Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Κυκλοφόρησαν οι καινούργιες ανθολογίες Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας και Epic, Θρύλοι της φαντασίας - Δελτίο τύπου και συνεντεύξεις των συγγραφέων

  Κυκλοφόρησαν οι καινούργιες ανθολογίες Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας και Epic, Θρύλοι της φαντασίας - Δελτίο τύπου και συνεντεύξεις των συγγραφέων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας 

Σελίδες: 128
Διαστάσεις: 21x14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 11  ευρώ
Κατηγορία:  Λογοτεχνία του φανταστικού, λογοτεχνία τρόμου, λογοτεχνία βιολογικού τρόμου, πανδημία
ISBN: 978-960-607-288-8






 Έχετε ζήσει το lockdown σαν ένα σκοτεινό ή έναν ονειρικό εφιάλτη; Ένας άνθρωπος παγιδευμένος μέσα στον χώρο ενός σπιτιού με τις σκιές να ζωντανεύουν σε κάθε βήμα σας; Όνειρα, έρωτες, επιθυμίες, κατάρες, πόθοι να κρύβονται στους τοίχους, στις γωνίες, στα σκοτεινά δωμάτια, στην ηχώ του σκοταδιού, στην εικόνα των άδειων δρόμων; Έχετε ζήσει τον ζωντανό εφιάλτη της απομόνωσης; 
Τότε αυτή είναι η σωστή ανθολογία για εσάς!

Περιεχόμενα

Γαλάζιες στιγμές, Ισαβέλλα Πρίτσα   011
Ο βωμός, Βασιλική Δραγούνη   018
Πειρατές του Ψεύδους, Νικόλαος Παναγιωτίδης   025
Είμαι επιτελούς ελεύθερος στη φυλακή σας,
Νικόλαος Παναγιωτίδης   031
Χίλια Κομμάτια, Νικόλαος Παναγιωτίδης   037
Δρόμοι μοναξιάς, Νικόλαος Παναγιωτίδης   042
Ο Γητευτής Των Ταξιδιών, Νικόλαος Παναγιωτίδης   048
Κάτω από την Πορφυρή Σκιά, Παύλος Καπασάκης   054
Eternal lockdown, Στέλλα Μπελέση, Αλέξανδρος Κατσιαμάκας   076
Ο εχθρός μου, Μάουρα Ρομπέσκου   087
Ζωντανός στην πανδημία, Βιωματικό διήγημα,
Ντίνος Τανίτης   096
 



Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Κεντρική διάθεση για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές:
Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα
2410-236110
universepaths@yahoo.com
 

Xονδρέμπορας για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619


Προτεινόμενο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο:
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο!
https://www.universepaths.com/bivliopoleio



Κεντρικά σημεία διανομής των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
https://www.universepaths.com/bivliopoleio
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619
Λευκωσία:
1. Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740
2. Parga,
Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011
3. Parga,
Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914
Λάρνακα:
Parga,
Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090
Πάφος:
Parga,
Αθηνών 8, τηλ. 26811130

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
http://www.universepaths.com/
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
universepaths@yahoo.com 





Αγοράστε το βιβλίο άμεσα από το βιβλιοπωλείο μας, στο παρακάτω link, πληρώστε είτε με αντικαταβολή, είτε με paypall, είτε με κατάθεση στην τράπεζα και θα το παραλάβετε στο σπίτι σας με κούριερ.








Αγοράστε το βιβλίο πακέτο μαζί με την αφίσα του άμεσα από το βιβλιοπωλείο μας, στο παρακάτω link, πληρώστε είτε με αντικαταβολή, είτε με paypall, είτε με κατάθεση στην τράπεζα και θα το παραλάβετε στο σπίτι σας με κούριερ.










Συνεντεύξεις των συγγραφέων 



 Στα χρόνια του Lockdown – Μια ανθολογία φαντασίας και τρόμου
ΜΕ ΤΗΝ Ισαβέλλα Πρίτσα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητή κυρία Ισαβέλλα Πρίτσα, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    

 Κάθε χρόνο κυκλοφορούν τόσα πολλά βιβλία που χάνουμε το μέτρημα, ωστόσο οι ανθολογίες πάντα θα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των αναγνωστών, καθώς είναι ένας τρόπος να γνωρίσουν νέους συγγραφείς, να έρθουν σε  επαφή με την πένα τους και να εξερευνήσουν νεά λογοτεχνικά είδη απλώς και μόνο επειδή έχει γράψει σε αυτά ένας ήδη αγαπημένος τους συγγραφέας.
  Όσον αφορά τη συγκεκριμένη ανθολογία αναφέρεται σε ένα ζήτημα που ανησυχεί τους πάντες. Πρόσφατα βιώσαμε lockdown, καραντίνα, ένας ιό που ακόμα σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους και προφανώς με μια ιστορία θα ξορκίσουμε αυτές τις αναμνήσεις, ή θα εγκληματιστούμε καλύτερα με αυτές. Θα αποδεχτούμε πως ο κορονοϊός πλέον θα είναι πηγή έμπνευσης βιβλίων και μέρος της ζωής μας, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο. Άρα τι πιο επίκαιρο από μια ανθολογία που να αναφέρεται άμεσα σε lockdown?




Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
Δεν ήταν πάντοτε ο κόσμος μου έτσι, ένα μικρό δωμάτιο κι ένα μπάνιο. Δέκα βήματα ολόκληρο το σπίτι. Ένας καναπές, ένα γραφείο κι ένα σπασμένο κρεβάτι. Δεν ήταν έτσι η ζωή. Είναι η ζωή μου όμως τώρα και τη σιχαίνομαι. Δε μπορώ να αλλάξω τον τρόπο που έγιναν τα πράγματα. Τις κονσέρβες μου που λιγοστεύουν. Τη γεννήτρια που σε λίγο καιρό δεν θα δουλεύει πια. Το νερό που στερεύει. Είμαι ένας κόκκος άμμου, σε μια συμπαντική παραλία, που απλώς στάθηκε λιγάκι τυχερός. Αλλά η τύχη του σιγά σιγά τελειώνει. Μέχρι να χαθεί όλη.





Πως βιώσατε εσείς το lockdown; Θα το χαρακτηρίζατε κάτι τρομακτικό και ψυχοφθόρο; 
 Μέσα στο lockdown πέρασα αρκετά μαθήματα στο πανεπιστήμιο, έγραφα και διάβαζα ασταμάτητα, σίγουρα ξόδεψα όλα μου τα χρήματα σε άσκοπες αγορές κι έγινα και δεκτή για ένα μεταπτυχιακό.
  Παρόλα αυτά τότε ήταν που έχασα και τον πατέρα μου. Μέσα στο lockdown πέθανε μια θεία μου από κορονοϊό κι ήταν τόσο ξαφνικό. Νομίζω πως τότε πίστεψα πως όντως θα αλλάξει η ζωή μου. Κι ύστερα από λίγους μήνες ο πατέρας μου πέθανε σχεδόν εντελώς ξαφνικά και πάντα θα ξέρω πως έφταιγε το πόσο φοβόταν να πάει στο νοσοκομείο εξαιτίας των όσων άκουγε στις ειδήσεις. Φοβόταν πως αν πήγαινε στο νοσοκομείο θα πέθαινε από κορονοϊό και τελικά αν πήγαινε λίγο νωρίτερα ίσως ζούσε τώρα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο τραυματικό και τρομακτικό από το να χάσεις κάποιον που αγαπάς τόσο.
  Ο κόσμος άλλαξε με τον κορονοϊό, αλλά άλλαξε εντελώς χωρίς το μπαμπά και τώρα είναι που είναι πιο τρομακτικός και ψυχοφθόρος από ποτέ.
  Αλλά δεν χάνουμε την ελπίδα μας πως θα έρθουν και καλύτερες ημέρες.




Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια εμπειρία σας από το lockdown που θα τη χαρακτηρίζατε το λιγότερο μυστηριώδης; 
   Η πιο μυστηριώδης στιγμή μέσα στο lockdown ήταν όταν για ένα πρότζεκτ φωτογραφίας στο πανεπιστήμιο πήγαινα κρυφά από μέρος σε μέρος για να φωτογραφίσω φίλους μου και βρέθηκα σε ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας να φωτογραφίζω έναν τύπο που είχε καρφωμένα στον τοίχο εξαιρετικά περίεργα αντικείμενα, από αφίσες με πατούσες έως τιγρέ εσώρουχα, που με οδήγησε η πιο ντροπαλή από τις φίλες μου.
  Ανησυχούσα διαρκώς για όλα εκεί και πώς θα δικαιολογούσα μήνυμα για ψώνια στην άλλη άκρη της πόλης και κυκλοφορούσα με μαύρα γυαλιά και διαρκώς αγχωμένη πως θα με πιάσουν.




Στις δύσκολες στιγμές του lockdown η λογοτεχνία σας πρόσφερε μια εστία ελπίδας; 
 
  Πέρα από τις αστείες στιγμές που προαναφέρθηκαν το lockdown ήταν μια εξαιρετικά τραυματική περίοδος για εμένα. Στο τέλος του δεύτερου lockdown πέθανε ο πατέρας μου, τον οποίο αγαπούσα πάρα πολύ.
  Κανείς δεν σε προετοιμάζει για έναν απρόσμενο θάνατο και πραγματικά μόνο μέσα από τη λογοτεχνία κατάφερα να βγω από μια περίοδο βαθιάς θλίψης. Το να γράφει κανείς είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό. Σε βοηθάει να χαθείς μέσα σε εντελώς άλλες συνθήκες από αυτές που ζεις, να πλάσεις έναν κόσμο ακριβώς όπως τον θες ή όπως θα φοβόσουν να αντικρίσεις. Η ανάγνωση πάλι σε ταξιδεύει πολύ πιο ξεκούραστα.
  Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως τις λίγες ημέρες που ο πατέρας μου ήταν στο νοσοκομείο διάβαζα με μανία βιβλία φαντασίας και έγραφα ιστορίες. Προσπαθούσα διαρκώς να ξεφύγω και να ξεχάσω την κατάσταση που ζούσα κι έτσι χανόμουν σε περιπέτειες του Δισκόκοσμου, της Γαιοθάλασσας και σε ιστορίες μου για ξεπεσμένους ιππότες, δολοφονικά βιντεοπαιχνίδια και μάγισσες που μπαίνουν μέσα σε καθρέφτες και βγαίνουν σε άλλους κόσμους. Κι είμαι ευτυχισμένη που το έχω αυτό, έναν τρόπο να ξεφύγω, όταν η ζωή δεν αντέχεται.
 




Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
  Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να πω στους αναγνώστες πως η ζωή είναι πολύ μικρή, αλλά όσο έχουμε βιβλία μπορούμε να τη μεγαλώσουμε, ζώντας μέσα από τις σελίδες τους χιλιάδες ζωές και εκατομύρια περιπέτειες.
  Όπως έχει πει ο Greorge RR Martin : « Ο αναγνώστης ζει χιλιάδες ζωές » κι αυτό πρέπει να θυμόμαστε. Ότι όλα είναι πιθανά κι όλα αλλάζουν, αρκεί να βρούμε την κατάλληλη ιστορία.
  Σας ευχαριστώ και πάλι. Αντίο σας.










Στα χρόνια του Lockdown – Μια ανθολογία φαντασίας και τρόμου
ΜΕ ΤΟΝ Νικόλαο Παναγιωτίδη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές







Αγαπητέ κύριε Νικόλαε Παναγιωτίδη, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    

Απάντηση
Καλημέρα τόσο σε σας, όσο και σε όσους, αλλά και σε όσες θυσιάσουν λίγο χρόνο από την υπερπολύτιμη ζωή τους για να διαβάσουν αυτή την σύντομη συνέντευξη.
Στο ερώτημα σας για ποιο λόγο κάποιος να επιλέξει να διαβάσει την ανθολογία, είναι γιατί πολύ απλά ενδέχεται με τις πιο ήπιες ιστορίες να ταυτιστεί.
Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
Απάντηση
Το απόσπασμα είναι από την ιστορία – Πειρατές του Ψεύδους
   Κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και δεν κατόρθωσα όσο κι αν προσπάθησα να καταλάβω αν φορούσα χειρουργική μάσκα ή όχι. Μάλλον συνέβη αυτό λόγο της συνεχόμενης χρήσης της με την τραγική κατάληξη να έγινε ένα σώμα με τις σάρκες του πρόσωπου! Τρομάζω στην σκέψη και μόνο πως όταν έρθει η καταραμένη στιγμή που θα την αφαιρέσω από πάνω μου, μήπως βρω από κάτω κάτι που δε μου αρέσει, κάτι πιο βρώμικο, κάτι πιο απόκοσμο και αρρωστημένο ως προς την κοινή λογική!

Πως βιώσατε εσείς το lockdown; Θα το χαρακτηρίζατε κάτι τρομακτικό και ψυχοφθόρο; 
Απάντηση
Με καφέ, με τσιγάρο και καλή μουσικούλα, αφού στις παρέες ύψωσαν κολασμένα απαγορευτικά…
Μήτε τρομακτικό, μήτε ψυχοφθόρο θα το χαρακτήριζα για μένα. Πάντα έβρισκα και πάντα θα συνεχίζω να βρίσκω νέους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας σε τέτοιου είδους καταστάσεις



Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια εμπειρία σας από το lockdown που θα τη χαρακτηρίζατε το λιγότερο μυστηριώδης; 
Απάντηση

Καμία! Όλες τους ήταν παρανοϊκά φυσιολογικές!


Στις δύσκολες στιγμές του lockdown η λογοτεχνία σας πρόσφερε μια εστία ελπίδας; 
 
Απάντηση
Φυσικά! Ήταν μια πύλη προς ομορφότερους κόσμους.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Αυτό που θα ήθελα να πως στους αναγνώστες μας είναι να κάνουν υπομονή, οι καλύτερες μέρες πλησιάζουν…










 Στα χρόνια του Lockdown – Μια ανθολογία φαντασίας και τρόμου
ΜΕ ΤΟΝ Ντίνο Τανίτη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές






Αγαπητέ κύριε Ντίνο Τανίτη, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    
Απάντηση
Είναι μια πολύπλευρη καταγραφή της κατάστασης που μόλις βιώσαμε, νιώσαμε για τα καλά και ολόψυχα ευχόμαστε να μη επαναληφτεί, σε τούτον τον αιώνα τουλάχιστον. Επειδή οι άνθρωποι δεν διαφέρουμε τόσο πολύ μεταξύ μας σε συναισθήματα, όλο και κάτι από τον εαυτό του θα βρει ο κάθε αναγνώστης/ρια στις προσωπικές περιγραφές των συγγραφέων που συμμετέχουμε στην ανθολογία.  

Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε.
Απάντηση
....Ως τη μέση του Μάρτη, όλα έγιναν μια απρόβλεπτη, ζοφερή πραγματικότητα για όλο τον κόσμο. Ένα σκοτεινό όνειρο χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, με πολλές εκδοχές ώστε το ένα σενάριο να διαδέχεται το άλλο. Με μια μεγαλύτερη και πιο κακόγουστη επανάληψη του ίδιου σκηνικού, που κρατά από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μέχρι, άγωστο πότε...
Δεν ξέρω αν αυτό που ζούμε είναι σχέδιο μιας συνωμοσίας ή μια κακή συγκυρία των καιρών μας. Σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και να το αντιμετωπίσουμε με μαχητικότητα, καχυποψία και ελπιδοφόρα σκέψη ότι θα το νικήσουμε και θα το αφήσουμε πίσω μας.
Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε σε μια μόνο χώρα – θύμα το project, απαιτούσε να δοκιμαστεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Να τρομοκρατήσει και να κρατήσει όλων των ειδών τις φυλές των ανθρώπων απανταχού της Γης μέσα στο σπίτι. Με το να πεθάνουν κάποιοι σωρηδόν και να εξαναγκαστούνε να υπακούσουν θέλοντας και μη, τις υποδείξεις όλοι οι υπόλοιποι...
Οι εξουσίες βρήκαν τη λύση. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης λένε και ξαναλένε.
Το κλείσιμο είναι μία λύση.
Κι έτσι μπήκε στη ζωή μας σα νέα λέξη το ξενικό lockdown. Για πρώτη φορά την άνοιξη, μια δεύτερη φορά το φθινόπωρο, τρίτη ή περισσότερες τέτοιες επαναλήψεις, ποιός ξέρει πότε. Αφού οι φωστήρες που έχουν κατά τύχη την διακυβέρνηση της χώρας αυτόν τον καιρό, δεν ξέρουν; δεν ψάχνουν; δεν μπορούν; δεν θέλουν; να εφαρμόσουν κάποια άλλη διαφορετική, πιο αποτελεσματική λύση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, που εμφανίζεται όλο και πιο ισχυρός αντί να εξασθενεί φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου....

Πως βιώσατε εσείς το lockdown; Θα το χαρακτηρίζατε κάτι τρομακτικό και ψυχοφθόρο;
Απάντηση
Ψυχοφθόρο ήταν σίγουρα, δεν είχα ζήσει κάτι ανάλογο για πολλά χρόνια. Τέτοιο κλίμα αγωνίας και τρόμου θυμάμαι κάπου στο 1986, όταν έγινε μια πυρηνική διαρροή στο Τσερνομπίλ και ο κόσμος περίμενε να φτάσουν και στη χώρα μας οι επιπτώσεις της. Πολύ λιγότερο τρομακτικό βέβαια τότε, που δεν έλλειψαν πάντως οι τρομολάγνοι των εφημερίδων, που εδώ και τώρα έχουνε ξεσαλώσει κυριολεκτικά, με υπερωρίες μέσα από τα πάντα πρόθυμα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Όσο ασχολείται όμως κάποιος/α με κάτι δικό του, τους αψηφά όπως πρέπει.
Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια εμπειρία σας από το lockdown που θα τη χαρακτηρίζατε το λιγότερο μυστηριώδης;
Απάντηση
Ενώ έχω οργανώσει έτσι τη ζωή μου ώστε να περνώ ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο της αναμονής των μακρών lockdown στο σπίτι – γραφείο – γυμναστήριο μου, με την πολύτιμη αρωγή του διαδικτύου και της online σύνδεσης για την απαραίτητη επικοινωνία με τον έξω κόσμο, κάποια πράγματα δεν έχουν υποκατάστατο. Μια βόλτα με κάποιους γνωστούς, μερικές χαρούμενες αναμνήσεις, κάποια φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον, μια αγκαλιά σ' ένα αγαπημένο πρόσωπο, ένα ηλιοβασίλεμα στην γαλήνη μιας έρημης ακροθαλασσιάς, το άρωμα ενός λουλουδιού μέσα στην άνοιξη, το φύσημα του αέρα στον ανοιχτό ορίζοντα. Με ωθούν να σπάσω κανόνες και απαγορεύσεις...
Και μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες, οικονομικές, αρρώστιες, (πόλεμος κι ακρίβεια τις τελευταίες εβδομάδες) και τόσες άλλες, πάντα κάτι μέσα μου με καθοδηγεί να βρίσκω την ευκαιρία να ανακαλύψω τη δύναμη που μπορεί να έχω για να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις. Γιατί η ζωή ακόμη και με τα τόσα προβλήματα της είναι πολύτιμο δώρο!

Στις δύσκολες στιγμές του lockdown η λογοτεχνία σας πρόσφερε μια εστία ελπίδας;
Απάντηση
Είτε ως αναγνώστης, είτε ως συγγραφέας, το διάβασμα, η περισυλλογή και το γράψιμο κάτι καινούριου που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, είναι πάντα μια καλή δόση ελπίδας. Και ισχυρό αντίδοτο για όσα θέλουν να μας φέρουν κάποιοι....

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;
Απάντηση
Κι εγώ θάθελα πολύ να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί από κοντά ζωντανά σε κάποια ενδιαφέρουσα & πολυπληθή εκδήλωση, όπως γινόταν προ κορονοιού που μας ανέτρεψε το πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι να γίνει αυτό, σας προσκαλώ να γνωρίσετε το νέο μου website που έφτιαξα μοναχός,
https://ntinostanitis.wixsite.com/ntinostanitis
από όπου μπορούμε να είμαστε σε επαφή όπου κι αν βρίσκεστε, να βρείτε ότι  χρειάζεστε να ξέρετε για μένα και τα ως τώρα έργα μου, να μαθαίνετε τα νεώτερα μου και να επικοινωνείτε μαζί μου για ότι θέλετε. Εξερευνήστε το, αξίζει...
Να φροντίζετε τον εαυτό σας, να ψάχνετε για στιγμές ευτυχίας, να είστε όλο και καλύτερα!










 Στα χρόνια του Lockdown – Μια ανθολογία φαντασίας και τρόμου
ΜΕ ΤΟΝ Παύλο Καπασάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές





Αγαπητέ κύριε Παύλε Καπασάκη, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    
Καλημέρα σας,
Η συγκεκριμένη ανθολογία είναι εμπνευσμένη από μια κατάσταση δυστοπίας που βίωσε ολόκληρος ο πλανήτης και η οποία δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Ο αναγνώστης θα ταυτιστεί τουλάχιστον με έναν από τους ήρωες των ιστοριών της ανθολογίας σε επίπεδο σκέψεων και συναισθημάτων δεδομένου ότι έζησε μια παρόμοια κατάσταση πρόσφατα και ο ίδιος.


Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε.
 
Για δώδεκα ολόκληρες ημέρες δεν θα μπορούσε να δει την αγαπημένη του Ελιάννα…
Εκείνη την στιγμή ο νους του πήγε στο σχοινί που είχε κρυμμένο στην κάμαρα του, στον πρώτο όροφο της Σχολής. Πολλές φορές στο παρελθόν, το είχε σκάσει από το παράθυρο για να την συναντήσει κρυφά κατά τη διάρκεια της νύχτας στο αρχοντικό της οικογένειας της, στην Υψηλή Συνοικία, στα νότια του Έλβανμπριτζ. Υπήρξαν, μάλιστα, δύο φορές που είχε κινδυνεύσει να τον ανακαλύψουν αλλά από καθαρή τύχη είχε γλιτώσει. Τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα αυτή την φορά. Οι δρόμοι θα ήταν επικίνδυνοι. Εκτός από την Πορφυρή Σκιά, θα υπήρχαν φρουροί παντού με εντολή να σκοτώσουν όποιον έβλεπαν να κινείται παράνομα. Θα ήταν σίγουρα παράτολμη μια τέτοια απόπειρα.
Ίσως να προκαλούσε την ίδια του την τύχη αν δοκίμαζε κάτι τέτοιο τώρα…
Οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να ήταν το τελευταίο του…


Πως βιώσατε εσείς το lockdown; Θα το χαρακτηρίζατε κάτι τρομακτικό και ψυχοφθόρο; 
Θα μιλήσω για το πρώτο λοκντάουν την άνοιξη του 2020. Δεν μπορώ να πω ότι το βίωσα σαν τρομακτική εμπειρία. Περισσότερο θα έλεγα ότι ήταν κάτι το πρωτόγνωρο ενώ μετά από 3- 4 εβδομάδες άρχισε να γίνεται κουραστικό και ίσως ψυχοφθόρο δεδομένου ότι, λόγω της κατάστασης, αναγκάστηκα να αναβάλλω και τον γάμο μου τριάντα ημέρες πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία. Το μόνο θετικό ήταν ότι υπήρχε άπλετος χρόνος για διάβασμα, αυτό τουλάχιστον το ευχαριστήθηκα (γέλια).


Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια εμπειρία σας από το lockdown που θα τη χαρακτηρίζατε το λιγότερο μυστηριώδη; 
Νομίζω ότι όλη αυτή η κατάσταση που βιώσαμε ήταν μυστηριώδης δεδομένου ότι το άγνωστο περιβάλλεται πάντα από μυστήριο.


Στις δύσκολες στιγμές του lockdown η λογοτεχνία σας πρόσφερε μια εστία ελπίδας; 
Ναι φυσικά. Η λογοτεχνία πάντα προσφέρει ελπίδα, εκτός όλων των άλλων.


Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Εγώ σας ευχαριστώ για την συνέντευξη και ελπίζω να τα πούμε σύντομα και διά ζώσης.
Στους αναγνώστες θα έλεγα να συνεχίσουν να διαβάζουν, όποιο κι αν είναι το αγαπημένο τους λογοτεχνικό είδος. Να μην αφήσουν για κανέναν λόγο αυτή την συνήθεια που τους ευχαριστεί. Ακόμη και όταν νιώθουν πίεση από τις υποχρεώσεις και το άγχος της σύγχρονης ζωής να βρίσκουν πάντα λίγο χρόνο για διάβασμα, έστω και περιορισμένο. Ακόμη και το λίγο είναι προτιμότερο από το καθόλου.
Όπως είναι γνωστό, διαβάζοντας λογοτεχνία ζεις περισσότερες από μία ζωές.












Στα χρόνια του Lockdown – Μια ανθολογία φαντασίας και τρόμου
ΜΕ ΤΗ Βασιλική Δραγούνη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητή κυρία Βασιλική Δραγούνη, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    
Απάντηση
Καλημέρα σας. Σε μια εποχή που τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει τόσες πολλές απώλειες στον πραγματικό κόσμο, όλες οι ιστορίες της Ανθολογίας αναπόφευκτα σχηματίζουν θραύσματα μιας επιδημικής αποκάλυψης και προσφέρουν εμπειρίες με τις οποίες πολλοί από εμάς μπορούμε να σχετιστούμε σε κάποιο επίπεδο. Είναι οι ιστορίες απομονωμένων πολιτών καθώς αντιμετωπίζουν τους πιο σκοτεινούς φόβους τους, σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν από ένα ολοένα και πιο θανατηφόρο ξέσπασμα.
Πιστεύω ότι κάποιος θα πρέπει να την επιλέξει για να τη διαβάσει γιατί το σασπένς, το νουάρ και ο τρόμος είναι εξαιρετικά ανακουφιστικά σε τέτοιες εποχές. Παρέχουν ένα είδος συναισθηματικής διατροφής λόγω του ίδιου του σκότους τους. Το διαμορφωμένο και φανταστικό σκοτάδι στη μυθοπλασία, σε μια συνεκτική αφήγηση και σε μια αναγνωρίσιμη μορφή, παρέχει στον αναγνώστη την απαραίτητη κάθαρση.


Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
Απάντηση
«Το σπίτι ήταν δικό της τώρα. Σταδιακά το έκανε δικό της. Λίγοι ήταν εκείνοι που παρατήρησαν τη νέα ελαφρότητα της ατμόσφαιρας καθώς, στην ηλικία των πενήντα, δεν είχε φίλους. Ήταν πάντως μια ανακούφιση να είναι μόνη της στο σπίτι επιτέλους, χωρίς να χρειάζεται να προσποιείται θλίψη ή βεβιασμένα χαμόγελα. Χαμογελούσε, τραγουδούσε, γελούσε δυνατά καθώς έβαφε, καθάριζε και κρεμούσε καινούργιες κουρτίνες. Μερικές μέρες χρειαζόταν όλη της την αυτοπειθαρχία για να μην φωνάξει από χαρά. Αλλά, σκεφτόταν, έπρεπε να προσέχει. Δεν έπρεπε κανείς να καταλάβει.»
Από το διήγημα «Ο βωμός»

Πως βιώσατε εσείς το lockdown; Θα το χαρακτηρίζατε κάτι τρομακτικό και ψυχοφθόρο; 
Απάντηση
Συνειδητοποίησα ότι ήμουν σαν εκείνους τους ανθρώπους στις αποκαλυπτικές ταινίες που βρίσκονται απροετοίμαστοι μπροστά στο χάος. Αν και είμαι λάτρης του τρόμου και της επιστημονικής φαντασίας, της μοναδικής λογοτεχνίας που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, εντούτοις ήμουν τόσο απασχολημένη με την καθημερινότητα, ώστε δεν τολμούσα ούτε καν να φανταστώ αυτό που θα συνέβαινε. Αυτό που έφερε στην επιφάνεια την εύθραυστη σωματική και ψυχολογική διάσταση του ανθρώπου και υπενθύμισε λίγο πολύ σε όλους μας ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.  Η ζωή μου όπως την ήξερα άλλαξε και οι ανησυχίες μου δεν αφορούσαν πια καθημερινά πράγματα. Παρά το γεγονός όμως ότι οι προτεραιότητές μου επαναπροσδιορίστηκαν, εκ των υστέρων μπορώ να πω πως το lockdown μου προσέφερε την δυνατότητα για αναστοχασμό και δημιουργικό χρόνο. 

Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια εμπειρία σας από το lockdown που θα τη χαρακτηρίζατε το λιγότερο μυστηριώδης; 
Απάντηση
Η εμπειρία που μπορώ να χαρακτηρίσω ως μυστηριώδη είναι η αντίληψή μου για το πέρασμα του χρόνου, η οποία κατέρρευσε στο lockdown, προκαλώντας μια αίσθηση χρονικής στρέβλωσης σχεδόν σαν jet lag. Είναι ενδιαφέρον το ότι, κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν, η εμπειρία του περάσματος του χρόνου είναι συχνά ασυνεπής με το πόσο γρήγορα ή αργά φαινόταν να κυλά ο χρόνος την συγκεκριμένη στιγμή. Κατά τη διάρκεια του lockdown, η έλλειψη χαρακτηριστικών αναμνήσεων από τις καθημερινές και εβδομαδιαίες δραστηριότητες που έδιναν δομή στην αίσθησή μου για το χρόνο έπαψαν να υπάρχουν, κάνοντάς τον να φαίνεται ότι περνά απελπιστικά αργά. Το να μην μπορεί κανείς να σχεδιάσει τις συνήθεις του δραστηριότητες μοιάζει λίγο με το να περπατά στο σκοτάδι με έναν φακό να δείχνει τα πόδια του – μπορεί να εστιάσει μόνο στο άμεσο παρόν, χωρίς να έχει αίσθηση του πού βρίσκεται ή του πού πηγαίνει.

Στις δύσκολες στιγμές του lockdown η λογοτεχνία σας πρόσφερε μια εστία ελπίδας; 
 Απάντηση

Αν και είναι μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας, το lockdown μπορεί να είναι επίσης μια μοναδική κατάσταση, ένα διάλειμμα από τη βιασύνη της καθημερινής ζωής που πιθανότατα δεν θα ξανάρθει ποτέ. Γνωρίζοντας αυτό, προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τον χρόνο μου όσο πιο παραγωγικά γίνεται. Ακόμα και όταν ο κόσμος έξω είναι ένα χάος, η συγγραφή παραμένει μια πράξη ικανοποιητική και επανορθωτική. Η φαντασία παραμένει ένα ιδιωτικό μέρος όπου μπορείς να φτιάξεις κάτι από το τίποτα. Σου δίνει την ικανοποίηση, καθώς παίζεις με τις λέξεις, να ανακαλύπτεις μικροσκοπικές εμπνεύσεις και να διασκεδάζεις σε καθημερινή βάση. Ακόμη και μια πανδημία δεν μπορεί να σου το στερήσει αυτό. Το γράψιμο είναι ένας τρόπος να ασχοληθείς με τον κόσμο με τους δικούς σου όρους και να ξεφύγεις, όσο προσωρινό κι αν είναι αυτό, από τον θόρυβο του κόσμου.


Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου. Θα ήθελα να προσθέσω πως υπάρχουν κάποιοι που βρίσκουν την απομόνωση βαριά και πολύ συναισθηματική, ειδικά αν έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο από τον ιό. Θα μπορούσε να είναι ακόμη νωρίς για την πλήρη επεξεργασία της εμπειρίας, αλλά δεν παύει να είναι μια αντανάκλαση του τι έπρεπε να περάσει ο κόσμος. Μια ζοφερή, συχνά ενοχλητική αντανάκλαση, που θα πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή. 
Κάθε τμήμα του lockdown είναι από μόνο του ένα καλό κομμάτι τρόμου και, στο σύνολό του,  μπορεί κάποιες φορές  να οδηγήσει σε μια τρελή καταθλιπτική βόλτα.. Είναι τα μικρά πράγματα, ωστόσο,  που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Οπότε κοιτάξτε γύρω σας και βρείτε αυτό που θα χαλαρώσει το συντριπτικό σκοτάδι, φίλοι μου, και φροντίστε καλά τον εαυτό σας. 












Στα χρόνια του Lockdown – Μια ανθολογία φαντασίας και τρόμου
ΜΕ ΤΗ Μάουρα Ρομπέσκου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητή κυρία Μάουρα Ρομπέσκου, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    

Απάντηση
Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς.
Η ανθολογία όπως και όλα τα υπόλοιπα βιβλία που κυκλοφορούν είναι τροφή για το μυαλό των αναγνωστών. Ιδιαίτερα μία ανθολογία μπορεί να παρουσιάσει πολλά και διαφορετικά είδη γραφής. Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να βρει πολλά και διαφορετικά παράθυρα στην φαντασία. Πολλές και διαφορετικές πόρτες για τους κόσμους των συγγραφέων. 

Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
Απάντηση
Το απόσπασμα είναι από το διήγημα ‘Ο Εχθρός μου’.
Το inferno έπαιζε στο μυαλό μου ξανά και ξανά. Έχανα την αίσθηση της πραγματικότητας. Δεν ήξερα αν είναι μέρα, αν είναι νύχτα, αν είμαι εγώ ή ο ηθοποιός που έτρεχε να προλάβει να σώσει, να σωθεί. Οι τοίχοι του σπιτιού μου διευρύνονταν. Γίνονταν απειλητικοί δρόμοι. Οι σκιές, εχθροί. 
Κι εγώ έτρεχα, δίχως να τρέχω. Έφτανα σε μέρη που δεν είχα πάει ποτέ. Χανόμουν σε διαδρόμους που δεν υπήρχαν. Κυνηγημένος από εχθρούς που δεν ήταν δικοί μου. Ή ήταν;

Πως βιώσατε εσείς το lockdown; Θα το χαρακτηρίζατε κάτι τρομακτικό και ψυχοφθόρο; 
Απάντηση
Η περίοδος του lockdown, για μένα, ήταν μια πολύ παραγωγική περίοδος. Σε όλη την διάρκειά της έγραφα σαν να μην υπήρχε αύριο. Κανόνισα αρκετά διαδικτυακά μαθήματα δημιουργικής γραφής, σε νομούς μακριά από την Αθήνα, πράγμα που δεν θα μπορούσα να κάνω δια ζώσης. Έστειλα διηγήματα που δημοσιεύτηκαν είτε σε διαδικτυακά περιοδικά είτε σε free e-books.

Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια εμπειρία σας από το lockdown που θα τη χαρακτηρίζατε το λιγότερο μυστηριώδης; 
Απάντηση
Όχι δεν είχα κάποια περίεργη εμπειρία, αν εξαιρέσουμε πως μπήκαμε όλοι πολύ εύκολα σε διάφορες καταστάσεις και καλούπια που αν τα συζητούσαμε νωρίτερα θα είμασταν το λιγότερο αρνητικοί.

Στις δύσκολες στιγμές του lockdown η λογοτεχνία σας πρόσφερε μια εστία ελπίδας;  
Απάντηση
Η λογοτεχνία πάντα προσφέρει ελπίδα στις δύσκολες εποχές. Το βλέπουμε από το παρελθόν και την ιστορία. Στις πιο αντίξοες συνθήκες η λογοτεχνία όπως και οι άλλες μορφές τέχνης ανθούν.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Να διαβάζουν όσο περισσότερο μπορούν. Είναι η όμορφη απάντηση στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και δεν  το περιμέναμε.









 Στα χρόνια του Lockdown – Μια ανθολογία φαντασίας και τρόμου

ΜΕ ΤΗ Στέλλα Μπελέση και τον Αλέξανδρο Κατσιαμάκα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές






Αγαπητή κα Στέλλα Μπελέση και αγαπητέ κε  Αλέξανδρε Κατσιαμάκα καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Lockdown, ανθολογία με ιστορίες τρόμου και φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;

Σ.Μ. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί υπάρχει πλουραλισμός ιδεών και κακό γιατί τα καλά βιβλία ενδέχεται να «χαθούν» ανάμεσα σε κακά και μέτρια. Η ανθολογία «Lockdown, ανθολογία τρόμου και φαντασίας» σίγουρα απεικονίζει γνώριμες καταστάσεις από αυτές που βιώσαμε τα δύο χρόνια της πανδημίας ιδωμένα όμως από πολλές διαφορετικές σκοπιές. Οι συγγραφείς της ανθολογίας μέσω της φαντασίας επιχειρούν να ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο ο καθένας το “lockdown”, αλλά και να προσδώσουν διαστάσεις που, ίσως, δεν έχουν περάσει από το μυαλό του αναγνώστη.


Α.Κ. Πιστεύω ότι μπορεί κανείς να επιλέξει τη συγκεκριμένη ανθολογία, επειδή μέσω της φαντασίας, μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές του και να συγκρίνει δικές του εμπειρίες και σκέψεις με τις αντίστοιχες εμπειρίες και σκέψεις των συγγραφέων.



Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε.

Αγαπώ τη γυναίκα μου. Ήξερα ότι η Μπέτυ θα έκανε πίσω. Είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο. Η Μαρίνα γύρισε. Με την ουρά στα σκέλια. Φοβάμαι όμως. Όταν τελειώσει το Lockdown θα θελήσει να δραπετεύσει από το ανιαρό μας διαμέρισμα. Δε θ’ αφήσω να συμβεί αυτό. Δημιούργησα το τέλειο εικονικό παλάτι για να ζήσουμε μαζί. Για πάντα. Φέρνει το δίσκο με τα μακαρόνια. Της ζητώ  να καθίσει στη διπλανή καρέκλα και να φορέσει το εφεδρικό headset  για να της δείξω κάτι που θέλω να δει. Υπακούει. Την οδηγώ στην εφαρμογή που έφτιαξα. 

«Σου αρέσει αυτό το σπίτι, Μαρίνα; Θα ήθελες να ζήσουμε εκεί;»

«Ωραίο είναι. Εντυπωσιακό».

Δε θέλω ν’ ακούσω κάτι περισσότερο. Πιάνω το εικονικό της χέρι με το δικό μου εικονικό χέρι. Την τραβάω μέσα στο υπέροχο εικονικό μας παλάτι. Κλείνω την τρισδιάστατη πόρτα πίσω μας. Θα μείνουμε εκεί. Σε ένα δικό μας “eternal lockdown”.

«Είναι ωραίο διαμέρισμα». Οι ιδιοκτήτες, ένα μεσήλικο ζευγάρι, εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του lockdown  για τον κορωνοιό. Χρωστούσαν κάποια δάνεια στην Τράπεζα που δούλευε παλιά η σύζυγος. Τα παιδιά τους, φοιτητές, δεν είχαν τα χρήματα να εξοφλήσουν τα δάνεια και το διαμέρισμα βγήκε σε πλειστηριασμό. Πουλήθηκε στον πελάτη μου. Το ενοίκιο είναι λογικό και τα σπίτια προς ενοικίαση στην Αθήνα σπανίζουν όπως ξέρετε». Ο μεσίτης είναι σίγουρος ότι το  ζευγάρι συνταξιούχων που μόλις επαναπατρίσθηκε από τη Γερμανία θα το νοικιάσει.

Το ζευγάρι θέλει να μείνει για λίγο μόνο του στο διαμέρισμα να το σκεφθεί. Ο μεσίτης κατεβαίνει να πάρει καφέ. Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Η Μαρίνα πλήττει. Θέλει παρέα. Ποτέ δεν της ήταν αρκετή η συντροφιά μου. Το ζευγάρι θα μας κάνει παρέα. Είναι περίπου στην ηλικία μας. Το εικονικό μας σπίτι είναι πολύ μεγάλο. Ανοίγω την εικονική πόρτα. Πιάνω πρώτα το δεξί χέρι της γυναίκας και την τραβάω μέσα. Ο άντρας ανοιγοκλείνει τα μάτια του ξαφνιασμένος. Δε μπορεί να καταλάβει τι έχει συμβεί και η γυναίκα του εξαφανίσθηκε μπροστά στα μάτια του. Δε του αφήνω καιρό να σκεφθεί. Ούτε να καλέσει σε βοήθεια. Πιάνω το δεξί του χέρι και τραβώ κι εκείνον στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Τους καλωσορίζω σε μια πραγματικότητα όπου τα πάντα είναι πιθανά και αιώνια. Δε χρειάζεται να βλέπεις επαναλήψεις τηλεοπτικών σειρών, να ξοδεύεις χρόνο σε οικιακές εργασίες ούτε να ιδρώνεις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο για να έχεις ένα υπέροχο σώμα. Τους καλωσορίζω σε ένα συναρπαστικό eternal lockdown όπου δεν υπάρχουν πανδημίες εκτός αν εσύ το επιλέξεις. Θα ζήσουμε για πάντα σ’ αυτόν τον  υπέροχο δημοκρατικό κόσμο. Αυτή την απόφαση πήρα.




Πως βιώσατε εσείς το lockdown; Θα το χαρακτηρίζατε κάτι τρομακτικό και ψυχοφθόρο;

Σ.Μ. Αν και μερικές φορές ένα “lockdown” και μάλιστα παρατεταμένο μπορεί να είναι ψυχοφθόρο, πιστεύω ότι βρήκα τις ισορροπίες μου μεταφέροντας τις περισσότερες δραστηριότητες στο σπίτι μου όπως γυμναστική, delivery  φαγητού κ.λ.π. μια που παραμένω ανεμβολίαστη και ουδέποτε νοσήσασα. Είχα χρόνο για τον εαυτό μου και για περισσότερο διάβασμα και ενδοσκόπηση.

Α.Κ.Η αλήθεια είναι ότι ένοιωσα σωματική και ψυχική κόπωση από τον εγκλεισμό, αφού δε μπορούσα να συναντήσω συχνά τους φίλους μου και περισσότερο επικοινωνούσα διαδικτυακά. Βρήκα βέβαια τη ευκαιρία να παίξω περισσότερα βιντεοπαιχνίδια, να παρακολουθήσω Twitch Streamers και να δω κλασσικές κινηματογραφικές ταινίες.


Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια εμπειρία σας από το lockdown που θα τη χαρακτηρίζατε το λιγότερο μυστηριώδη;

Σ.Μ. Όχι.

Α.Κ. Όχι.


Στις δύσκολες στιγμές του lockdown η λογοτεχνία σας πρόσφερε μια εστία ελπίδας;

Σ.Μ. Την περίοδο του “lockdown” διάβασα τριπλάσια βιβλία από ότι συνήθως διαβάζω σε ομαλές περιόδους. Δε μπορώ να πω ότι η λογοτεχνία  και η Τέχνη γενικότερα μου προσφέρουν ελπίδα, περισσότερο τη βλέπω σαν ερμηνεία του κόσμου και των καταστάσεων.

Α.Κ. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ως γνωστόν. Η λογοτεχνία σε σχέση με τις παραστατικές τέχνες αφήνει στον αναγνώστη το πλεονέκτημα να σκηνοθετήσει ο ίδιος το βιβλίο και αυτό το βρίσκω εξαιρετικά γοητευτικό.


Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;












Epic, Θρύλοι της φαντασίας, Ανθολογία ηρωικής φαντασίας - Δελτίο τύπου και συνεντεύξεις των συγγραφέων



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Epic, Θρύλοι της φαντασίας, Ανθολογία ηρωικής φαντασίας

Σελίδες: 194
Διαστάσεις: 21x14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 12.50   ευρώ
Κατηγορία: Ηρωική φαντασία  
ISBN: 978-960-607-286-4





 “Crom, I have never prayed to you before. I have no tongue for it. No one, not even you, will remember if we were good men or bad. Why we fought, or why we died. All that matters is that two stood against many. That's what's important! Valor pleases you, Crom... so grant me one request. Grant me revenge! And if you do not listen, then to HELL with you!”
Conan
Conan the Barbarian, 1982

Αγαπάτε την ηρωική φαντασία; 
Ονειρεύεστε εξωτικά κάστρα, στρατούς από αιμοβόρους πολεμιστές, μυθικές μάχες, χαμένες και ξεχασμένες μέσα στην άβυσσο του χρόνου, πεδία μαχών σπαρμένα με τα κορμιά των ηττημένων, κεντημένα με άπειρα βέλη και χαρακωμένα από ασήκωτα λαξεμένα σπαθιά, σε μάχες που έγιναν κάτω από μουντούς ουρανούς, από ήρωες που πολεμούσαν για τις καρδιές των γυναικών, αποζητώντας μόνο περισσότερο δυνατό κρασί; 
Ονειρεύεστε ξεχασμένους θρύλους πολέμου και ηρωισμού;  
Τότε αυτή είναι η σωστή ανθολογία για εσάς!

Περιεχόμενα



Καλώντας την εριχθόνια Τίαματ
Σίμος Shelmerdine Κούλης   011
Η βίβλος με τις ιστορίες, Μάριος Μητσόπουλος 018
Η κόρη του Μούλγκα, Μάριος Μητσόπουλος   027
Πριν ξημερώσει η αυγή, Ισαβέλλα Πρίτσα   044
Η ιστορία ενός κυνηγού – Α’ μέρος
Παναγιώτης Βάβαλος   056
Η ιστορία ενός κυνηγού – Β’ μέρος
Παναγιώτης Βάβαλος   107
Η Μπαλάντα του Φύλακα, Ραφαήλ Νικόλαος Μπελενιώτης 144


Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Κεντρική διάθεση για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές:
Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα
2410-236110
universepaths@yahoo.com
 

Xονδρέμπορας για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619


Προτεινόμενο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο:
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο!
https://www.universepaths.com/bivliopoleio



Κεντρικά σημεία διανομής των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
https://www.universepaths.com/bivliopoleio
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619
Λευκωσία:
1. Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740
2. Parga,
Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011
3. Parga,
Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914
Λάρνακα:
Parga,
Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090
Πάφος:
Parga,
Αθηνών 8, τηλ. 26811130

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
http://www.universepaths.com/
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
universepaths@yahoo.com 







Αγοράστε το βιβλίο άμεσα από το βιβλιοπωλείο μας, στο παρακάτω link, πληρώστε είτε με αντικαταβολή, είτε με paypall, είτε με κατάθεση στην τράπεζα και θα το παραλάβετε στο σπίτι σας με κούριερ.










Συνεντεύξεις 




 Θρύλοι της φαντασίας- Ανθολογία Epic
ΜΕ ΤΗΝ Ισαβέλλα Πρίτσα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητή κυρία Ισαβέλλα Πρίτσα, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Epic, Θρύλοι της φαντασίας, 
Ανθολογία ηρωικής φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    
Σίγουρα κυκλοφορούν αρκετά βιβλία κάθε χρόνο, τα οποία μπορεί να χαθούν στη θάλασσα των νέων κυκλοφοριών ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα είδη που κυκλοφορούν περισσότερο κι άλλα λιγότερα και το κάθε βιβλίο συναγωνίζεται αντίστοιχα το είδος του. Για παράδειγμα κυκλοφορεί υπερπληθώρα αισθηματικών βιβλίων και YA βιβλίων, αλλά βιβλία με θέμα της ηρωική φαντασία και μόνο με βάση το θέμα τους είναι εξαιρετικά ξεχωριστά.
  Επιπρόσθετα υπάρχει μια αναγνωστική στροφή προς τη φαντασία και μια ανθολογία σίγουρα θα είναι μια γεύση αυτού του είδους και θα δώσει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να γνωρίσουν νέους συγγραφείς και να δουν αν τους αρέσει η πένα τους. Μια ανθολογία σε εισάγει στο ύφος ενός συγγραφέα και έχει το πλεονέκτημα ότι αποτελείται από μικρότερες ιστορίες που μπορείς να διαβάσεις με οποιαδήποτε σειρά, οποτεδήποτε. Μια ανθολογία επικής φαντασίας σίγουρα τραβάει το μάτι, για οποιονδήποτε είναι φαν του Τόλκιν, του D&D ή ακόμα και των παιχνιδιών Witcher.
 Οπότε σίγουρα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τον αναγνώστη για να την προτιμήσει.




Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
Ο Άγκναρ, γιος του Ράγκναρ, ήταν ξακουστός πολεμιστής από τους πιο σπουδαίους. Είχε μια κατακόκκινη ουλή που έσκιζε το πρόσωπό του στη μέση και το κομμάτιαζε, ξεκινώντας από το αριστερό του φρύδι και φτάνοντας μέχρι το δεξί του μάγουλο, σπάζοντας σε μερικά σημεία τη μύτη του στο ενδιάμεσο, κάνοντάς τον να φαντάζει φριχτός, όμοιος με πλάσμα βγαλμένο από εφιάλτες. Μια ουλή μονάχα για να αποδείξει πόσο σπουδαίος ήταν και πώς είχε καταφέρει να γλιτώσει από του Χάρου τα δόντια, όχι μονάχα μία φορά αλλά αρκετές. Είχε λυγίσει ολόκληρους στρατούς, τους είχε σπάσει σαν κλαράκια, και με το αίμα τους πότιζε τα μαύρα λιβάδια. Ήταν γενναίος και ολιγαρκής. Κρατούσε το σπαθί όπως κανένας άλλος και σημάδευε με το τόξο πετυχαίνοντας στόχο στα διακόσια μέτρα, κατευθείαν στην καρδιά. Είχε παλέψει με φίδια και δράκους και φαντάσματα. Είχε κάνει ο,τι περνούσε από το χέρι του για να ζει μια ζωή γεμάτη αίμα και ατσάλι, μια ζωή που ήδη τραγουδούσαν οι βάρδοι και ονειρεύονταν τις νύχτες τα μικρά παιδιά. Κι όμως, για άλλη μια φορά είχε χαθεί, ψάχνοντας το χάνι του χωριού. Στη μάχη ήταν σπουδαίος, αλλά άλλο τόσο καλός ήταν και στο να χάνει το δρόμο του, όσες πινακίδες και σημάδια κι αν είχε.





Υπάρχει κάποιος  συγγραφέας ηρωικής φαντασίας που θεωρείται ότι είναι πηγή έμπνευσης για εσάς;
Τόλκιν. Μόνο Τόλκιν.




Τι θεωρείτε ότι μπορεί να προσφέρει η ηρωική φαντασία στη σύγχρονη λογοτεχνία; Οι αρχαίοι μύθοι και παραδόσεις είναι ακόμα ζωντανοί στην κοινωνία μας;
Σίγουρα η ηρωική φαντασία προσφέρει αρκετά στη σύγχρονη κοινωνία. Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη γκάμα παιχνιδιών στον υπολογιστή τα οποία θεματολογικά σχετίζονται αρκετά με ηρωική φαντασία, το D&D που από τη δεκαετία του '80 παίζεται από αρκετές παρέες φίλων, όλες αυτές οι σειρές και ταινίες με ήρωες που ξεπερνούν κινδύνους και μυθικά τέρατα.
  Όσο οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από έναν ήρωα η ηρωική φαντασία θα τους τραβά το ενδιαφέρον και κρίνοντας από το πώς χρησιμοποιείται σε αρκετά μέσα σίγουρα στη λογοτεχνία προσφέρει το οικείο περιβάλλον για έναν άνθρωπο που θα έχει τέτοιου τύπου ερεθίσματα από τις ταινίες, τα παιχνίδια και τις σειρές ηρωικής φαντασίας που παρακολουθεί.
  Σίγουρα ο αναγνώστης του Τόλκιν, του Σαπκόφσκι, του Μάρτιν θέλει να βρει κι άλλα βιβλία του είδους και γιατί όχι από συγγραφείς που γράφουν στη μητρική του γλώσσα.
 Αλλά και κάποιος που δεν έχει επαφή με αυτό το είδος να έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από την καθημερινότητα του και να μπει σε μια ιστορία με πριγκίπισσες, πολεμιστές, μάγους και δράκους…





Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
 
Το έχω πει και σε άλλες συνεντεύξεις. Στην καραντίνα μέσα πέθανε ο πατέρας μου και ήταν μια εμπειρία που με έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Είναι κάτι που ίσως να μην ξεπεράσω και πότε. 
 Αν όμως δεν είχα το διάβασμα, τη συγγραφή, τη ζωγραφική για να ξεφύγω κάπου, να απασχολήσω το μυαλό μου πολύ απλά για να μην σκέφτομαι, τότε δεν θα άντεχα τον κόσμο γύρω μου.
  Στην καραντίνα πολλοί άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με τους πιο φριχτούς τους εφιάλτες, έχασαν ανθρώπους από τη ζωή τους, τις επιχειρήσεις τους, τη δουλειά τους. Σε μια περίοδο που οι άνθρωποι πονάνε και φοβούνται μόνο μέσα από την φαντασία τους μπορούν να ξεφύγουν και τι άλλο είναι η λογοτεχνία πέρα από φαντασία κλεισμένη σε χαρτί και μελάνι;




Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Σίγουρα χαρήκαμε που διαβάσαμε ένα αληθινό έπος επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Εύχομαι να είναι όλοι υγιείς, ευτυχισμένοι όσο μπορούν και να μην χάνουν τις ελπίδες τους. Όσο οι άνθρωποι ελπίζουν κι έχουν ένα βιβλίο στην αγκαλιά τους, όλα είναι δυνατά.
Καλή συνέχεια.











 Θρύλοι της φαντασίας- Ανθολογία Epic
ΜΕ ΤΟΝ Ραφαήλ Νικόλαο Μπελενιώτη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές










Αγαπητέ κύριε Ραφαήλ Νικόλαε Μπελενιώτη, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Epic, Θρύλοι της φαντασίας, 
Ανθολογία ηρωικής φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    

Απάντηση
Μπορεί κάθε χρόνο να κυκλοφορούν άπειρα βιβλία και πολλές σεβαστές συλλογικές προσπάθειες νέων συγγραφέων, όμως η επική και ηρωική λογοτεχνία αποτελεί ένα είδος το οποίο διαλέγεται απευθείας με τα πιο σημαντικά στοιχεία της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως είναι το χρέος και το προσωπικό βάρος να εκπληρώσεις τους στόχους σου. Να πολεμήσεις, να δείξεις έλεος, να διαλέξεις τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και όλο αυτο φυσικά μεσα απο μια σκοπιά φαντασίας.

Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
"Τα μάτια του Έντλις χαμήλωσαν και κάρφωσαν την πλάτη του νεκρού ανθρώπου που εδώ και αρκετή ώρα έπλεε διαμελισμένος μπροστά στα μάτια του πληρώματος της Αντάλιας. Ένα τσούρμο από πτερύγια καρχαριών έφερνε βόλτες γύρω από το νεκρό σώμα και ενίοτε άρπαζε κάποιο μέλος του. Ο Γερό Σαμάνος Νανγκίλ είχε φθάσει αργά, μέσα στον απαλό τροπικό ψιλόβροχο, στην δεξιά αποβάθρα της ανατολικής πλευράς του λιμανιού του Νέου Πρόβιντενς. Σχεδόν έτρεχε υπό την τρομακτική ορχήστρα των βροντών και των κεραυνών του ουρανού και κάτω από την δεξιά μασχάλη, στα σκισμένα κουρέλια που φορούσε, κρατούσε με δύναμη μέσα στις γροθιές του την λεπίδα του Έντλις, τυλιγμένη σε δέρματα ζώων. Φαινότανε ταραγμένος και ιδιαίτερα ανήσυχος, πράγμα περίεργο μιας και αυτός ο γερόλυκος σιδηρουργός, πρώην γεροδεμένος σκλάβος ενός πλούσιου εμπόρου της Βρετανικής. Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, είχε μονίμως καρφωμένο σαν κάδρο στο πρόσωπο του μια παγωμένη έκφραση. Τα σαρκώδη καφέ χείλη του δεν χαμογελούσαν ποτέ. Οι ρυτίδες του ήταν σαν αυλακιές σε βράχο. Τα μάτια του τα κάλυπτε μια σκιά, υπέφεραν από δυσπλασία και πρήξιμο ενώ οι κόρες του ήταν άχρωμες και πλαισιωμένες από κατακόκκινα μεμβρανώδη ερεθισμένα βλέφαρα. Εκείνο το βράδυ όμως, καθώς περπατούσε πάνω στο κατάστρωμα της Αντάλιας με μαζεμένο βήμα και μετρημένες κινήσεις, καθοδόν για να συναντήσει τον καπετάνιο Έντλις, τα τακούνια του αντηχούσαν με γρήγορο ρυθμό στο ξύλο και τα βλογιοκομμένα νέγρικα μάτια του πετούσαν φλόγες."





Υπάρχει κάποιος  συγγραφέας ηρωικής φαντασίας που θεωρείται ότι είναι πηγή έμπνευσης για εσάς;
Απάντηση

Σίγουρα, ο μεγάλος J.R.R. Tolkien. Μετέπειτα θα πρέπει να αναφέρω τον 
Andrzej Sapkowski, με τον θρυλικό Γκέραλτ από τη Ρίβια έναν Γητευτή "Witcher". Τέλος να σημειωθεί και ο Robert Jordan, που η επική σειρά βιβλίων του Wheel of Time πρόσφατα έγινε και σειρά την Amazon prime video και έσπασε ταμεία. Η επική λογοτεχνία ακόμα εμπνέει και κερδίζει θεατές και αναγνώστες! 




Τι θεωρείτε ότι μπορεί να προσφέρει η ηρωική φαντασία στη σύγχρονη λογοτεχνία; Οι αρχαίοι μύθοι και παραδόσεις είναι ακόμα ζωντανοί στην κοινωνία μας;
Πιο ζωντανοί απο ποτέ. Βασικά, οι μύθοι και οι θρύλοι ουσιαστικά εξηγούν πολλά αιώνια και αμετάβλητα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης. Αν τα δούμε υπό αυτήν την σκοπιά, τότε θα καταλάβετε ότι και μόνο η μελέτη τους ή η βιωματική τους αναπαραγωγή είναι διδακτική, όπως για παράδειγμα γίνεται στον Τεκτονισμό, όπου μέσα απο την αναπαράσταση πολλών μύθων του Τεκτονισμού, όπως ο θάνατος του Χιράμ Αμπίφ, του αρχιτέκτονα του Ναού, ο τέκτονας λαμβάνει τη μύηση.





Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
 
Ζούμε δύσκολους καιρούς και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δεν είναι μονάχα η πανδημία, δείτε τι συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης, ακριβώς και κυριολεκτικά πάνω απο τα κεφάλια μας: πόλεμος και αίμα! Και πάλι γυρνάμε στους αρχαίους μύθους  και θρύλους οπως επίσης και στην Λογοτεχνία της φαντασίας, η οποία μας θυμίζει οτι ακόμα και στα πιο μαύρα σκοτάδια το φως βρίσκει δρόμο να τρυπώσει.




Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Σίγουρα χαρήκαμε που διαβάσαμε ένα αληθινό έπος επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκδοτικό οίκο και πάνω από ολα τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους του, που δουλεύουν για τέτοια πανέμορφα projects. Όσο για τους αναγνώστες μας, θα ήθελα να τούς ευχηθώ να απολαύσουν την ανθολογία και γιατί  όχι, να μας στείλουν και τις εντυπώσεις τους. 
Καλή συνέχεια και υγεία εύχομαι.











Θρύλοι της φαντασίας- Ανθολογία Epic
ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές






Αγαπητέ κύριε Μάριε Μητσόπουλε, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές η ανθολογία με τίτλο «Epic, Θρύλοι της φαντασίας, Ανθολογία ηρωικής φαντασίας». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει η ανθολογία; Για ποιο λόγο κάποιος να την επιλέξει για να τη διαβάσει;    

Απάντηση
Πιστεύω ότι η ανθολογία θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους φίλους του φανταστικού να έρθουν σε επαφή με διάφορους συγγραφείς και να πάρουν ένα μικρό δείγμα από το πώς κινείται η εγχώρια σκηνή. Το είδος της ηρωικής φαντασίας δεν είναι το πλέον δημοφιλές, αλλά έχει ορκισμένους φίλους που παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις. Επιπλέον, σε μια εποχή που όλα γίνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι ένας τρόπος για κάποιον να διαβάσει σταδιακά λογοτεχνία του φανταστικού χωρίς να απαιτείται πολύς χρόνος και αφοσίωση, καθώς κατά κύριο λόγο τα διηγήματα είναι ξεχωριστά.



Επιλέξετε κάποιο χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κείμενο σας, που να εκφράζει αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο που περιγράφετε. 
Απάντηση
Ύστερα προχώρησε ο νότιος πολεμιστής. Το βιβλίο τον ξεγέλασε και τον έκανε να νομίζει πως εκείνος ήταν ο πρώτος που το άνοιγε. Είδε μέσα από τις σελίδες του να ξεπετάγεται μία εξωτική πολιτεία γεμάτη πολεμιστές και άγρια θηρία, γεμάτη νόμους και απαγορεύσεις. Τόσες πολλές ήταν, τόσες εξαιρέσεις υπήρχαν που όλα στράφηκαν εναντίον του και αναγκάστηκε να παρατήσει το ίδιο το κράτος που θαρρούσε πως έχει δημιουργήσει με τα γυμνά του χέρια. Γόνος με αίμα βασιλικό είχε διατάξει να κυβερνά τον τόπο και ο ίδιος ήταν απόγονος πεταλωτή και ράφτρας. Βασιλιάς είχε γίνει για λίγο, αλλά αίμα καθαρό δεν είχε. Χαμένος μέσα στις αυταπάτες του έστρεψε το βασίλειό του εναντίον του. Σα ζητιάνος πήρε δρόμο χωρίς επιστροφή και γύρισε να ρίξει μια τελευταία ματιά στην κτήση του. Κάπου στο βάθος είδε και τη βάρβαρο, που τόσο πολύ είχε ερωτευτεί όταν ήταν νέος και εκείνη μικρό κορίτσι ακόμη. Δάκρυσε για όσα θα μπορούσε να είχε ζητήσει πραγματικά και για την ανοησία που τον τύφλωσε. Στάθηκε επιβλητικός μέχρι το τέλος. Άχνα δεν έβγαλε και χαιρέτησε τη ζωή με ένα χαμόγελο αινιγματικό. Ποιος άλλος είχε ζήσει τόσα όσα εκείνος; Μια χούφτα άνθρωποι.
(Από το διήγημα: Η βίβλος με τις ιστορίες)
Υπάρχει κάποιος  συγγραφέας ηρωικής φαντασίας που θεωρείτε ότι είναι πηγή έμπνευσης για εσάς;
Απάντηση
Νομίζω ότι η πιο αναμενόμενη απάντηση είναι ο μεγάλος Ρόμπερτ Χάουαρντ. Χωρίς ήρωες όπως ο Κόναν ή ο Σόλομον Κέιν δεν ξέρω πού θα βρισκόταν σήμερα το είδος της ηρωικής φαντασίας. Από εκεί και πέρα λατρεύω τη δουλειά του Μάικλ Μούρκοκ και τον αξεπέραστο Έλρικ του Μελνιμπονέ, που είναι ένας αντιήρωας με μεγάλο βάθος. Θα μπορούσα να παραθέσω κι άλλα ονόματα, αλλά πιστεύω ότι αν κανείς ρίξει μια ματιά σε λίστες ιστοριών από περιοδικά όπως το Weird Tales, θα δει πως τα θαμμένα διαμάντια και οι εξαίρετοι συγγραφείς είναι πάρα πολλοί. 
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω κιόλας το όνομα του κυρίου Θωμά Μαστακούρη ο οποίος, σε συγγραφικό και μεταφραστικό επίπεδο, προσέφερε τα μέγιστα ώστε να εδραιωθεί αυτό το είδος στην ελληνική αγορά. 


Τι θεωρείτε ότι μπορεί να προσφέρει η ηρωική φαντασία στη σύγχρονη λογοτεχνία; Οι αρχαίοι μύθοι και παραδόσεις είναι ακόμα ζωντανοί στην κοινωνία μας;
Απάντηση
Οι αρχαίοι μύθοι και παραδόσεις πάντα θα είναι ζωντανοί σε όλες τι κοινωνίες. Αυτό θεωρώ ότι το βλέπουμε και από τη λαογραφία και διάφορα ήθη και έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία χρόνια. Η ηρωική φαντασία είναι ένα παράθυρο για να δούμε μέσα σε αλλοτινές εποχές και κυρίως να περάσουμε καλά. Πιστεύω βέβαια ότι ακόμη και στους κόλπους του φανταστικού, το κοινό που την ακολουθεί είναι περιορισμένο. Οι τάσεις στις μέρες μας είναι διαφορετικές. Ας θυμούνται βέβαια όλοι ότι ο πιο αναγνωρίσιμος ήρωας του φανταστικού είναι ο Κόναν και αυτό κάτι σημαίνει. Εν τέλει, αυτό που πρέπει να κρατάμε είναι η ακόρεστη δίψα των ηρώων για ζωή και η δύναμη να τα βάζουν με κάθε δυσκολία.


Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
Απάντηση
Σε προηγούμενα δελτία τύπου το έχετε αναφέρει και εσείς οι ίδιοι. Χρησιμοποιούσαμε τα μετααποκαλυπτικά τοπία και κοινωνίες σαν μια βάση για διαγωνισμούς λογοτεχνίας, ταινίες και βιντεοπαιχνίδια και ξαφνικά αναγκαστήκαμε να έρθουμε σε επαφή με κάτι πολύ απτό. Λογικό ήταν να γίνουν καραντίνες από την στιγμή που δεν γνωρίζαμε με τι είχαμε να κάνουμε. Όπως και να έχει, είτε αληθεύουν οι θεωρίες περί εργαστηριακού ιού που ξέφυγε είτε η ιστορία περί μόλυνσης από ζώα όπως ο παγκολίνος, καταδεικνύεται η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του ανθρώπου πια. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένας πόλεμος που στοιχίζει αθώες ζωές, οπότε δεν μπορώ να πω ότι είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος. Διαφορετική απάντηση με λίγα λόγια σε σχέση με αυτή που είχα δώσει πριν από έναν χρόνο και κάτι.
Η λογοτεχνία μπορεί και να βοηθήσει και να στηρίξει τους ανθρώπους. Είτε πρόκειται για ένα διδακτικό κείμενο είτε για κάποιο με περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, μας προσφέρεται μια διέξοδος και μια φρέσκη ματιά πάνω στα πράγματα. 



Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Σίγουρα χαρήκαμε που διαβάσαμε ένα αληθινό έπος επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το κείμενο  σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση
Σας ευχαριστώ και εγώ για το χρόνο σας και μακάρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Σε μια χώρα όπου η αγορά του βιβλίου είναι ήδη συρρικνωμένη, τα φεστιβάλ πρέπει να γίνονται για να την κρατήσουν ζωντανή. Και όπως είπα ξανά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι είτε σε επίπεδο εκδοτικών είτε περιοδικών, blog κτλ που κάνουν εξαίρετη δουλειά. Ας δώσει ο κόσμος μια ευκαιρία στις νέες προσπάθειες για να συνεχίζει να υπάρχει το φανταστικό ως μια μορφή τέχνης που αναπνέει.