Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Φοίβο Κυπριανού

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Φοίβο Κυπριανού





- Καλημέρα σας. Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς; Πως νιώθετε κάθε φορά που τελειώνετε τη συγγραφή μια σελίδας του βιβλίου σας; Πιστεύεται ότι η συγγραφή καλύπτει κάποιες βαθύτερες ανάγκες σας και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Καλημέρα. Συγγραφή για μένα είναι μια σπουδαία νοητική λειτουργία που δημιουργεί μια πύλη στον αέναο και υπέροχο κόσμο της φαντασίας. Είναι η ηδονή της απόλυτης ελευθερίας. Είναι η επανάσταση της ατομικότητας απέναντί σε υποκειμενικόυς κανόνες και τεχνητά καλούπια που παγιδευουν το ελεύθερο πνεύμα. Είναι το κτίσιμο νέων κόσμων και ίσως μιας νέας κοσμοθεωριας. Κάθε φορά που τελειώνει ένα κείμενο ένα παιδί γεννιέται, και σίγουρα η ικανοποίηση που αισθάνεται ένας συγγραφέας είναι τεράστια. Αν καλύπτει μια βαθύτερη ανάγκη η συγγραφή, είναι αυτή της δημιουργίας. Δεν είναι όμως απαραίτητα η μετακύληση των συναισθημάτων του συγγραφέα στο κοινό αλλά όπως προαναφερα είναι η είσοδος σε ένα ξεχωριστό, μαγικό κόσμο.






-Για ποιο λόγο θα προτείνατε σε έναν άγνωστο, πιθανό αναγνώστη του βιβλίου σας, να το αγοράσει και να το διαβάσει;

Διότι στις Σκιές της Νύχτας περιέχονται ιστορίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της λογοτεχνίας του τρόμου. Splatter, ιστορίες με φαντάσματα, αστυνομικά θρίλερ κ.α είναι πιστεύω θέματα που θα ικανοποιησουν τους οπαδούς του είδους. Ακόμα και όσοι διαβάζουν άλλα λογοτεχνικά είδη πιθανόν κάτι θα βρουν που θα τους κεντρίσει.



-Θέλω να διαλέξετε ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο σας, ένα πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα, να το παραθέσετε εδώ και μετά να το σχολιάσετε. Πιστεύω ότι είναι ίσως ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να μπορέσετε να αποκαλύψετε σε κάποιον αυτό που νιώθετε και πιστεύετε πραγματικά για αυτό το βιβλίο σας.

…… τότε γύρισαν πίσω και με γοργο βήμα κατευθυνθηκαν προς τη σκάλα λες και τους είχαν πάρει χαμπάρι για την απροειδοποιητη απόβαση πάνω στο άγνωστο πλοίο. Μια περίεργη ανήσυχη ηρεμία επικρατούσε στο χώρο, με τους τέσσερις τους να το αντιλαμβάνονται ενδομυχα, με ένα ρίγος να κατακλύζει τα σωθικά τους. Ο ενθουσιασμός τους και η παιδιαστικη τάση για περιπέτεια, όπως και η περιέργεια τους τους έφεραν εκεί. Και σαν ξαφνικά να αντιλήφθηκαν το τουλάχιστον παράνομο της πράξης τους, σχεδόν έτρεξαν προς το κάγκελο εκεί όπου κάποτε βρισκόταν μία σχοινενια σκάλα. Ετρεξαν ανήσυχοι σε όλη την πλευρά του πλοίου αλλά η σκάλα έλειπε….
Και το πιο τραγικό απ όλα ήταν η στριγκλια της Μαρίας που έσπασε τη σιωπή για να ενημερώσει ότι το σκάφος του αρραβωνιαστικου της αρμενιζε ακυβέρνητο στη θάλασσα καμιά εκατοστή μέτρα μακριά τους. Ο Γιώργος έτρεξε στο κάγκελο και προς στιγμή σκέφτηκε να βουτήξει στο νερό αλλά οι πιο συνετες σκέψεις των φίλων του τον απέτρεψαν.
Το μοιραίο του λάθος ήταν ο παρορμητισμος του που τον έκανε να σκαρφαλώσει στο πλοίο χωρίς να ρίξει άγκυρα στο σκάφος του! Με το σκάφος να παρασυρεται από το ρεύμα προς την ανοικτή θάλασσα και τους πρώην επιβάτες του να το βλέπουν απεγνωσμένα από το κατάστρωμα του πλοίου να απομακρυνεται…….
Είναι από τις Σκιές 2, το διήγημα "το πλοίο". Μια ομάδα φίλων ανεβαίνουν σε ένα εγκαταλειμενο πλοίο μισοπελαγα με τρομακτικές συνέπειες… Είναι ένα τυχαίο απόσπασμα από το βιβλίο που όπως είπα καλύπτει όλα τα είδη τρόμου.




-Ο σκοπός μας σαν Εκδόσεις ήταν και είναι να φέρουμε τους συγγραφείς στο προσκήνιο και σίγουρα τους συγγραφείς δίπλα στους αναγνώστες, μέσα στην κοινωνία. Με τις Όψεις του Φανταστικού και τις ανθολογίες μας πιστεύουμε ότι σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει. Πως βλέπετε τη συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2019 στην Κύπρο και γενικά τις δραστηριότητες των Συμπαντικών Διαδρομών στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια; Πιστεύετε ότι τελικά θα καταφέρουμε να φέρουμε τους συγγραφείς και τη λογοτεχνία στο προσκήνιο;

Οι όψεις του φανταστικού είναι πλέον ένα γεγονός που καθιερώθηκε. Μέσα από το φεστιβάλ το αναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να διαλέξει από μια μεγάλη γκάμα βιβλίων από εντελώς διαφορετικά λογοτεχνικά είδη. Από παιδικά παραμύθια μέχρι ποιητικές συλλογές και αστυνομικά θρίλερ και βιβλία τρόμου… Επίσης ο κόσμος έχει την ευκαιρία να μιλήσει και με τους συγγραφείς των βιβλίων. Θεωρώ ότι οι Συμπαντικές Διαδρομές κατάφεραν να φέρουν τους συγγραφείς στο προσκήνιο.




-Ένα σίγουρα μεγάλο ερώτημα για κάθε αναγνώστη που λατρεύει έναν συγγραφέα είναι πως θα είναι σαν απλός άνθρωπος, τι συνήθειες θα έχει. Τι τρώει, τι μουσική του αρέσει, που ταξίδεψε και πολλά άλλα πράγματα.
Μιλήστε μας για τον εαυτό σας ώστε να γνωρίσουν οι φίλοι αναγνώστες τον άνθρωπο πίσω από τον συγγραφέα.

Μου αρέσει η ανάγνωση βιβλίων και η θέαση ταινιών, κυρίως τρόμου και θρίλερ. Το netflix έχει εξαιρετικές σειρές και ταινίες κάθε είδους και πολύ χαίρομαι που ποιοτικές σειρές τρόμου είναι στο προσκήνιο και πολύ δημοφιλής. Από μουσική μου αρέσει το rock, το heavy metal και η κλασσική μουσική. Από Έλληνες καλλιτέχνες ξεχωρίζω το Νίκο Καρβέλα, ιδιαίτερα η τελευταία του δισκογραφική δουλειά είναι αξιολάτρευτη. Επίσης όταν έχω ελεύθερο χρόνο παίζω GTA 5 ή άλλα παιγνίδια στο PlayStation με τα παιδιά μου.




-Κυκλοφορείτε με ένα σημειωματάριο για να γράφετε ανά πάσα στιγμή;

Όχι βέβαια! Ποιος κυκλοφορεί με σημειωματάριο το 2019;Άμα υπάρχει έμπνευση καταγράφεται αυτόματα στο μυαλό.





-Ποιες ώρες τις ημέρας γράφετε συνήθως και γιατί;

Συνήθως το βράδυ. Κυρίως γιατί τότε έχω περισσότερο διαθέσιμο χρόνο.




-Ένα πολύ αγαπημένο σας τραγούδι;

Είναι πολλά. Αν έπρεπε να πω ένα που μου έρχεται στο μυαλό, Yousei Teikoku "kuusu mesorogivi" ένα πανέμορφο ιαπωνικό Gothic dark metal κομμάτι.




-Θα ήθελα να μας μιλήσετε με δικά σας λόγια για το βιβλίο σας. Σε τι αναφέρετε, τι σας παρακίνησε να το γράψετε;

 Οι Σκιές της Νύχτας είναι μια σειρά διηγημάτων τρόμου και μυστηρίου. Οι ιστορίες που περιγράφονται ανήκουν σε διαφορετικά είδη τρόμου. Υπάρχουν ιστορίες από την ιαπωνική παράδοση που ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους αρχεγονους φόβους, αστυνομικά θρίλερ και άλλα.




-Πιστεύετε ότι το φεστιβάλ Όψεις του φανταστικού ήταν κάτι που έλειπε από την Κύπρο και ότι βοήθησε και βοηθάει στη προώθηση της λογοτεχνίας του φανταστικού; Τι να περιμένουν να ακούσουν οι φίλοι αναγνώστες με τη συμμετοχή σας στις Όψεις του φανταστικού 2019 στην Κύπρο;

Αναμφίβολα οι όψεις του φανταστικού ήταν κάτι που έλειπε από το νησί. Μπορεί να ακούγεται λίγο κλισέ αλλά πράγματι η λογοτεχνία του φανταστικού βγήκε στο προσκήνιο μέσω της προώθησης του φεστιβάλ. Στις όψεις του 2019 θα κυκλοφορήσει και η τρίτη Κυπριακή Ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού όπου συμμετέχω με ένα διήγημα.




-Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε και στις Όψεις του Φανταστικού στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα;

Λόγω φόρτου εργασίας είναι δύσκολο για φέτος. Πολύ πιθανόν όμως τον ερχόμενο Μάιο ευελπιστωντας να είναι έτοιμο μέχρι τότε και το μυθιστόρημα που ετοιμάζω.




-Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

Να συνεχίσουν να διαβάζουν διάφορα βιβλία και η φλόγα της γνώσης να δυναμώνει συνεχώς. Και εγώ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.