Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Η Κυνηγός της ερήμου, Μάριος Μητσόπουλος - Δελτίο τύπου και συνέντευξη

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κυνηγός της ερήμου του  Μάριου Μητσόπουλου

Σελίδες: 90
Διαστάσεις: 21x14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 10  ευρώ
Κατηγορία:  Λογοτεχνία του φανταστικού, ηρωική φαντασία
ISBN: 978-960-607-299-4





 … Είχε αφήσει την Αλ Ουλά πίσω της. Ο ήλιος της ερήμου την έκανε να κοχλάζει και να μοιάζει σαν ένα όνειρο που προσπαθεί να ξεφύγει μέσα από τις αναθυμιάσεις του ονείρου. Ήταν ευχαριστημένη με την έκβαση της αποστολής της και με την ψυχραιμία που είχε επιδείξει…
Στις ερήμους της ανατολής, σε έναν κόσμο που προσπαθεί να αναρρώσει από τη μανία των ανθρώπων, γεννιέται ο θρύλος μιας πολεμίστριας. 
Εκεί που οι εφιάλτες του μυαλού δίνουν τη θέση τους στους δαίμονες του μύθου, ένα απλό κορίτσι καταδιώκει το κακό, με όπλο την ατσαλένια θέληση και τις εξαιρετικές της ικανότητες. 

Ο Μάριος Μητσόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα, όπου σπούδασε Βιολογία. Από μικρός έκανε κάποιες απόπειρες να ασχοληθεί με τη συγγραφή ιστοριών φαντασίας. Ευτυχώς που οι πρώτες εκείνες προσπάθειες δεν είδαν το φως της μέρας. Γράφει και ασχολείται εντατικά με τη λογοτεχνία από το 2012, ενώ τον ελεύθερο του χρόνο τον αφιερώνει  στη μουσική και τα βιντεοπαιχνίδια. Τον τελευταίο καιρό επιμελείται το ψηφιακό, ερασιτεχνικό περιοδικό Ονειροβασίες ενώ συμμετέχει, όσο μπορεί, και στην έκδοση του fanzine Αλλόκοσμες Ιστορίες με αρχισυντάκτη τον Θανάση Παπαγεωργίου. Μπορεί να τον συναντήσει κανείς στο goodreads.com, όπου υπάρχει και μία λίστα με τις δουλειές του μέχρι τώρα. 
Email επικοινωνίας: oneirovasies@yahoo.com
 
Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!
Κεντρική διάθεση για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές:
Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα
2410-236110
universepaths@yahoo.com
 
Xονδρέμπορας για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619
Προτεινόμενο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο:
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο!
https://www.universepaths.com/bivliopoleio


Κεντρικά σημεία διανομής των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
https://www.universepaths.com/bivliopoleio
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619
Λευκωσία:
1. Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740
2. Parga,
Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011
3. Parga,
Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914
Λάρνακα:
Parga,
Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090
Πάφος:
Parga,
Αθηνών 8, τηλ. 26811130

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
http://www.universepaths.com/
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
universepaths@yahoo.com 









Η πόλη του ουρανού και τα νομίσματα
ΜΕ ΤΟΝ Μάριο Μητσόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές




Αγαπητέ κύριε Μητσόπουλε, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Η Κυνηγός της ερήμου». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;  


Απάντηση

Καλησπέρα σας. Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορούν πολλά βιβλία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα το επίπεδο συνεχώς ανεβαίνει και πολλοί συγγραφείς βάζουν τα δυνατά τους και βγάζουν διαμαντάκια. Μέσα σε αυτή τη θάλασσα επιλογών λοιπόν, προσπάθησα να κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα για να ικανοποιήσω τον αναγνώστη. Σύντομα διηγήματα με έμφαση στη δράση και κάποια ερωτήματα για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Το βιβλίο μου με έναν όχι και τόσο μεγάλο αριθμό σελίδων νομίζω ότι είναι ένας θελκτικός σύντροφος για μια δυο ώρες ξεγνοιασιάς. Βέβαια, από τον σχεδιασμό μέχρι το αποτέλεσμα είναι μακρύς ο δρόμος και τον τελικό λόγο για το αν τα κατάφερα, την έχει εν τέλει το αναγνωστικό κοινό που δεν μπορείς να το ξεγελάσεις. 




Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 

Απάντηση

Η Γιουσούρ σηκώθηκε γρήγορα και κοίταξε καλά τριγύρω. Το τέρας είχε μυριστεί αίμα και είχε γίνει πιο απρόσεκτο. Ένιωθε μερικά απατηλά βήματα τώρα, μια βαριά ανάσα που σαν αερικό πλανιόταν στην ατμόσφαιρα. Άρπαξε το τόξο και πήρε μια βαθιά ανάσα. Μέτρησε αργά και συγκεντρώθηκε. Άφησε το βέλος να φύγει και εκείνο ακούστηκε να καρφώνεται σε σάρκα. Ένα παραπάτημα πρόδωσε το τέρας και ο Ανκάρ πέταξε δυο μαχαίρια που είχε ζωσμένα πάνω του. Ένας πίδακας από μαύρο αίμα πότισε για μια στιγμή την ομίχλη. Ο εχθρός τραβήχτηκε πίσω, μέσα στις ομίχλες και τώρα κινούταν ακόμη πιο γρήγορα. Δεν τον ένοιαζε να κρύψει την παρουσία του, μόνο να κάνει κομμάτια τις σάρκες αυτών που είχαν τολμήσει να του επιτεθούν. 


Δεν πρόσεξε ένα παιδάκι με σαρίκι που είχε έρθει και είχε σταθεί δίπλα της. Την σκούντησε ευγενικά και της έδειξε την καλύβα των γερόντων. Του τσίμπησε το μάγουλο και κίνησε για να πάει. Τι να είχε προκύψει άραγε που διέκοπτε την στάσιμη εκείνη κατάσταση; Παραμέρισε την κουρτίνα που είχε το κτίριο για πόρτα και μπήκε μέσα. Ποτέ δεν της άρεσε εκείνος ο χώρος. Όλοι οι σοφοί κάθονταν πάνω σε παλιά χαλιά και μαξιλάρες και κάπνιζαν ναργιλέδες με όπιο. Τάχα τους έκανε να ανοίγουν το μυαλό, να φτάνουν άλλες καταστάσεις ύπαρξης και κατανόησης, αλλά ήξερε ότι απλώς τους μαστούρωνε. Όσο εκείνη και οι άλλοι κυνηγοί ήταν έξω και πολεμούσαν, οι γέροντες βρίσκονταν κλεισμένοι μέσα στα σκοτάδια. Δεν μπορούσε να το αρνηθεί. οι αποφάσεις που έπαιρναν ήταν συνήθως λογικές και προς όφελος του τόπου, αλλά θα προτιμούσε να είναι λίγο πιο ενεργοί και δραστήριοι. 



Η ηρωική φαντασία είναι ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος γεμάτο μύθους και παραδόσεις. Από που πηγάζει το ενδιαφέρον σας για το είδος; 


Απάντηση

Αν ξεκινήσω από πολλά χρόνια πίσω, θα μπορούσα να πω από τα ασπρόμαυρα κόμικς Κόναν που διάβασα ετεροχρονισμένα σε σχέση με την πραγματική εποχή που κυκλοφόρησαν. Να είναι καλά δυο τρεις τυχερές σακούλες που έκρυβαν μέσα αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς. Το ένα έφερε το άλλο και ακολούθησαν κάποια βιβλία του Βαρβάρου, του Αιώνιου Πρόμαχου και του Σόλομον Κέιν. Αυτό που με τράβηξε στο είδος ήταν ότι υπάρχει μια αυθεντικότητα σε αυτό. Οι ιστορίες είναι απλές και συχνά αφελείς, αλλά πολλοί εκπρόσωποι του είδους είχαν πένα ξυράφι και δεν χρειάστηκε να καταφύγουν σε φτηνά κόλπα για να προσελκύσουν τον κόσμο. Ακόμη και στην σημερινή εποχή τα παιδιά μεγαλώνουν με παραμύθια, μύθους από την πλούσια μυθολογία μας και διάφορες παραδοσιακές αφηγήσεις των γιαγιάδων. Η ηρωική φαντασία δεν είναι και κάτι τόσο μακρινό εν τέλει σε σχέση με αυτά. Για όποιον θέλει να συνεχίσει να ονειρεύεται, είναι εκεί και προσφέρει ένα καταφύγιο, όπως και πολλά άλλα είδη του φανταστικού. Απλώς στην ηρωική φαντασία η ανεμελιά και οι απλοϊκές ιστορίες βοηθούν σε ένα πιο ξεκούραστο διάβασμα. Εξάλλου δεν έχουμε όλοι την ίδια όρεξη συνεχώς και δεν είναι όλα τα αναγνώσματα για όλες τις ώρες. Όπως και άλλα βιβλία, έχουν και αυτά την αξία και το ενδιαφέρον τους.  


Ποιοι σύγχρονοι συγγραφείς ηρωικής φαντασίας σας αρέσουν περισσότερο και γιατί;  

Απάντηση

Θα ξεκινήσω κάνοντας μια αναφορά στον D.M. Ritzlin. Έχει γράψει ο ίδιος ενδιαφέρουσες ιστορίες, αλλά με τον εκδοτικό του D.M.R. αποτελεί μια σύγχρονη κοιτίδα ηρωικής φαντασίας. Φιλοξενεί τόσο νέους συγγραφείς, αλλά επανεκδίδει και παλιές ιστορίες που φτάνουν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, και που δεν θα είχαμε αλλιώς την ευκαιρία να βρούμε και να διαβάσουμε εύκολα. Νέο δεν τον λες, αλλά μου αρέσει επίσης πολύ ο κύριος Μαστακούρης. Αν αφήσουμε στην άκρη το, μυθικών διαστάσεων, μεταφραστικό του έργο, έχει προσφέρει και μερικές καλές ιστορίες βασισμένες στη μυθολογία των Βίκινγκς και όχι μόνο. Από εκεί και πέρα, η κα. Μαντά Ειρήνη μας έχει χαρίσει το τρομερό βιβλίο «Το Δάσος με τα Πέπλα», ενώ κάποια χρόνια πριν μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στην ελληνική σοδειά ήταν το «Ηλιοβασίλεμα στην Ατλαντίδα» του κου Μάριου Κουτσούκου. 

Θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε το βιβλίο σαν κάτι ενδιάμεσο με ηρωική φαντασία και post apocalyptic; 

Απάντηση

Ο χαρακτηρισμός σας είναι απολύτως ακριβής και σωστός. Ένα τέτοιο αμάλγαμα προσπάθησα να δημιουργήσω, βάζοντας στο κέντρο μια ισχυρή θηλυκή χαρακτήρα που ζει στην Αραβία. Εν τέλει, νομίζω ότι το post apocalyptic στοιχείο είναι μετριασμένο και βοηθά περισσότερο στο να έχει ο κόσμος ένα παρελθόν και μια νέα αφετηρία. Αυτό που επικρατεί είναι το στοιχείο της ηρωικής φαντασίας και η μικρή συμμετοχή της τεχνολογίας στην εξέλιξη ενός ερειπωμένου κόσμου πια. 




Τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος άλλαξε με τρόπο που δεν περιμέναμε με πανδημίες και πολέμους δημιουργώντας ένα σκοτεινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Πιστεύεται ότι η λογοτεχνία του φανταστικού σαν λογοτεχνική δύναμη ανατροπής μπορεί να δώσει διέξοδο στα όνειρα των ανθρώπων; Εσείς πως βιώνετε όλες αυτές τις καταστάσεις;

Απάντηση

Λόγω πρότερων συνεργασιών μας μου έχετε κάνει ξανά αυτή την ερώτηση. Το δυστυχές είναι ότι παραμένει επίκαιρη και κάθε φορά όλο και κάτι αρνητικό ξεπετιέται στο παγκόσμιο στερέωμα. Ύστερα από μια πανδημία και μια τραγική ανθρωπιστική κρίση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ροντέο στις τιμές βασικών ειδών για την επιβίωση, με συγκεχυμένες πληροφορίες για εξάπλωση ηπατίτιδας σε παιδιά και για νέες εξάρσεις της πανδημίας στην Κίνα (όπου παίρνονται μέτρα που αγγίζουν βιβλία όπως το 1984). Είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον και λυπάμαι που όλη αυτή η ανθρώπινη πρόοδος δεν αναλώνεται μονάχα σε καλούς σκοπούς. 
Εδώ που καταλήξαμε η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φτάσει να έχει και διδακτικό νόημα. Σίγουρα η ανάγνωση αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία που σε ταξιδεύει, αλλά οι δυστοπίες των βιβλίων σιγά σιγά αποκτούν ζωή. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε. 
Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται και η δυστυχία είναι η νέα σταθερά ύπαρξης πολλών ανθρώπων. Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα, αλλά μέσα από διαδικασίες όπως η ανάγνωση μπορεί να προκύψουν λύσεις που δεν περιμέναμε. Και αν όχι σε συλλογικό επίπεδο, σε προσωπικό σίγουρα. 







Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το βιβλίο σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 

Απάντηση

Ένα ευχαριστώ σε εσάς και σε όλο τον κόσμο που κάνει τον κόπο και ασχολείται με τις δουλειές μου στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Το εκτιμώ αφάνταστα.