο φτιάχνει κι άλλους αγγέλους ο Θεούλης, χρειάζονται περισσότερα σπιτάκια για να μένουν. Για αυτό.




Έχετε κάποιες συγκεκριμένες τελετουργίες ή συνήθειες όταν γράφετε που σας βοηθάνε να μπείτε σε δημιουργική διάθεση; 
Μου αρέσει να κάθομαι κάπου ζεστά και άνετα, να μην υπάρχει έντονο διάχυτο φως στο δωμάτιο και συχνά ανάβω αρωματικά κεριά. Ενίοτε ο ήχος μιας απαλής μουσικής, με βοηθάει να κάνω πιο όμορφα και μεγάλα νοητικά ταξίδια.






Πως δημιουργείτε τους χαρακτήρες σας; Σας εμπνέουν αληθινοί άνθρωποι ή είναι απλά δημιουργήματα της φαντασίας σας; 
Με εμπνέει η ομορφιά που κρύβεται μέσα στον κάθε ένα άνθρωπο και στο κάθε ζώο. Η ομορφιά που συναντώ στη φύση και όλα αυτά που θαυμάζω ως αρετές και αξίες. Κάτι μικρό που θα ζήσω ή θα αντικρύσω στο δρόμο, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια μικρή ή μεγάλη ιστορία. 



Έχετε σχεδιάσει από πριν μεθοδικά την ιστορία σας ή προτιμάτε να την αφήνετε να εξελίσσετε καθώς γράφετε;
Είναι ένα κράμα αυτών των δύο. Έχω στο μυαλό μου συνήθως κάτι, το οποίο μπορεί να με πάει και σε πολύ διαφορετικά μονοπάτια απο όσα θα μπορούσα αρχικά να φανταστώ. Οι ιστορίες έχουν ζωή κι έτσι κανείς δεν ξέρει πώς εξελίσσονται ή ακόμα και πώς ανατρέπονται στην πορεία.




Ποια είναι αυτό που θεωρείτε ως μεγαλύτερη επιβράβευση με το να είστε εκδομένος συγγραφέας;
Η χαρά του να μοιράζομαι όλα όσα κρίβω στο μυαλό και την ψυχή, παίρνοντας μαζί μου στα ταξίδια αυτά και όσους περισσότερους μικρούς ή μεγάλους φίλους γίνεται.



Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Περιμένουμε να σας δούμε στο επόμενο κεντρικό φεστιβάλ των εκδόσεων μας στην Αθήνα, το Λογοτεχνικό φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, για να παρουσιάσετε στους φίλους αναγνώστες τη δουλειά σας και επίσης και στα περιφερειακά φεστιβάλ που κάνουμε στην Κύπρο και σε διάφορες Ελληνικές πόλεις, άμα μπορέσετε!
 Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Τους ευχαριστώ προσωπικά για τη στήριξη σε όλους εμάς τους νέους συγγραφείς, αλλά και τους παλαιότερους στο χώρο και φυσικά τη στήριξη που δίνουν σε εσάς και εσείς μας την επιστρέφετε πίσω πολλαπλασιασμένη και απλόχερα. Εύχομαι να έχω την τιμή και την χαρά, να κάνουμε μαζί πολλά πολλά ταξίδια στον χώρο του παραμυθιού και της συγγραφής σε ευρύτερο πλαίσιο.




Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε άμεσα από το online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας






Τα βιβλία μας και το περιοδικό μας κυκλοφορούν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Ελλάδα
Βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ΗΜΙΝ, Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679
Τηλέφωνο: 2103802542
Κεντρικό σημείο διανομής και πώλησης στην Κύπρο
Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740