Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Ξένη στον καθρέφτη της Μαρίας Ιωάννου - Δελτίο τύπου και συνέντευξη της συγγραφέως

    Ξένη στον καθρέφτη της Μαρίας Ιωάννου - Δελτίο τύπου και συνέντευξη της συγγραφέως




Σελίδες: 214
Διαστάσεις: 21x14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 13  ευρώ
Κατηγορία:  Ρομαντικό δράμα, κοινωνική επιστημονική φαντασία
ISBN: 978-960-607-276-5




 
Κοιτάζω στον καθρέφτη, αυτή την ξένη γυναίκα, τη γυναίκα που μου είναι ξένη. Τη γυναίκα που είμαι εγώ. Ποιά να είναι η ιστορία της; Βλέπω το πρόσωπό της, τόσο αλλιώτικο από το δικό μου. Συναντώ το βλέμμα της, μα απότομα κοιτάζω αλλού. Στα μαλλιά, στο σώμα, μα όχι στα μάτια. Όποια κι αν είναι η ιστορία αυτής της γυναίκας, πρέπει να σβήσει τώρα. Γιατί τώρα αυτή η γυναίκα είμαι εγώ. 
Προχωρώ με αργά βήματα, αβέβαιη ακόμα στο ξένο σώμα. Πρέπει να καταφέρω να συνεχίσω, μετά την ολική μεταμόσχευση. Δεν θέλω να ξέρω τίποτα για την ιστορία της άλλης γυναίκας. Τίποτα. Ίσως είναι καλύτερα έτσι...
Η Πάμελα Ντέηλ, πρωταγωνίστρια της Ξένης στον Καθρέφτη, υπόκειται σε ολική μεταμόσχευση σώματος. Μετά από ένα φοβερό δυστύχημα, ο εγκέφαλος της μεταφέρεται στο σώμα της Μέγκαν Ντην, που κείτεται κλινικά νεκρή. Παρά τις δυσκολίες, η Πάμελα αρχίζει ξανά και αποφασιστικά. Έχει όμως πράγματι σβήσει η ιστορία της άλλης γυναίκας; Έχει σβήσει η καρδιά της; Η Πάμελα βασανίζεται από εφιάλτες όπου εμφανίζεται συνέχεια κάποιος, άγνωστος σε κείνη, νέος άντρας. Κάποιος που ίσως να ανήκει στη ζωή και το παρελθόν της άλλης, της ξένης. Κάποιος που η Πάμελα πρέπει οπωσδήποτε να βρει...

Η Μαρία Ιωάννου γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει ζήσει στην Κύπρο και στην Αγγλία. Σπούδασε νομική και αγγλική φιλολογία, και είναι διδάκτωρ αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί τόσο ως νομικός όσο και ως εκπαιδευτικός, και έχει δημοσιεύσει ακαδημαϊκές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Γράφει μυθιστορήματα που συνδυάζουν το παραμύθι με το ρομάντζο και το φανταστικό. Παράλληλα, είναι book and lifestyle blogger, διατηρώντας τη σελίδα The Lipstick Papers στο Facebook. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Γοργόνα στον Καθρέφτη, αγαπήθηκε πολύ και επίσης κυκλοφορεί από τις Συμπαντικές Διαδρομές.
 
Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Κεντρική διάθεση για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές:
Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα
2410-236110
universepaths@yahoo.com
 

Xονδρέμπορας για τα βιβλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619


Προτεινόμενο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο:
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα όλα τα βιβλία και τα περιοδικά των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο!
https://www.universepaths.com/bivliopoleio



Κεντρικά σημεία διανομής των βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Συμπαντικές Διαδρομές
https://www.universepaths.com/bivliopoleio
Αθήνα: Βιβλιοπωλείο  ΠΑΡ ΗΜΙΝ 
Τρικούπη Χαριλάου 11Α, Αθήνα, 10679, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: 2103802542
Φαξ:2103813619
Λευκωσία:
1. Parga,
Λεωφ,Τσερίου 94 Στρόβολος, τηλ. 22327740
2. Parga,
Λεωφ.Λάρνακος 56 Αγλαντζιά, τηλ. 22336011
3. Parga,
Αρχ.Μακαρίου Γ' Λατσιά, τηλ. 22485914
Λάρνακα:
Parga,
Στρατηγού Τιμάγια 9, τηλ. 24668090
Πάφος:
Parga,
Αθηνών 8, τηλ. 26811130

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
http://www.universepaths.com/
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
universepaths@yahoo.com 









Αγοράστε το βιβλίο άμεσα από το βιβλιοπωλείο μας, στο παρακάτω link, πληρώστε είτε
με αντικαταβολή, είτε με paypall, είτε με κατάθεση στην τράπεζα και θα το
παραλάβετε στο σπίτι σας με κούριερ.











Η ξένη στον καθρέφτη
ΜΕ ΤΗ Μαρία Ιωάννου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Συμπαντικές Διαδρομές









Αγαπητή κυρία Ιωάννου, καλημέρα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούργιο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο  «Ξένη στον καθρέφτη». Κάθε χρόνο κυκλοφορούν άπειρα καινούργια βιβλία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει το δικό σας βιβλίο; Για ποιο λόγο κάποιος να το επιλέξει για να το διαβάσει;  

Απάντηση
Καλημέρα στις αγαπητές Συμπαντικές Διαδρομές και σε όλους τους αγαπητούς αναγνώστες/ αναγνώστριες! Νομίζω ένας σημαντικός λόγος για να ξεχωρίσει κάποιος τη Ξένη στον Καθρέφτη έχει να κάνει με τη θεματική της αλλά και τον τρόπο που είναι γραμμένη. Το βιβλίο ασχολείται με την ιδέα μιας ολικής μεταμόσχευσης σώματος, από μια ασυνήθιστη σκοπιά, που συνδυάζει ρεαλιστικά με φαντασιακά στοιχεία. Η πλοκή από τη μια εξελίσσεται σε ένα καθημερινό σκηνικό με καθημερινούς ανθρώπους και από την άλλη σαν μια ρομαντική περιπέτεια με ένα αίνιγμα που πρέπει να επιλυθεί. Ταυτόχρονα, όπως και με κάθε τι που έχω γράψει, αυτό γίνεται με σεβασμό προς τον αναγνώστη/τρια, δηλαδή προσπαθώ οι χαρακτήρες να είναι πιστευτοί και ο διάλογος χωρίς ακρότητες. Επίσης, να προσεγγίζω το θέμα και τους χαρακτήρες με αγάπη και ενδιαφέρον. Νομίζω αυτό φαίνεται στο πως γράφω.


Επιλέξετε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, που να εκφράζουν αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα τον κόσμο του βιβλίου σας. 
Απάντηση
Στο πρώτο απόσπασμα, η Πάμελα, η οποία έχει υποστεί ολική μεταμόσχευση σώματος, μιλά σε μια ερευνήτρια για τη  εμπειρία της.
Σ: Πρώτα, θα μπορούσες να μου πεις λίγα πράγματα για την εξωτερική σου εμφάνιση πριν την μεταμόσχευση; Έχω δει φωτογραφίες σου, αλλά θα ήθελα να ακούσω τη δική σου περιγραφή.
Π: Την περιγραφή του εαυτού μου όπως ήμουν. Όπως ήταν.
Σ: Σωστά.
Π: Εντάξει, ήμουν μελαχροινή κανονικού αναστήματος, ίσως λίγο κάτω από το κανονικό. Τώρα είμαι ακριβώς το αντίθετο, είμαι ψηλή και ξανθή. (Παύση). Είχα μακρυά, πυκνά, σκουροκάστανα μαλλιά, και μεγάλα μαύρα μάτια. Ήταν ωραία αντίθεση, νομίζω, που είχα σκούρα μαλλιά, αλλά που ήταν πιο ανοιχτόχρωμα από τα μάτια μου. Είχα καλή επιδερμίδα, στο χρώμα του βερίκοκου. Δεν ήμουν ωραία, όπως είναι, ή ήταν, η Μέγκαν Ντην, αλλά ήμουν αυτό που λένε πολύ χαριτωμένη. Μου άρεσε η εμφάνισή μου. (Παύση).
Σ: Νιώθεις καλά; Θα ήθελες ένα διάλειμμα;
Π: Όχι, είμαι εντάξει. Ας πάμε πάρακάτω.


Στο δεύτερο απόσπασμα, οι δύο πρωταγωνίστριες, δεμένες καθώς είναι λόγω της μεταμόσχευσης, αναφέρονται στον Άγγελο, που εμφανίζεται στα όνειρα της Πάμελα Ντέηλ, αλλά φαίνεται να ήταν ένας πραγματικός άνθρωπος από το παρελθόν της Μέγκαν Ντην.
Ανοιγοκλείνω τα μάτια. Η Μέγκαν είναι αυτή που μίλησε, η Μέγκαν που βρίσκεται στο πάρκο με τους θάμνους. Κάθεται στη σκάλα μιας τσουλήθρας. Την πλησιάζω τώρα αποφασιστικά.
«Ποιός είναι, Μέγκαν»; Ζητώ να μάθω. «Πρέπει να τον βρω για να τον βοηθήσω». 
«Σταμάτα να κλαψουρίζεις». Λέει η Μέγκαν. «Σου είπα ότι δεν έχω ιδέα ποιός είναι».
Αλλά τα μάτια της είναι λυπημένα, σαν τα δικά μου. Ξέρω πως η καρδιά της είναι ανήσυχη, γιατί έχουμε την ίδια καρδιά.
«Ήταν εραστής σου»; Επιμένω. «Πρώην εραστής σου, ίσως; Σε παρακαλώ Μέγκαν, πες μου. Σε παρακαλώ. Αν νοιάζεσαι καθόλου για κείνον, πρέπει να μου πεις».
Η Μέγκαν με κοιτάζει καχύποπτα.
«Κι αν σου έλεγα»; Ρωτά. «Θα πήγαινες να τον βρεις»;
«Ναι»! Λέω με λαχτάρα. «Θα πήγαινα τώρα. Πρέπει να πάω τώρα. Ξέρεις λοιπόν ποιός είναι; Πες μου»!
Το βλέμμα της Μέγκαν σκληραίνει. Τα χαρακτηριστικά της γίνονται αυστηρά.
«Δεν ξέρω ποιός είναι». Λέει. «Σου είπα ήδη πως δεν ξέρω. Η ερώτηση ήταν υποθετική».
Είμαι τόσο συντριμμένη από την απάντηση της που αρχίζω ξανά να κλαίω. Η Μέγκαν σηκώνεται από τη θέση της στη σκάλα και φεύγει.







Όπως και στο πρώτο σας βιβλίο υπάρχει στο τίτλο η λέξη καθρέφτης. Σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για εσάς;
Απάντηση
Ο καθρέφτης στη σκέψη μου λειτουργεί με δυό τρόπους. Ο πρώτος είναι σαν μέρος της πλοκής και της ανάπτυξης του θέματος, δηλαδή σημαντικές ιδέες διαφαίνονται και εξελίξεις συμβαίνουν σε σκηνές όπου η πρωταγωνίστρια κοιτάζεται στον καθρέφτη. Επίσης, ο καθρέφτης λειτουργεί σαν ένα φαντασιακό στοιχείο, που “κοιτάζει” προς κάτι που είναι μυστήριο, ανεξερεύνητο, ονειρικό ή φαντασιακό. Και τα δυο μυθιστορήματα, Γοργόνα στον Καθρέφτη και Ξένη στον Καθρέφτη, ασχολούνται με την αναγέννηση, με την επιβίωση μετά την καταστροφή. Αυτό γίνεται με την πρωταγωνίστρια να ξαναχτίζει σιγά σιγά την εικόνα της στον καθρέφτη. Προσωπικά, αισθάνομαι πολύ άνετα με τον καθρέφτη και σπίτι μου έχω πολλούς. Νιώθω αυτοπεποίθηση βλέποντας τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Καμιά φορά σκέφτομαι πράγματα που θα μπορούσα να είχα κάνει, ή να είχα γίνει, αλλά δεν θλίβομαι και δεν με πτοεί. Πάντα αγωνίζομαι για το καλύτερο.






Το βιβλίο σας θα τα χαρακτήριζα κοινωνική επιστημονική φαντασία, είναι αρκετά δύσκολο στην απόδοση είδος που ασχολείται με μια διαφορετική οπτική γωνία των μεταμοσχεύσεων. Γιατί διαλέξατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα;
Απάντηση
Πραγματικά πολύ εύστοχη παρατήρηση και σας ευχαριστώ! Με ενδιαφέρουν τα πολύπλοκα θέματα και η πολυπλοκότητα της ζωής. Στο μυθιστόρημα έθεσα το ερώτημα της ταυτότητας, δηλαδή τι είναι αυτό που μας κάνει ότι είμαστε αλλά και ότι δεν είμαστε. Πως ένας άνθρωπος μπορεί τελικά να βιώσει τη ζωή ενός άλλου; Και τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στους κοντινούς ανθρώπους γύρω του; Έτσι προέκυψε η ιδέα μιας ολικής μεταμόσχευσης. Όσο για τη φιγούρα του Άγγελου, εκτός του ότι εξυπηρετεί το θέμα, επίσης με ενδιέφερε η περίπτωση ενός χαρακτήρα που εμφανίζεται στην ρεαλιστική πλοκή αλλά παρουσιάζεται και στην ονειρική διάσταση του έργου με άλλη μορφή.


Είσαστε από εκείνους τους συγγραφείς που πάντοτε κουβαλάνε μαζί τους ένα μπλοκάκι για να καταγράφουν άμεσα κάθε καινούργια ιδέα;
Απάντηση
Δυστυχώς όχι! Αργώ κάποτε να γράψω κάτω κάτι. Τις ιδέες πρώτα τις αναπτύσσω μόνο σαν σκέψεις και, αν ωριμάσουν αρκετά, προχωρώ στη συγγραφή. Τώρα γράφω τη διαστημική νουβέλα Διαγαλακτικό Υπερδιαστημόπλοιο Ιθάκη: Queen’s Heart, την οποία τριγυρίζω στο μυαλό μου εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Ήθελα να το γράψω μόνο όταν θα ήμουν έτοιμη. Από την άλλη, το μυθιστόρημα μου Η Ταχυδαχτυλουργός – Φλωρεντία, Νέα Υόρκη: Τράπουλα Σημαδεμένη, το είδα σε όνειρο και άρχισα να το γράφω το επόμενο πρωί.





Την τελευταία χρονική περίοδο όλος ο κόσμος έχει χτυπηθεί από ένα πρωτοφανές ξέσπασμα πανδημίας και ζούμε καταστάσεις που ούτε τις φανταζόμασταν. Η καραντίνα του πληθυσμού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη είναι κάτι το πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία. 
Εσείς πως ζείτε όλη αυτή την κατάσταση; 
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιστεύετε ότι η λογοτεχνία μπορεί να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους και να εκφράσει τα προβλήματα τους; 
 
Απάντηση
Η πανδημία και ο τρόπος χειρισμού της έχουν επηρεάσει πολύ αρνητικά τις ζωές όλων και την ποιότητα ζωής και διαβίωσης. Όμως, άνθρωπος που διαβάζει λογοτεχνία, αρκετή και πολύπλευρη λογοτεχνία, μπορεί να μάθει να διερωτάται, να σκέφτεται και να αντιλαμβάνεται καλύτερα τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του. Η λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας, ιστορικού μυστηρίου και του φανταστικού σίγουρα βοηθά στο να αντιληφθούμε ότι η ανθρωπότητα πάντα αντιμετώπιζε ασθένειες, πανδημίες, λοιμούς, συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα χέρια, αλλά πάντα κατάφερνε να αντεπεξέλθει και να επιβιώσει.



Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να οργανώσουμε Όψεις του Φανταστικού και να παρουσιάσετε το βιβλίο σας σε κοινό. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας; 
Απάντηση 
Εγώ σας ευχαριστώ! Σίγουρα θα συμμετάσχω σε Όψεις του Φανταστικού με μεγάλη μου χαρά. Στους αναγνώστες θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη τις δύσκολες αυτές μέρες, να συνεχίσουν να διαβάζουν, και να ρίξουν και μια ματιά στην πολύ όμορφη Ξένη στον Καθρέφτη!